Presa germană, despre români exploatați pe șantierele din Berlin: Muncitorii erau ținuți „în condiții de dependență absolută”

Presa germană, despre români exploatați pe șantierele din Berlin: Muncitorii erau ținuți „în condiții de dependență absolută”
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 aug 2024

Oameni provenind din condiții dintre cele mai sărace sunt recrutați cu promisiunea că vor beneficia de locuri de muncă bine plătite în Germania. Însă românii în cauză sunt, potrivit acuzațiilor, angajați ilegal, sunt supravegheați și exploatați, scrie Suddeutsche Zeitung, citată de Rador Radio România.

Un tată de 52 de ani și fiul său de 34 se află în fața Tribunalului din Berlin. Cei doi au adus ilegal de mai mulți ani din România muncitori pentru a-i angaja să muncească pe șantiere la negru în condiții inumane, fără a beneficia de primirea asigurărilor sociale în valoare totală de 456.000 euro. La începutul procesului apărătorii au anunțat că declarațiile mandanților lor vor avea loc mai târziu.

Urmărește-ne și pe Google News
Trafic închis pe DN 1A și DN 1B, timp de mai multe zile. Rute alternative CITEȘTE ȘI Trafic închis pe DN 1A și DN 1B, timp de mai multe zile. Rute alternative
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Cei doi bărbați au fost acuzați de fapte comisie în perioada noiembrie 2015 – iulie 2020. Aceștia au profitat în mod conștient de faptul că muncitorii provenind din condiții de viață precare „erau practic neajutorați în Germania fără a cunoaște limba și nici nu aveau prilejul să ceară ajutor de la cineva din cauza pazei stricte la care erau supuși”, se precizează în actul de acuzare. Ocupația ilegală „se bazează pe o organizare bine pusă la punct și un sistem care a fost folosit de mai mulți ani”.

Acuzatul principal de 52 de ani avea, în perioada în care s-a petrecut fapta, sarcina de a racola muncitori din țara natală pentru munci de demolare la șantiere din Berlin. „El reușea să aducă anual 50-70 de muncitori, transportându-i la Berlin într-o dubă supraaglomerată”. O mare parte a salariului urma să fie reținută pentru a acoperi transportul, mâncarea și cazarea. În spațiile în care se stătea, se adunau din când în când până la opt persoane.

Muncitorii erau ținuți de bărbatul de 52 de ani împreună cu fiul acestuia și ajutați de anumite persoane „în condiții de dependență absolută”. Erau puși să muncească în general adesea până la 10 ore pe săptămână. De asemenea, exista și o condiție în care timp de o lună de probă muncitorii trebuiau să muncească fără a fi plătiți. Cele mai mici presupuse încălcări ale regulilor se soldau cu amenințări și bătăi. Abia când unul dintre muncitorii pățiți a reusit totuși să reclame situația, au urmat măsurile de verificare.

Bărbatul de 52 de ani s-a aflat la sfârșitul anului 2020 în arest pentru o lună. Doar după discuțiile dintre tribunal, procurori și apărare, acuzații vor putea afla pedepsele ce le revin. Aici se va ține seama și de amânări procedurale apărute în plus, iar tribunalul va cere în cazul acuzatului principal confiscarea sumei de 456.000 euro. Procesul va continua în data de 28 august.

viewscnt
Afla mai multe despre
români
muncitori
berlin