Polițiștii de frontieră au depistat produse contrafăcute în valoare de peste 130 de milioane de lei, în primul semestru al acestui an

Polițiștii de frontieră au depistat produse contrafăcute în valoare de peste 130 de milioane de lei, în primul semestru al acestui an
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iul 2024

Poliția de Frontieră a depistat, în primele șase luni ale anului, transporturi cu mărfuri contrafăcute, în valoare de 130 milioane de lei. Cele mai multe astfel de produse sunt articole de îmbrăcăminte și lenjerie, dar și jucării. 

Potrivit unui comunicat de presă, de sâmbătă, al Poliției de Frontieră, în primele șase luni ale anului, polițiștii de frontieră au constatat 297 fapte de natură infracțională referitoare la dreptul de proprietate intelectuală.

Urmărește-ne și pe Google News

”Astfel, polițiștii de frontieră - independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali - au depistat bunuri contrafăcute purtând însemnele unor mărci internaționale protejate, după cum urmează:

188.000 bucăți articole de îmbrăcăminte și lenjerie;
103.000 bucăți jucării
70.000 perechi încălțăminte;
87.000 bucăți produse cosmetice și de parfumerie;
31.000 bucăți articole de marochinărie;
24.000 bucăți ochelari de soare.

Bunurile, în valoare toată de peste 130 de milioane lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate de către polițiștii de frontieră și trimise spre expertizare titularilor de marcă”, a transmis Poliția de Frontieră în comunicat, citat de News.ro.

Cele mai multe produse contrafăcute proveneau din China și Turcia.

”Rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt:          
China-România - produsele contrafăcute vin pe mare, în containere, iar controalele se efectuează împreună cu lucrătorii de la Autoritatea Vamală. Destinatarii acestor bunuri sunt societăți comerciale care au de obicei administratori cetățeni români sau chinezi.
Turcia-România - produsele contrafăcute sunt descoperite de polițiștii de frontieră care lucrează la Punctele de Trecere ale Frontierei de la granița cu Bulgaria: PTF Giurgiu, PTF Calafat, PTF Bechet, PTF Vama Veche sau PTF Negru Vodă. Acestea sunt descoperite ascunse în diverse mijloace de transport - autocare, camioane, autoutilitare sau autoturisme, de obicei disimulate printre alte bunuri transportate legal”, a mai precizat Poliția de Frontieră.

De asemenea, o cantitate semnificativă de produse contrafăcute a fost descoperită în porturile maritime din județul Constanța, importurile fiind realizate prin intermediul unor societăți comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat.

Poliția de Frontieră precizează că valoarea bunurilor confiscate este raportată la valoarea de piață a unora autentice, acestea urmând a fi distruse după reținere, în conformitate cu prevederile legale.

Cei care au adus în țară aceste produse contrafăcute sunt cercetați pentru „punere în circulație fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare”.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
viewscnt
Afla mai multe despre
frontiera
politie
produce contrafacute