VIDEO Estonia comandă o ″cantitate istorică″ de drone sinucigașe. România n-a reușit să cumpere

VIDEO Estonia comandă o ″cantitate istorică″ de drone sinucigașe. România n-a reușit să cumpere

Sursă foto: Captură YouTube Agas Channel

Profit.ro
Profit.ro
scris 18 feb 2023

Estonia va comanda o ″cantitate semnificativă″ de muniții de tipul dronelor kamikaze, cunoscute și ca ″loitering munitions″ (muniții rătăcitoare), a anunțat sâmbătă Ministerul Apărării de la Tallinn, scrie Hotnews, care citează Reuters.

Comanda va fi lansată în primul trimestru din 2023, iar livrările vor avea loc anul viitor. Cantitatea nu a fost precizată, dar va fi una din cele mai mari din istoria țării.

Urmărește-ne și pe Google News
Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat cu finanțare din PNRR CITEȘTE ȘI Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat cu finanțare din PNRR

Dronele respective așteaptă în zbor identificarea țintei, apoi o atacă în picaj, cu viteză foarte mare, și explodează la impact. Rolul lor - arată Ministerul - este de a crește semnificativ capacitatea de tir indirect, ca o consecință a agresiunii ruse.

Estonia, fostă republică sovietică, în prezent membră a Uniunii Europene și a NATO, a apreciat recent că Rusia are în continuare forța de necesară pentru exercitarea unei ″presiuni militare credibile″ în regiunea baltică, unde au crescut riscurile de securitate pe termen mediu și lung.

FOTO Lidl sub asaltul inspectorilor ANPC, zeci de magazine închise. \ CITEȘTE ȘI FOTO Lidl sub asaltul inspectorilor ANPC, zeci de magazine închise. "Nu știu dacă în țara de origine se mănâncă legume și fructe mucegăite sau prețurile de la raft nu se potrivesc cu cele de la casă."

După cum a relatat Profit.ro, Compania Națională Romtehnica, aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naționale (MapN) și care acționează ca interfață între industria românească de apărare și partenerii externi ai acesteia, vrea să cumpere mai multe sisteme de drone din categoria celor care pot fi utilizate nu doar pentru executarea de misiuni de supraveghere, ci și efectiv ca niște rachete, pentru distrugerea obiectivelor inamice.

Compania a demarat toamna trecută o procedură de licitație restrânsă, pentru achiziția unui număr de 3 sisteme complete ″de muniție cu capacitate de supraveghere prin survolare (de tip loitering)″.

Termocentralele pe cărbune, subiect de discuție România-Bruxelles pe marginea celei de-a doua plăți PNRR, de 3 miliarde euro CITEȘTE ȘI Termocentralele pe cărbune, subiect de discuție România-Bruxelles pe marginea celei de-a doua plăți PNRR, de 3 miliarde euro

Valoarea totală a achiziției a fost estimată la circa 8,2 milioane lei plus TVA, Romtehnica așteptând oferte de la cel puțin 3 candidați.

Licitația a fost însă între timp anulată de către companie, care a invocat ca argument al deciziei prevederea legală potrivit căreia ″Autoritatea contractantă are obligația de a anula aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziție publică (…) dacă nu a fost depusă nicio ofertă sau dacă au fost depuse oferte care, deși pot fi luate în considerare, nu pot fi comparate din cauza modului neuniform de abordare a soluțiilor tehnice și/ori financiare″.

Așa-numitele drone ″kamikaze″ sau ″sinucigașe″ au fost utilizate de ambele tabere ale războiului Rusia-Ucraina, după cum Profit.ro a relatat aici și aici, precum și în conflictul Azerbaidjan-Armenia asupra enclavei Nagorno-Karabakh.

viewscnt
Afla mai multe despre
estonia drone kamikaze
loitering munitions
drone sinucigase
drone kamikaze
compania nationala romtehnica
romania achizitii militare
razboi rusia ucraina