Președinția, Parlamentul, Guvernul și ministerele vor primi dreptul să angajeze personal fără a mai organiza concurs, conform restricțiilor legale actuale, dacă au un statut care le permite o procedură mai ușoară de angajare a personalului contractual.
Noua facilitate va fi introdusă în contextul în care, în urmă cu două luni, ministerele, primăriile și consiliile județene au primit liber la angajări pe toate posturile vacante, după ce în ultimii șase ani, din cauza crizei financiare, au fost obligate să se limiteze la a angaja persoane doar pe 15% din posturile vacante.
În prezent, legislația, prin Regulamentul de ocupare a unui post vacant corespunzător funcțiilor contractuale și a criteriilor de promovare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, impune ca un post vacant corespunzător unei funcții contractuale să poată fi ocupat numai prin concurs sau examen, în limita locurilor vacante prevăzute în statul de funcții. În cazul în care la concurs se prezintă un singur candidat, postul poate fi ocupat doar prin examen.
Regula este impusă, printre altele, tuturor instituțiilor și autorităților publice, între care Parlamentul, Administrația Prezidențială, autoritatea judecătorească, Guvernul și ministerele sunt distinct indicate.
Sunt exceptate Banca Națională a României și Autoritatea de Supraveghere Financiară, care a absorbit Comisia Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor și Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, precum și instituțiile și autoritățile publice care, prin statute sau alte acte normative specifice domeniului de activitate, au reglementat încadrarea și promovarea personalului contractual.
Invocând această excepție, dar și faptul că Președinția are propriul regulament și trebuie să poată angaja persoanele pe care le dorește șeful statului, Guvernul va scoate atât Administrația Prezidențială, dar și Parlamentul, Executivul, autoritatea judecătorească și ministerele din categoria instituțiilor distinct menționate ca fiind obligate să respecte restricțiile la angajare prin organizarea concursului sau a examenului.
"Personalul Administrației Prezidențiale este alcătuit din persoane detașate, la cererea președintelui României, din ministere și alte autorități publice, precum și din persoane încadrate direct pe funcțiile sau posturile pe care urmează să le îndeplinească, iar personalul respectiv poate fi încadrat numai pe baza încrederii acordate de președintele României și cu condiția semnării unui angajament de loialitate. Având în vedere prevederile actelor care reglementează în mod diferit situația personalului contractual care își desfășoară activitatea în cadrul Administrației Prezidențiale, se impune corelarea acestora, astfel încât Administrația Prezidențială să pună în aplicare reglementările proprii privind încadrarea personalului, așa cum sunt prevăzute de legea proprie de organizare și funcționare", este argumentul prezentat pentru schimbarea pregătită.
Guvernul nu va elimina însă, conform actualei forme a proiectului, doar Președinția din categoria instituțiilor distinct menționate ca fiind obligate să respecte restricțiile la angajare, ci va introduce în lege o prevedere schimbată, care va stabili că restricțiile la angajare sunt aplicate, printre altele, pentru instituțiile și autoritățile publice centrale, fără ca celelalte instituții, respectiv Parlamentul, autoritatea judecătorească, Guvernul, ministerele, să mai fie indicate în mod distinct.
"Regulamentul (cu examenul/concursul obligatoriu la angajare - n.r.) se aplică personalului contractual din: a) instituțiile și autoritățile publice centrale, autorități ale administrației publice locale, alte autorități publice, autorități administrative autonome, precum și instituțiile din subordinea acestora, finanțate integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale", este forma pregătită a textului, în care nici Președinția, dar nici Parlamentul, autoritatea judecătorească, Guvernul și ministerele nu mai sunt indicate distinct, ca în prezent, printre instituțiile obligate să respecte restricțiile la angajare.
Modificarea va fi acompaniată de o altă formă a excepției decât cea actuală, care va stabili - fără a mai indica în principal BNR și ASF - că restricțiile la angajare nu sunt aplicate instituțiilor și autorităților publice care, prin statute sau alte acte normative specifice domeniului de activitate, au reglementat încadrarea și promovarea personalului contractual.
Profit.ro a anunțat, la sfârșitul anului trecut, că ministerele, primăriile, consiliile județene și celelalte structuri publice au primit dreptul să angajeze personal pe toate posturile vacante, după ce în ultimii șase ani, din cauza crizei financiare declanșate în 2009, au fost obligate să se limiteze la a angaja persoane doar pe 15% din posturile vacante.
Angajările pot fi efectuate fără un aviz prealabil din partea Guvernului, singura condiție fiind încadrarea în plafonul cheltuielilor de personal.