Ministerul Afacerilor Externe a fost informat de către ministerul ungar de resort cu privire la intenția Ungariei de a ridica un gard la granița cu România doar cu puțin timp înainte ca decizia să fie anunțată public. MAE a informat factorii de decizie români și a comunicat părții ungare că ridicarea gardului respectiv nu este un gest corect politic și în spirit european.
UPDATE Presa ungară a relatat că Ministerul de Externe ungar l-ar fi convocat pe însărcinatul cu afaceri al României la Budapesta în legătură cu remarcile premierului român Victor Ponta privind gestionarea de către Ungaria a crizei refugiaților.
Secretarul de stat ungar Levente Magyar și-a exprimat, în cadrul întâlnirii, ''stupoarea în ceea privește tentativele continue ale lui Victor Ponta de a-și salva controversata poziție morală prin minciuni anti-ungare'', relatează agenția ungară MTI, citată de Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
MAE a precizat, însă, că în urma instrucțiunilor exprese ale ministrului român de externe, Ambasada României la Budapesta a fost cea care a solicitat Ministerului Afacerilor Externe ungar, în cursul zilei de marți, întrevederea respectivă.
Motivul a fost cel de a reitera poziția fermă a Bucureștiului față de intenția părții ungare de a ridica un gard la frontiera cu România și pentru a cere explicații suplimentare referitoare la această inițiativă.
"În contextul întrevederii solicitate de Ambasada României la Budapesta, partea ungară a informat asupra nemulțumirii legate de o declarație a premierului român privind maniera de tratarea a solicitanților de azil de către autoritățile ungare, aspect comunicat ulterior și la nivel public de partea ungară. Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta a mai informat că partea ungară a avut o reacție similară față de toți liderii europeni care au criticat modul de gestionare a crizei migranților de către autoritățile ungare", se arată într-un comunicat al MAE român.
Ministerul român al Afacerilor Externe consideră că maniera de a acționa a părții ungare, astfel cum a rezultat din acțiunile și mesajele de marți, este inadmisibilă și contrară Parteneriatului Strategic.
"Prin aceste acțiuni, partea ungară încearcă să atragă partea română într-o dispută artificială, de natură a distrage atenția de la aspectele de fond ale problematicii migranților și de la efectul de auto-izolare pe care îl au măsurile promovate de partea ungară. MAE român dezaprobă ferm astfel de abordări", se mai arată în comunicatul ministerului de la București.
Partea ungară a reacționat la o declarație făcută de premierul Victor Ponta, luni, la Târgu Jiu, într-o conferință de presă.
''Ceea ce am spus și spun mereu este că sunt împotriva discursurilor xenofobe (...) ideea să închidem granițele, că toți cei care vin sunt niște teroriști, sunt prostii de Evul Mediu și mă opun total acestei abordări. Dacă putem să primim mai mulți, o să primim, problema este de capacitatea noastră logistică de a trata acei oameni ca pe niște oameni, nu cum îi tratează vecinii noștri maghiari, cu bâta și cu înseriatul. Cu asta nu sunt de acord", a declarat Victor Ponta, potrivit Agerpres.
Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a calificat, tot marți, drept 'simple minciuni' afirmațiile premierului Ponta și a subliniat că ele sunt nepotrivite pentru un lider din secolul al XXI-lea. Szijjarto a arătat că Budapesta așteaptă scuze de la partea română.
Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat, marți, într-un comunicat de presă, că a fost informat de către Ministerul ungar al Afacerilor Externe cu privire la intenția autorităților din țara vecină cu puțin timp înainte de a fi anunțată public.
MAE arată că a informat în timp util și de urgență factorii de decizie competenți din România în legătură cu această situație.
"Ministerul Afacerilor Externe consideră că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene și care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european. Această poziție a fost deja comunicată părții ungare", arată comunicatul ministerului român.
Guvernul Ungariei va începe lucrările de pregătire pentru extinderea gardului ridicat la granița cu Serbia spre est, către granița cu România, pentru a preveni ca imigranții din Orientul Mijlociu să intre pe teritoriul ungar pe o astfel de rută, potrivit Reuters.
Ungaria a construit deja un gard de sârmă în lungime de 175 kilometri la granița cu Serbia, pentru a împiedica accesul imigranților.
"Am luat decizia de a începe lucrările pregătitoare pentru construcția unui gard începând de la granița ungaro-sârbo-română, care să se întindă pe o lungime rezonabilă, pentru eventualitatea în care presiunea valului imigraționist va veni dinspre România", a anunțat, marți, într-o conferință de presă, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.
Szijjarto a precizat că Ministerul Afacerilor Externe român a fost informat cu privire la aceste planuri, potrivit cărora gardul de la granița cu Serbia va fi extins câțiva kilometri dincolo de râul Mureș, de-a lungul frontierei cu România.