Plenul Camerei Deputaților a aprobat, marți, în calitate de for decizional, eliminarea timbrului de mediu, în pofida opoziției producătorilor din industria auto (Dacia Renault, Ford), care au avertizat anterior că astfel sunt puse în pericol 15.000 locuri de muncă. Președintele PSD, la inițiativa căruia a fost aprobat proiectul de lege într-un timp record de doar două săptămâni, a promis industriei auto un pachet de măsuri fiscale care să compenseze pierderile reclamate.
Dacă președintele Klaus Iohannis va promulga proiectul avizat de parlamentari, taxa este eliminată din 1 ianuarie 2017.
Proiectul de lege, depus de PSD în Parlament, prin care sunt eliminate 102 de taxe nefiscale a fost aprobat într-un timp record în urmă cu o săptămână de Senat. Plenul Senatului a aprobat documentul în procedură de urgență, după ce comisia de buget întocmise, la fel de rapid, raportul de admitere, în pofida unui impact bugetar calculat de Ministerul de Finanțe la circa 1,6 miliarde lei, respectiv 0,2% din PIB.
Proiectul inițiat de PSD prevede eliminarea timbrului de mediu, iar, luni, când a fost dezbătut în comisia de buget și finanțe a deputaților, reprezentanții industriei auto au arătat că doar forma și modul de aplicare a taxei au fost găsite în neregulă de Curte de Justițe a Uniunii Europene, nu și principiul acesteia, iar taxa care are drept scop combaterea poluării ar trebui menținută.
Reprezentanții industriei au avertizat că eliminarea timbrului mediu va avea ca efect scăderea producției autohtone cu 20-30%, punând astfel în pericol circa 15.000 locuri de muncă din cele peste 200.000 din domeniu. Producătorii au mai arătat că anul trecut au fost înregistrate circa 2.000 de decese ca urmare a emisiilor de noxe produse de automobile, iar eliminarea timbrului de mediu va descuraja achiziția de autovehciule cu grad scăzut de poluare.
La votul din Camera Deputaților, liderul PSD, Liviu Dragnea, a transmis însă industriei auto că pierderile reclamate vor fi compensate printr-un "pachet de măsuri fiscale" pe care l-ar pregăti social-democrații.
Dragnea susținut, totodată, că impactul bugetar net al măsurilor propuse este de fapt de 0,7% și a arătat că motivația proiectului nu este una electorală, intenția PSD fiind ca măsurile să fie aprobate înainte de elaborarea bugetului de stat pe anul viitor, astfel încât să fie cuprinse de acesta.
Guvernul a avertizat, la rândul său, că eliminarea timbrului de mediu perceput pentru emisiile poluante de la mașini va crește poluarea aerului și a susținut că în locul acesteia, dacă este eliminată, trebuie introdus obligatoriu un alt mecanism de taxare a poluării.
Taxele care vor fi eliminate prin acest proiect pot fi citite AICI, însă proiectul mai trebuie promulgat și de președintele Iohannis pentru a intra în vigoare.