Reacția Ucrainei, după ce România a protestat pe tema canalului Bâstroe. Aurescu a discutat cu Kuleba

Reacția Ucrainei, după ce România a protestat pe tema canalului Bâstroe. Aurescu a discutat cu Kuleba
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 feb 2023

Lucrările operaționale de dragare pe șenalul maritim navigabil de pe Dunăre se execută în mod permanent de mai mulți ani în zonele specificate și convenite, în conformitate cu normele legislației ucrainene, acordurile și convențiile internaționale, a transmis sâmbătă Ambasada Ucrainei la București.

Anterior, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) român anunțase că va transmite Comisiei Europene că România se opune intenției Ucrainei - care nu este una nouă - de a face lucrări de dragare pe Canalul Bâstroe, precizând că până acum nu a fost informată vreo instituție din România despre lucrări de adâncire a Canalului Bâstroe pe care le-ar face acum ucrainenii.

Urmărește-ne și pe Google News
Termocentralele pe cărbune, subiect de discuție România-Bruxelles pe marginea celei de-a doua plăți PNRR, de 3 miliarde euro CITEȘTE ȘI Termocentralele pe cărbune, subiect de discuție România-Bruxelles pe marginea celei de-a doua plăți PNRR, de 3 miliarde euro

MAE a reamintit poziția României, care nu este de acord cu propunerea de includere a brațelor Chilia și Bâstroe ale Dunării în rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T).

Acum, Ambasada Kievului spune că, în august 2022, partea ucraineană a informat Administrația Fluvială a Dunării de Jos cu privire la lucrările planificate.

FBI a fost atacat de hackeri CITEȘTE ȘI FBI a fost atacat de hackeri

„Toate lucrările de dragare pe Dunăre, desfășurate în prezent de către partea ucraineană, care sunt executate exclusiv în cadrul frontierei de stat a Ucrainei, sunt de natură operațională curentă și vizează exclusiv întreținerea căii navigabile, adică asigurarea siguranței navigației prin menținerea caracteristicilor tehnice actuale, precum și eliminarea consecințelor de colmatare naturală. În cazul în care partea ucraineană va planifica implementarea proiectelor majore diferite de cele operaționale curente, partea română va fi informată în prealabil și va avea loc convenirea acestora în conformitate cu legislația în vigoare, acordurile și convențiile internaționale.

În condițiile războiului brutal în desfășurare a Rusiei împotriva Ucrainei exprimăm recunoștința României pentru solidaritatea fermă cu poporul ucrainean si îndemnăm la avansarea responsabilă de informații publice pentru a nu prejudicia relațiilor bilaterale și pentru a nu alimenta propaganda rusă”, mai arată partea ucraineană.

Atacuri anonime în justiția UE împotriva contribuției europene de solidaritate din petrol și gaze, care în România a generat scandalul ″suprataxei OMV Petrom″ CITEȘTE ȘI Atacuri anonime în justiția UE împotriva contribuției europene de solidaritate din petrol și gaze, care în România a generat scandalul ″suprataxei OMV Petrom″

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că a discutat cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, solicitând ”clarificarea cât mai curând” a poziției Ucrainei privind dragarea canalului Bâstroe. ”În marja Conferinței de Securitate de la Munchen, am discutat cu colegul meu Dmytro Kuleba și am solicitat clarificarea cât mai curând a poziției Ucrainei privind dragarea canalului Bîstroe, complementar demersurilor deja întreprinse de MAE român pe lângă partea ucraineană”, a scris Aurescu, sâmbătă seară, pe Twitter.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirma anterior că nici legislația din România, nici cea ucraineană nu permit desfășurarea de lucrări care să pună în pericol biodiversitatea și eco-sistemele din Delta Dunării, arătându-se convins că ministerele de resort vor monitoriza lucrările care vizează canalele navigabile. ”Subliniez încă o dată că Ministerul Mediului va urmări aceste lucrări, va urmări procedurile bazate pe convențiile europene și internaționale și vom împiedica toate lucrările care pot afecta biodiversitatea și ecosistemul Deltei Dunării”, adăuga Tanczos.

viewscnt
Afla mai multe despre
canalul bâstroe
romania ucraina