Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, spune, la PRIMA NEWS TV, că de când a preluat mandatul, în decembrie, a dublat gradul de absorbție a fondurilor prin PNRR, de la 15% la 30%, ceea ce plasează ministerul printre primele ministere care au contractat cele mai multe finanțări prin intermediul PNRR.
“Ministerul Dezvoltării împinge dezvoltarea pe PNRR. Avem o chestiune tehnică pe care trebuie să o rezolvăm și anume, mare parte a investițiilor ministerului pe PNRR sunt pe partea de împrumut, ceea ce înseamnă că intră în deficitul bugetar.
Și aici, evident, că avem o limită, pentru că avem o lege a bugetului de stat care ne limitează. Solicitarea noastră în discuție cu Comisia și cred că sunt șanse destul de bune, a fost aceea de a trece pe grant pe fonduri nereambursabile, ceea ce ne-ar asigura o finanțare în 2025-2026 continuă. Sigur, cu asumarea unor ținte pe care eu mi le-am asumat în fața Guvernului, dacă avem finanțare putem să împingem aceste investiții.
Dacă reușim acest lucru, atunci eu cred că vom fi, așa cum suntem astăzi, printre primele ministere la absorbție, vom fi și la final printre primele ministere la absorbție, în condițiile în care Ministerul Dezvoltării are cele mai multe contracte încheiate din PNRR-ul României, peste 70% ca și număr. Avem aproape 7.000 de contracte de finanțare încheiate, cu autoritățile locale în principal, dar și centrale”, mai spune acesta.

Astăzi, în România, adaugă el, Ministerul Dezvoltării are în implementare proiecte de dezvoltare locală, care se derulează prin primării de 234 de miliarde de lei.
“Deci, aproape 50 de miliarde de euro investiții ori din fonduri europene, ori din fonduri naționale care se derulază în întreaga țară. Această țară, spun cu tărie pe baza acestor cifre, este în plină dezvoltare.
În implementarea acestor proiecte, dacă vorbim de partea de fonduri europene, la fiecare final de ciclu de finanțare europeană apar probleme de asigurare a fondurilor din partea autorităților locale, ori că e vorba de co-finanțare, ori că e vorbа de cheltuieli neeligible.
E în interesul și a comunităților locale și a României ca să găsim soluții prin care ajutăm acea autoritate locală să-și ducă la sfârșit proiectul european”, precizează Cseke Attila.