Suma de 800 lei a unui voucher de vacanță va fi încărcată pe cardul aferent imediat ce beneficiarul semnează declarația pe proprie răspundere că va cheltui o sumă corespunzătoare din fonduri proprii, a precizat ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan. Beneficiarii vor trebui să achite și un impozit și contribuții sociale de 160 lei pentru voucher, astfel că valoarea netă a unui voucher va fi de 640 lei. Cei care au folosit voucher-ul nu vor trebui să facă dovadă plății, aceasta fiind verificată prin sistemul e-factura al ANAF.
Potrivit ministrului Ivan, banii vor fi încărcați, în urma depunerii declarației pe proprie răspundere, pe cardurile de vacanță ale angajaților.
”Contribuția netă va fi de 640 lei. Va fi un impozit total la cei 800 lei în valoare de 160 lei, care va fi reținut de pe card în luna următoare de salariu. El va primi 800, va cheltui 800, iar pe card luna viitoare, îi vor fi reținuți 160 lei, aferenți taxelor pentru cei 800 lei”, a spus Ivan.

Ministrul a mai spus că dovada plății nu va trebui făcută de beneficiar, plata fiind verificată de ANAF.
”Omul depune declarația pe proprie răspundere, prin care își asumă că va primi acei bani, îi va cheltui și va cofinanța cu 800 de lei un pachet turistic. În clipa respectivă îi vor fi virați cei 800 lei din partea angajatorului pe card, după care omul va merge în vacanță, va avea o factură, va plăti 1.600 lei și atât. ANAF-ul, ca să se asigure, și va face aceste controale random în rândul mai multor beneficiari, va putea să vadă dacă în dreptul CNP-ului lui X, care a primit cei 800 lei, a fost făcută o plată de minim 1.600 lei și apare o factură din partea unei unități de cazare autorizate de către Ministerul Turismului”, a explicat ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan.
Imediat ce va fi publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern de astăzi, potrivit ministrului, angajatorii vor putea deja să emită acea declarație pe proprie răspundere către angajați.

Bogdan Ivan a precizat că un angajat poate cheltui însă și o sumă mai mică de 1.600 de lei și atunci suma finală decontată va fi mai mică.
”Există o echivalență. De exemplu, dacă tu vrei să plătești un serviciu turistic de 1.000 de lei, ai cheltuit 500 de lei din voucher, 500 lei din bani proprii. Trebuie să fie acea echivalență: pentru fiecare leu cheltuit din voucher, să pui tu un leu din buzunar. (...) Banii care nu s-au cheltuit pot să fie retrași. (...) Dacă omul alege să cheltuie doar 1.200 de lei - dau un exemplu - 600 de lei vor fi cheltuiți din voucher, 600 lei va fi contribuția lui. Pentru fiecare leu dat de stat, omul va trebui să pună un leu din buzunar”, a mai spus ministrul

Măsura se aplică în sistemul bugetar, inclusiv companiilor de stat și regiilor autonome.
Actul adoptat acum de Guvern îi obligă pe bugetarii care primesc vouchere de vacanță să semneze o declarație pe proprie răspundere cu privire la folosirea acestora.
Astfel, pentru anul 2025 salariații din instituțiile publice care îndeplinesc condițiile de a primi vouchere și optează pentru acordarea voucherelor de vacanță, își exprimă în scris angajamentul de a le utiliza pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei și de a suporta suma de 800 lei din fonduri proprii.

Modelul de formular pe care vor trebui să îl semneze beneficiarii de vouchere