Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Florin Jianu, a anunțat, joi, pe Facebook, că demisionează din Guvern pentru că "nu împărtășește" demersul de modificare a Codului Penal întreprins de executiv. Jianu susține că avea pregătită demisia încă din seara ședinței de Guvern în care a fost adoptată OUG de modificare, însă a amânat decizia sperând că inițiatorii acesteia își vor reconsidera poziția.
"Mă opresc aici din activitatea guvernamentală pentru că așa îmi dictează conștiința, iar asta nu este negociabil pentru nimic în lume!!!", scrie ministrul.
"Am reflectat cu responsabilitate la ceea ce este etic să fac în continuare și nu în principal pentru probitatea mea profesională, pentru că aici am conștiința curată, ci pentru copilul meu, pentru cum o să mă uit in ochii lui și ce anume o să îi spun peste ani. O să îi spun că tata a fost un laș și a girat acțiuni pe care nu le împărtășește sau a ales să iasă cu fruntea sus dintr-o poveste care nu este a lui?!", își începe ministrul postarea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El precizează că decizia sa a fost luată încă din seara ședinței de Guvern în care a fost aprobată OUG de modificare a codurilor penale, dar că a amânat anunțul sperând că cei care au greșit își vor repara eroarea.
"Am pregătit acest mesaj încă din seara celebrei ședințe de guvern, am amânat însă decizia sperând că gândul bun sau măcar presiunea strâzii îi vor determina pe cei care au greșit conceptual dar și pe cei care au acționat, să aibă onoarea de a își repara eroarea și să ne continuăm liniștiți activitatea. Dacă ei nu au făcut-o două zile, poate acest exemplu le va fi util ", spune Jianu.
El îi roagă pe cei tentați să îi folosească gestul în scop politic sau propagandistic sau de altă natură care incită să se abțină.
"Sunt și râmân tehnocrat, nu mă pricep la politică, mă pricep la domeniul IMM și la antreprenoriat", conchide Florin Jianu, precizând că nu va face declarații în presă.
CITEȘTE ȘI Tinerii bursieri GovITHub, recrutați pentru a îmbunătăți administrația, refuză să mai colaboreze cu Guvernul GrindeanuDemisia lui Jianu intervine la o lună de la preluarea mandatului și la o zi după ce alți colaboratori ai Cabinetului și-au anunțat demisiile în semn de protest față de adoptarea OUG de modificare a codurilor penale. Coordonatorul Departamentului CENTENAR din cadrul Guvernului, secretarul de stat Daniel Șandru, și-a dat, miercuri, demisia din funcție alături de consilierii săi, acuzându-l pe premierul Sorin Grindeanu că prin adoptarea Ordonanței de guvern privind modificarea Codurilor Penale a transformat serviciul public într-un serviciu dedicat intereselor personale ale unor politicieni cu probleme de natură penală.
Alături de Daniel Șandru au mai demisionat și directorul de cabinet, Cosmin Popa, precum și consilierii Cătălina Gabriela Bulborea și Ruxandra Ivan.
De asemenea, tinerii specialiști din domeniul IT cooptați de Guvernul Cioloș într-un program aflat încă în derulare, prin care primesc burse pentru a găsi soluții de debirocratizare a administrației publice, au anunțat miercuri că își încheie colaborarea cu Executivul condus de Sorin Grindeanu, precizând că refuză să își continue activitatea sub coordonarea actualului Guvern din cauza ordonanței aprobate marți seară care aduce modificări la Codul penal.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Noua procedură pentru înregistare în scopuri de TVA a fost publicată în MonitorJianu era unul dintre miniștrii apreciați de mediul de business, în special de întreprinderile mici și mijlocii. El a fost a fost ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism în Guvernul Ponta III, preluând funcția în martie 2014 de la Maria Grapini. În aprilie anul trecut a preluat funcția de președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
Aproximativ 200.000 de oameni au protestat, și miercuri noapte, în mai multe orașe din țară - Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Iași, Brașov, Constanța, Craiova, Alba- Iulia - față de adoptarea de către Guvern a Ordonanței de Urgență privind modificarea codurilor penale.
Ambasadele Belgiei, Canadei, Franței, Germaniei, Olandei și Statelor Unite au transmis miercuri, într-o declarație comună, o serie de critici la adresa Guvernului pe tema OUG privind Codurile penale, cerând retragerea inițiativei pe motiv că "subminează" poziția României și o îndepărtează de parcursul european și al statului de drept. De asemenea, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, au dat o declarație comună în care afirmă că lupta anticorupție trebuie să avanseze, nu să fie subminată, ei precizând că urmăresc ”cu foarte mare îngrijorare” evoluțiile recente din România.