Președintele Iohannis a trimis, miercuri, spre rexaminare Parlamentului legea impozitului specific în turism, invocând faptul că firmele care vor avea de plătit un impozit mai mare se vor îndatora, ar putea apela la evaziune fiscală sau chiar s-ar putea închide.
Legea privind impozitul specific unor activități prevede introducerea, începând cu data de 1 ianuarie 2017, a unui impozit specific pentru firmele din domeniul turistic, hotelier, restaurante, baruri și alimentație publică.
Astfel, operatorii economici din domeniu vor plăti, indiferent de mărimea cifrei de afaceri și de nivelul profitului, un impozit specific, calculat pe numărul de locuri de cazare sau mărimea spațiului alocat activității.
Iohannis arată că deși este justificată de necesitatea creșterii încasărilor la bugetul de stat, de promovarea unei etici în afaceri, precum și de importanța domeniului turismului și alimentației publice, Legea privind impozitul specific unor activități, prin efectele pe care le poate produce asupra activității unor operatori economici din domeniu, nu realizează pe deplin scopul preconizat de legiuitor, motiv pentru care se impune reexaminarea acesteia.
"Astfel, ca efect al legii, valoarea impozitului stabilit conform noilor reglementări va fi mai mare decât cea plătită conform prevederilor Codului Fiscal pentru anumiți agenți economici, în timp ce alți agenți economici vor plăti mai puțin decât în prezent pentru aceeași activitate desfășurată, ignorându-se capacitatea de plată a contribuabilului la sfârșitul exercițiului financiar. Operatorii economici ce vor plăti un impozit specific mai mare decât cel determinat conform prevederilor Codului fiscal în vigoare vor fi nevoiți să găsească resurse financiare pentru a achita impozitul, ceea ce va conduce fie la creșterea gradului de îndatorare și, implicit la reducerea investițiilor, fie la adoptarea unor practici de evaziune fiscală sau chiar la închiderea activității", afirmă șeful statului.
Iohannis consideră că, pe de altă parte, prin faptul că pentru anumiți agenți economici introducerea impozitului specific va determina, în concret, o obligație bugetară mai mică decât cea care ar fi stabilită în temeiul Codului fiscal, se poate interpreta că aceștia beneficiază de un avantaj selectiv în raport de ceilalți, care se află în aceeași situație.
CITEȘTE ȘI Patronat: Statul va câștiga anual de la baruri și restaurante din impozitul specific de 15 ori mai mult decât din impozitul pe profitMai mult, Președinția subliniază că întrucât reglementarea privind impozitul specific reprezintă o derogare de la prevederile Titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, respectiv o derogare de la sistemul de referință reprezentat de impozitul pe profit sau pe venit și este susceptibilă de a conferi un avantaj în cazul anumitor agenți economici, acest avantaj poate fi interpretat ca reprezentând un ajutor de stat.
În acest context, Klaus Iohannis recomandă Parlamentului să ia în considerare și oportunitatea consultării Comisiei Europene.
28 noiembrie - Profit Financial.forum