După lupte cu BNR pentru darea în plată, deputatul Zamfir atacă "privilegiile" membrilor CA al băncii

După lupte cu BNR pentru darea în plată, deputatul Zamfir atacă "privilegiile" membrilor CA al băncii
scris 30 iun 2016

Deputatul Cătălin Zamfir, care s-a luptat cu băncile susținute de BNR pentru introducerea Legii privind darea în plată, a depus la Parlament proiectul care elimină regula conform căreia membrii Consiliului de administratie al BNR nu răspund civil sau penal dacă instantele judecătorești constată omisiunea îndeplinirii oricărui act legat de exercitarea atribuțiilor de supraveghere prudențială.

El își anunțase intenția de a depune un astfel de proiect în luna mai, la 3 zile după intrarea în vigoare a Legii privind darea în plată.

Urmărește-ne și pe Google News

Arătând că membrii CA al Băncii Naționale a României (BNR) au un statut privilegiat care îi exonerează de răspundere civilă și penală și pot să nu își asume răspunderea în fața legii pentru decizii de importantă majoră asupra societății și economiei românești, deputatul cere eliminarea din legislație a articolelor din statutul BNR care asigură acest lucru.

Legea privind statutul Băncii Naționale a României stabilește că BNR are competența exclusivă de autorizare a instituțiilor de credit și răspunde de supravegherea prudențială a instituțiilor de credit pe care le-a autorizat să opereze în România, fiind împuternicită să emită reglementări, să ia măsuri pentru impunerea respectării acestora și să aplice sancțiunile legale în cazurile de nerespectare, precum și să controleze și verifice, pe baza raportărilor primite și prin inspecții la fața locului, registrele, conturile și orice alte documente ale instituțiilor de credit autorizate, pe care le consideră necesare.

Parlamentul îl atacă pe Isărescu: Demitere automată pentru raport respins și fără mandat reînnoit CITEȘTE ȘI Parlamentul îl atacă pe Isărescu: Demitere automată pentru raport respins și fără mandat reînnoit

Articolele pe care deputatul le vrea eliminate prevăd că membrii Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României și personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuții de supraveghere prudențială, nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanțele judecătorești constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credință și fără neglijență, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea atribuțiilor de supraveghere prudențială.

Sunt prevederi care au fost criticate de mai multe ori în opinia publică, dar care au atras atenția parlamentarilor mai cu seamă cu prilejul dezbaterii legii dării în plată. În februarie, la avizul comisiilor reunite juridică și economică a Senatului, senatoarea Cristiana Anghel li s-a adresat direct viceguvernatorilor Bogdan Olteanu și Liviu Voinea pe această temă, afirmând că ei chiar prin statut nu sunt răspunzători pentru deciziile pe care le iau. Două luni mai târziu, Anghel solicita modificarea Statutului BNR, pentru ca instituția să nu mai fie „stat în stat”.

Zamfir depune un proiect de lege în acest sens, folosind și obiecția realizată de Președintele României Klaus Iohannis față de o prevedere similară prinsă în proiectul de lege privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național. Cum prevedri similare sunt prinse chiar în Statutul BNR, Zamfir a înaintat colegilor parlamentari propunerea de îndepărtare a acestora.

viewscnt
Afla mai multe despre
zamfir
bnr
isarescu