Bogdan Olteanu demisionează de la BNR. El va sta în arest la domiciliu. Milionul de euro, transferat dintr-un cont din Cipru și scos în numerar în 3 zile - referat

Bogdan Olteanu demisionează de la BNR. El va sta în arest la domiciliu. Milionul de euro, transferat dintr-un cont din Cipru și scos în numerar în 3 zile - referat
scris 29 iul 2016

Bogdan Olteanu va demisiona din postul de viceguvernator al Băncii Naționale a României, a anunțat avocatul acestuia.

Demisia va fi depusă luni.

Urmărește-ne și pe Google News

Vineri, judecătorii au decis ca acesta să stea în arest la domiciliu. Astfel, instanța supremă a decis ca Bogdan Olteanu să stea în arest la domiciliu, respingând cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a acestuia.

Bogdan Olteanu a fost reținut de procurorii anticorupție, joi noapte, pentru trafic de influență, în dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu a fost audiat la DNA, în cursul zilei, pentru cumpărare de influență. Bogdan Olteanu este suspectat că ar fi primit de la Vîntu un milion de euro și alte beneficii pentru numirea guvernatorului Deltei Dunării.

Suma de un milion de euro care ar fi fost primită de Bogdan Olteanu de la Sorin Ovidiu Vântu pentru a determina numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăți înregistrate în SUA și apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive, reiese din referatul DNA cu propunerea de arestare preventivă a lui Olteanu.

FOTO DNA prezintă în imagini cum arată în lucru un dosar de corupție CITEȘTE ȘI FOTO DNA prezintă în imagini cum arată în lucru un dosar de corupție

"(...) i-a cerut (...), persoana care se ocupa de firmele sale din alte jurisdicții, să transfere suma de 1 milion de euro din contul bancar deschis în Cipru de una dintre aceste societăți (...) în contul unei societăți care urma să îi fie indicat de (...) sau fiul acestuia (...). În consecință, a avut loc o întâlnire între (...) și (...), care i-a indicat societatea IT (...), înregistrată în SUA (Delaware), care avea deschis un cont bancar în Bulgaria. Potrivit (...), la data de 22.10.2008 (...) Cipru a transferat un milion de euro în contul deținut de societatea IT (...), de unde suma a fost retrasă în numerar de (...) în datele de 28, 29 și 30 octombrie 2008", se arată în documentul citat, transmite Agerpres.

Ulterior, la solicitarea lui Vântu, banii i-au fost remiși lui Bogdan Olteanu la biroul unde acesta își desfășura activitatea, în sediul unui partid politic, mai arată sursa citată.

De asemenea, potrivit news.ro, Bogdan Olteanu a fost dus în Delta Dunării cu un elicopter pentru a discuta cu Sorin Ovidiu Vîntu despre numirea guvernatorului Deltei Dunării, atunci fiind însoțit de o altă persoană care a intermediat discuția cu omul de afaceri. Olteanu a cerut un million de euro în numerar, transferul banilor fiind făcut dintr-un cont deschis în Cipru într-unul din Bulgaria, de unde au fost retrași în trei tranșe, în octombrie 2008, potrivit procurorilor DNA.

Procurorii DNA arată, în referatul prin care au cerut instanței supreme arestarea preventivă a guvernatorului BNR, că în 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci președinte al Camerei Deputaților, a mers în Delta Dunării, însoțit de o altă persoană, care a intermediat discuția cu omul de afaceri. ”Transportul celor doi în Deltă s-a realizat cu un elicopter”, potrivit documentului citat.

În schimbul folosirii influenței sale pentru numirea în postul de guvernator al rezervației Delta Dunării, Olteanu a cerut un milion de euro pe care urma să-i primească în numerar. Persoana care a fost numită ca guvernator a fost chemată la Guvern pe 2 septembrie 2009, cu două săptămâni înaintea adoptării hotărârii de Guvern prin care a fost oficializată numirea, și i s-a adus la cunoștință că va fi desemnată pentru acel post, susțin procurorii.

Kovesi: Mită cât banii pe 3 ani pentru autostrăzi și corupție generalizată în contracte. Nu am prins încă toți corupții! CITEȘTE ȘI Kovesi: Mită cât banii pe 3 ani pentru autostrăzi și corupție generalizată în contracte. Nu am prins încă toți corupții!

Tot atunci, i s-a pus în vedere să renunțe la acțiunile dintr-o firmă pentru a evita o situație de incompatibilitate. ”Deși inițial nu a fost de acord cu aceste demersuri, pe care le-a considerat dezavantajoase din punct de vedere financiar, la solicitarea lui (...) a acceptat vânzarea acțiunilor”, se mai arată în referat.

DNA precizează că Bogdan Olteanu a fost primul demnitar care a anunțat numele viitorului guvernator al Deltei Dunării, într-o emisiune TV din 16 septembrie 2008.

”În condițiile în care inculpatul nu avea nicio atribuție în acest sens și nu au fost identificate alte declarații publice similare, această conduită trebuie interpretată ca un mesaj al inculpatului că și-a îndeplinit promisiunea, având în vedere că asemenea informații ar fi putut obținute doar în urma discuțiilor cu decidenții guvernamentali”, susține DNA.

Transferul banilor ceruți de Bogdan Olteanu a fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retrași în numerar în trei tranșe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

Un alt folos necuvenit primit de Olteanu ar fi constat în servicii de consultanță în campania electorală din 2008 pentru alegerile parlamentare. Concret, o anumită firmă i-a pus la dispoziție lucrări de analiză politică și sondaje de opinie.

”Aceste analize erau importante pentru că serveau la orientarea strategiei electorale, în condițiile în care anul 2008 a fost primul an în care s-a trecut la un sistem mixt, în care candidaturile și votul au fost uninominale, iar acordarea mandatelor s-a făcut proporțional, astfel că modalitatea de configurare a colegiilor electorale era esențială pentru desemnarea câștigătorului unui mandat parlamentar. Prețul serviciilor prestate era de câteva zeci de mii de euro, Bogdan Olteanu neachitând contravaloarea acestora”, se mai spune în referatul cu propunerea de arestare preventive a viceguvernatorului BNR.

DNA a anunțat că se fac acte de urmărire penală în această cauză și față de alte persoane.

Kovesi susține că familia și prietenii săi au fost asaltați cu telefoane o zi și jumătate CITEȘTE ȘI Kovesi susține că familia și prietenii săi au fost asaltați cu telefoane o zi și jumătate

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că lui Olteanu i-ar fi fost dusă suma de două milioane de euro cash, de la Sorin Ovidiu Vîntu, printr-un intermediar, după ce cei doi se întâlniseră la proprietatea omului de afaceri, în Delta Dunării. Din această sumă, un milion de euro i-ar fi revenit lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, joi, că în activitatea sa nu există fapte de corupție dar se așteaptă ca, odată cu apropierea alegerilor, mai multe persoane arestate, condamnate sau anchetate să facă denunțuri împotriva sa, însă acest lucru nu va împiedica ALDE să fie partid parlamentar și după alegeri.

Liviu Mihaiu a afirmat, joi, pe Facebook, că nu știe ca numirea sa în 2008 ca guvernator al Deltei Dunării să fi avut loc în urma unui act de corupție în care protagoniștii să fie politicieni, printre care Bogdan Olteanu, și omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

”Nu am știut și nici participat la acea pretinsă tranzacție pe spezele numirii mele ca guvernator. Probabil că am fost un foarte bun pretext pentru fostul mogul pentru a-l avea (și) pe șeful Camerei Deputaților la mână”, a scris, pe contul de Facebook, Liviu Mihaiu.

Liviu Mihaiu și-a continuat mesajul într-o notă ironică: ”Dacă e să intrăm în alt registru, sunt «onorat» că «transferul» meu a avut o asemenea cotă, dar sunt îngrozit că unul dintre cei mai buni/onești guvernatori ai Deltei Dunării (...) a ajuns în fruntea D.D. printr-un asemenea act de corupție la un asemenea nivel”.

Mihaiu a precizat că niciunul dintre cei ”implicați în dosar” nu i-a cerut vreodată ceva și că justiția trebuie să își facă ”(toată) datoria!”

Raport dur al SUA: Corupția rămâne endemică în România, guvernanța corporativă este întâmplătoare, practica OUG continuă CITEȘTE ȘI Raport dur al SUA: Corupția rămâne endemică în România, guvernanța corporativă este întâmplătoare, practica OUG continuă

Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în funcția de guvernator al rezervației naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009.

Bogdan Olteanu este membru al Consiliului de Administrație și viceguvernator al Băncii Naționale a României din octombrie 2009, potrivit CV-ului său, postat pe site-ul Băncii Naționale.

În perioada 2006 - 2008, Bogdan Olteanu a fost președinte al Camerei Deputaților, iar din decembrie 2008 și până în octombrie 2009 a fost vicepreședinte al Camerei.

viewscnt
Afla mai multe despre
olteanu
vintu
inchisoare