Omul de afaceri Sever Mureșan, fostul proprietar al Băncii Dacia Felix, a decedat

Omul de afaceri Sever Mureșan, fostul proprietar al Băncii Dacia Felix, a decedat
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 11:52

Sever Mureșan, primul jucător profesionist român membru ATP, a încetat din viață la vârsta de 75 de ani.

Născut la 23 octombrie 1948, Sever Mureșan a murit noaptea trecută, în Franța, unde era internat după un AVC, arată Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Iulian Stanciu, eMAG: Cred în egalitatea de șanse, dar în România ea nu există. Una este să te naști în București și altceva e să te naști într-un sat de munte CITEȘTE ȘI Iulian Stanciu, eMAG: Cred în egalitatea de șanse, dar în România ea nu există. Una este să te naști în București și altceva e să te naști într-un sat de munte

Sever Mureșan a fost absolvent al Institutului de Educație Fizică și Sport și a devenit campion național cu Dinamo în 1968, în proba de dublu.

Doi ani mai târziu, ajungea primul jucător profesionist român membru al ATP, fiind convocat la echipa de Cupa Davis a României. Devenit om de afaceri, după 1989 a adus și organizat în țară cel mai mare turneu de tenis, Open Romania.

Omul de afaceri Sever Mureșan, fostul proprietar al Băncii Dacia Felix, a decedat

Sever Mureșan a devenit cunoscut în România și prin înființarea, în 1991, a băncii Dacia Felix, dar și pentru falimentul instituției, pentru care a fost inculpat si extradat din Ungaria în 1999.

Mureșan a fost achitat în 2005, în România, iar Curtea Corecțională din Elveția l-a condamnat, în noiembrie 2000, la trei ani si jumătate de inchisoare și cinci ani de interzicere a sejurului, pentru escrocherie în valoare de 25 milioane de dolari în dauna Băncii Dacia Felix.

În 2004, a mai primit un an și jumatate, pentru evaziune fiscală, de la justiția franceză.

FOTO Gazonul de pe Arena Națională a fost schimbat cu unul de tip hibrid CITEȘTE ȘI FOTO Gazonul de pe Arena Națională a fost schimbat cu unul de tip hibrid

În 2009, Tribunalul Constanța a decis achitarea lui Mureșan și a lui Mircea Horia Hossu, acuzați de înșelăciune, fals material, uz de fals, folosirea creditului cu rea credință și abuz în serviciu, în dosarul fraudării Băncii Dacia Felix.

În martie 2024, Sever Mureșan a dat în judecată First Bank România și cere să devină acționar majoritar al băncii tocmai cumpărate de Intesa.

Banca Dacia Felix a fost preluată în 1997 de Eurom Bank și, ulterior, de Bank Leumi, Piraeus Bank și First Bank.

viewscnt
Afla mai multe despre
sever mureșan
atp