Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă, la Munchen, înființarea unei armate europene pentru a întări apărarea continentului, avertizând că Rusia ”nu se pregătește pentru dialog” și nu are intenția de a avansa negocieri de pace credibile.
Zelenski a declarat că serviciile de informații ucrainene au indicii că Rusia intenționează să trimită trupe în Belarus în această vară, sub pretextul unor exerciții de antrenament, dar că această mișcare reprezintă o amenințare directă la adresa țărilor NATO aflate la graniță, transmite CNBC, potrivit News.ro.
”Trebuie să construim forțele armate ale Europei, astfel încât viitorul Europei să depindă doar de europeni,” a afirmat Zelenski în cadrul Conferinței de Securitate de la München, desfășurată în Germania.
”Putin vede Belarus ca pe încă o provincie rusească,” a adăugat el.
![Trump și Musk au concediat încă 9.500 de angajați federali în campania de reducere a birocrației din SUA. Aceștia se adaugă celor circa 75.000 care au acceptat plecarea voluntară cu pachet de compensații](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33206/21934866/1/trump-semnand-x.jpg?width=151)
Discuții pentru un acord de pace, dar fără compromisuri de securitate
Vineri, Zelenski s-a întâlnit cu vicepreședintele american JD Vance pentru a discuta despre speranțele crescânde privind un posibil acord de pace între Rusia și Ucraina. Cu toate acestea, liderul ucrainean a subliniat că țara sa are nevoie de ”garanții de securitate” înainte de a accepta orice discuții cu Rusia.
”Aceasta nu este o țară care vrea pacea,” a spus Zelenski despre Rusia. ”Nu se pregătește pentru dialog.”
Într-un interviu acordat vineri postului NBC News, Zelenski a avertizat că va fi ”foarte, foarte, foarte dificil” pentru Ucraina să supraviețuiască fără sprijinul militar al SUA, atât în prezent, cât și în cazul unei viitoare invazii rusești.
El a adăugat că Ucraina va trebui să își dubleze efectivele armatei dacă nu va reuși să adere la NATO.
![CEO-ul Orange Romania, mesaj clar către autorități: După un an 2024 marcat de provocări, așteptăm schimbări legislative care să creeze un mediu concurențial corect, pentru stimularea investițiilor!](http://i0.1616.ro/media/2/2621/34129/21932630/2/orange.jpg?width=151)
Poziția SUA și negocierile în desfășurare
Președintele american Donald Trump a reiterat că trupele americane nu vor fi staționate în Ucraina pentru a acționa ca factor de descurajare împotriva agresiunii rusești. În schimb, el a sugerat că Washingtonul și Kievul ar putea încheia un pact economic bazat pe resursele bogate de minerale critice ale Ucrainei, care să servească drept „scut de securitate” pentru țara afectată de război.
La Munchen, liderii din domeniul apărării și securității globale participă la conferința anuală de trei zile, unde viitorul Ucrainei, negocierile de pace cu Rusia și remodelarea arhitecturii de securitate și apărare a Europei sunt subiecte centrale de discuție.
Perspectivele unui acord de pace au revenit în prim-plan săptămâna aceasta, după ce Trump a purtat convorbiri telefonice separate cu președintele rus Vladimir Putin și, ulterior, cu Zelenski. Inițial, Trump a sugerat că un acord bilateral între Washington și Moscova ar fi posibil, însă ulterior a precizat că președintele ucrainean Zelenski va fi implicat, alături de ”multe alte persoane”.
În ciuda discuțiilor, oficialii americani au rămas sceptici față de unele dintre cerințele stricte ale lui Zelenski pentru un acord. Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a declarat miercuri că aderarea Ucrainei la NATO și revenirea la frontierele dinainte de 2014 nu sunt scenarii realiste.