Italia speră să obțină 2,3 miliarde de euro, în urma vânzării unei participații în operatorul poștal național

Italia speră să obțină 2,3 miliarde de euro, în urma vânzării unei participații în operatorul poștal național
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 13:35

Italia îi va viza pe deponenții din țară pentru planificata Ofertă Publică pentru o participație de aproximativ 14% în operatorul poștal național Poste Italiane SpA, conform unui decret guvernamental consultat de Reuters.

Operatorul este evaluat la aproximativ 16,2 miliarde de euro, la actualele prețuri de pe piață, și propusa vânzare de acțiuni ar urma să ajute la reducerea cu 2,3 miliarde de euro a datoriei publice imense a Italiei, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Gazonul de pe Arena Națională a fost schimbat cu unul de tip hibrid CITEȘTE ȘI FOTO Gazonul de pe Arena Națională a fost schimbat cu unul de tip hibrid
Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Procedura de vânzare "va da prioritate deponenților rezidenți în Italia, inclusiv angajaților Poste Italiane, încurajând participarea lor prin stimulente", cum ar fi discounturi la prețul acțiunilor, se arată în decret.

În urma tranzacției, Trezoreria Italiei își va reduce participația dar peste 50% din acțiunile Poste Italiane rămâne la stat.

Trezoreria deține direct o participație de 29,3%, încă 35% fiind deținut de banca de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP).

În urma criticilor opoziției și a sindicatelor privind vânzarea unui serviciu public cheie, Guvernul și-a redus planurile. Inițial, Executivul intenționa să reducă întreaga participație deținută de stat la 35%.

Poste Italiane este un angajator major în Italia, având peste 120.000 de angajați, și intenționează să plătească dividende de 6,5 miliarde de euro în perioada 2024 - 2028, față de 3,8 miliarde de euro în perioada 2018-2023.

Nouă ordine de preempțiune la vânzarea terenurilor agricole CITEȘTE ȘI Nouă ordine de preempțiune la vânzarea terenurilor agricole

Guvernul condus de premierul Giorgia Meloni și-a propus ca până în 2026 să vândă pachete de acțiuni cu o valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro, în încercarea de a reduce datoria publică uriașă a țării.

De la finalul lui 2023, Trezoreria Italiei a obținut aproximativ trei miliarde de euro în urma reducerii participației deținute la banca Banca Monte dei Paschi di Siena SpA și la grupul energetic SpA.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
operator poștal