Firmele acționarului Dan Adamescu nu pot contesta cererea de faliment a ASF

Firmele acționarului Dan Adamescu nu pot contesta cererea de faliment a ASF
scris 4 nov 2015

Tribunalul București a decis că acționarii majoritari ai Astra Asigurări, firmele The Nova Group Investments și Epsilon Estate Provider, controlate de către omul de afaceri Dan Adamescu, nu au dreptul să conteste cererea de faliment a asigurătorului înaintată de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Judecătorii de la Tribunalul București au hotărât, de asemenea, să respingă cererea de intervenție în procesul de faliment făcută în numele Oltchim de consorțiul format din Rominsolv SPRL (societatea avocatului Gheorghe Piperea) și BDO Business Restructuring SPRL.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit judecătorilor, acționarii Astra Asigurări nu au “calitatea procesuală activă în ceea ce privește formularea contestației împotriva cererii de deschidere a procedurii falimentului”. Mai clar, Dan Adamescu, prin Epsilon și The Nova Group, a contestat decizia ASF de a cere falimentul companiei Astra Asigurări. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
La rândul lor, cei de la ASF au pus în discuția judecătorilor calitatea celor două firme în dosar, iar judecătorii au decis că acestea nu se află în postura de a contesta decizia ASF. În general, astfel de decizii se bazează pe faptul că firma sau persoana care formulează contestația nu are și calitatea de administrator al firmei insolvente. Prin decizia din 2 noiembrie, acționarul Astra a mai pierdut o posibilitate de revocare a deciziei privind falimentul Astra, însă va ma încerca anularea actului pe alte căi. Decizia Tribunalului poate fi atacată.
 
Firmele lui Adamescu mai au încă șase procese cu ASF în care contestă toate deciziile majore luate de Autoritate în privința Astra, începând cu punerea sub administrare specială și terminând cu ridicarea licenței.
 
ASF a decis ridicarea licenței de funcționare a Astra Asigurări, precum și redactarea unei cereri de faliment pentru asigurător, după ce compania a fost ținută sub administrarea specială a KPMG timp de un an și jumătate.
 
Singurul organism abilitat în acest moment să primească cereri de despăgubire în numele Astra este Fondul de Garantare a Asiguraților din România. FGA a eșuat în procesul de selecție a unei companii specializate în constatarea și evaluarea daunelor și lucrează, în prezent, cu 15 angajați proprii care ar trebui să gestioneze peste 57.000 de dosare da daună. Fondul de Garantare nu poate începe efectiv plata despăgubirilor până când o instanță nu se pronunță definitiv asupra cererii de faliment emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară. În momentul în care ASF a cerut falimentul Astra, compania avea peste 1,8 milioane de clienți cu 2,5 milioane de poliție. Majoritatea clienților, 870.000, dețineau o poliță RCA. 
 
viewscnt
Afla mai multe despre
astra faliment
judecatori
piperea