Între ianuarie 2015 și iulie lui 2016, Fondul de Protecție a Victimelor Străzii a deschis 1.380 de dosare de daună pentru vătămări corporale și decese, arată datele oficiale consultate de Profit.ro. Înseamnă că 1.380 de accidente grave au fost provocate de șoferi care conduceau mașini fără RCA. Numărul acestor cazuri este, de mai mulți ani, pe un trend de creștere care nu pare să se fi oprit nici în prima jumătate a acestui an.
În primul semestru al lui 2016, au fost deschise 480 de dosare pentru vătămări și decese, iar în anul 2015 în jur de 900, valori care arată că este foarte probabil ca la nivelul întregului an 2016 să se înregistreze mai multe dosare decât în 2015.
De altfel, rezervele constituite de FPVS arată clar că se așteaptă o creștere a plăților comparativ cu anul trecut. La 30 iunie 2016, Fondul avea rezerve de aproape 94 de milioane de lei, mai mult decât în primele nouă luni din 2015, când erau doar 91 de milioane de lei.
Pe lângă activitatea curentă, FPVS trebuie să gestioneze plata dosarelor mai vechi, încă nelichidate, majoritatea aflate pe rolul instanțelor de judecată. Este vorba, potrivit raportărilor Fondului, de încă 1.400 de dosare.
Pe lângă dosarele pentru vătămări și decese, Fondul a mai deschis, în prima jumătate a anului, și 325 de dosare pentru daune materiale. Efectiv, FPVS a plătit, în șase luni, circa 17 milioane de lei despăgubiri.
Sarcina Fondului pentru Protecția Victimelor Străzii, aceea de a despăgubi persoanele care au suferit daune materiale sau vătămări din vina unor șoferi fără RCA, devine din ce în ce mai grea în contextul actual.
Astra Asigurări și Carpatica Asig, ambele în faliment, erau doi dintre cei mai mari jucători de pe piața RCA. Dispariția lor lovește de două ori fondul: direct - prin faptul că cele două societăți falimentare nu mai cotizează - și indirect prin reducerea în timp a gradului de cuprindere în asigurare pentru automobilele care circulă în România.
Anul trecut, plățile efectuate de FPVS au depășit, în premieră, 40 de milioane de lei și au ajuns la 41,6 milioane de lei. În 2010, Fondul plătea doar puțin peste 6 milioane de lei. Media despăgubirii plătite a depășit 31.000 de lei.
FPVS este un fond alimentat de firmele de asigurare care vând RCA utilizat pentru despăgubirea celor vătămați de șoferi fără asigurare. Firmele care vând RCA contribuie cu 2% din primele brute subscrise pe acest segment.
Un proiect de lege propune desființarea FPVS, în actuala sa formă, și mutarea sa în cadrul unei noi instituții care ar urma să se numească Biroul Național al Asigurătorilor Auto din România și care va prelua și sarcinile Biroului Carte Verde precum și administrarea bazei de date CEDAM.