Suspendarea rambursării creditelor, plafonarea prețului la medicamente și alimente, scutirea de la plata chiriei, precum și reglementarea șomajului tehnic, în stare de urgență sau de asediu, sunt prevăzute în mai multe proiecte de lege inițiate acum de parlamentarii PSD.
Astfel, un prim proiect prevede, pe perioada situației de urgență, plafonarea prețurilor la raft pentru medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale și alte asemenea, după cum urmează: la costul de producție adaosul poate fi de maximum 10% din acest cost, iar pe lanțul de distribuție adaosul total nu poate depăși 10% din prețul de vânzare al producătorului.
În aceleași condiții este prevăzută plafonarea prețurilor la raft ale alimentelor care fac parte din coșul minim de consum.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nerespectarea plafonărilor ar urma să constituie contravenție și să fie sancționată cu amendă începând de la 5 milioane lei, dar nu mai mult de 4% din cifra de afaceri.
Un alt proiect propune ca locatarii, operatori economici, profesioniști și autoritățile publice și entitățile juridice de drept privat, a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă prin aplicarea unor acte ale autorităților publice în perioada de aplicare a stării de urgență, să fie scutiți de la plata chiriei pentru folosința imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru.
Mai mult, facturile emise pentru plata chiriei aferente lunii martie 2020 se anulează, iar sumele achitate în baza acestora se restituie de îndată, însă contractele de închiriere se prelungesc, în mod corespunzător, cu durata pentru care s-au aplicat scutirile, prevede proiectul.
Totodată, proprietarii care nu încasează contravaloarea chiriei ca urmare a aplicării scutirii, sunt și ei scutiți de plata obligațiilor față de bugetul de stat și bugetele locale aferente chiriilor neîncasate.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul, pregătit să suporte o parte din dobânzile cetățenilor la bănciDe asemenea, un alt proiect de lege prevede suspendarea rambursării creditelor.
Anterior, parlamentarii Partidului Social Democrat au anunțat că vor iniția unui proiect de lege care prevede suspendarea, la cerere, a tuturor obligațiilor de plată către bănci în ceea ce privește creditele și dobânzile aferente. Măsura ar urma să fie valabilă atât pentru companii, cât și pentru persoanele fizice și se aplică tuturor creditelor bancare contractate până la data de 19 martie 2020, inclusiv. Suspendarea ratelor bancare ar urma să opereze până la finalul anului 2020, iar urata contractuală se va prelungi corelativ.
Proiectul despus prevede că obligația de plată a ratelor scadente, dobânzilor și comisioanelor aferente împrumuturilor se suspendă până la 30.09.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului.
Sunt eligibili debitorii care nu înregistrează întârzieri la plată, reprezentând principal și/sau dobândă, în relație cu creditorii, mai mari de 90 de zile.
De suspendarea ratelor pot beneficia și IMM-urile care sunt afectate de instituirea stării de urgență și nu se află în insolvență la data solicitării suspendării rambursării creditului, conform informațiilor disponibile pe pagina web a Oficiului Național al Registrului Comerțului.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministrul Finanțelor: Pregătim păsuirea celor cu rate la bănci pe o perioadă apropiată de 6 luniO altă inițiativă reglementează condițiile de reducere a activității firmelor în starea de urgență sau de asediu.
Astfel, proiectul prevede ca, pe durata suspendării temporare a activității și/sau a reducerii acesteia ca urmare a decretării stării de asediu sau stării de urgență, salariații afectați de activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate și/sau au contractul individual de muncă/raportul de serviciu suspendat, să beneficieze de o indemnizație, plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, pe toată durata menținerii stării de asediu sau a stării de urgență.
Inițiativa legislativă se adresează si șomerilor care beneficiază deja de indemnizație de șomaj, perioada de acordare prelungindu-se cu 3 luni de la data până Ia care a fost stabilit dreptul respectiv.
Pe durata întreruperii temporare a activității angajatorului, salariații sunt scutiți de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate, fară a fi afectată calitatea de asigurat a acestora. De asemenea, sumele reprezentând indemnizația de șomaj tehnic nu sunt impozabile, pentru o perioada de cel mult 3 luni in anul 2020.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ședință de urgență la BNR: Băncile și IFN pot amâna ratele la credite în perioada pandemiei fără să facă provizioane. Derogare pentru indicatorul minim de lichiditateCele patru inițiative vin în contextul în care nu mai departe de luni, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că împreună cu liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, și liderul Pro România, Victor Ponta, au depus la Parlament un proiect de lege, cu o serie de facilități fiscale, amânare și reeșalonare de plăți acordate companiilor și angajaților acestora.
CITEȘTE ȘI ASF taie 25% din toate taxele, tarifele și comisioanele datorate de către firmele reglementate și supravegheate de instituțieGuvernul a stabilit deja suportarea de la buget a șomajului tehnic pentru firmele afectate de pandemia de coronavirus, dar mediul de afaceri atenționează că în special măsurile care vizează șomajul tehnic sunt încă insuficiente și parțial neclare.