Ministerul Economiei a notificat Comisia Europeană privind modalitatea de vânzare a combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea și a pașilor stabiliți în proces, a anunțat sâmbătă minsterul, precizând că forul european nu a impus vânzarea pe pachete de active. Instituția poartă discuții cu reprezentanții CE pentru a sprijini administratorul judiciar al companiei, consorțiul Rominsolv-BDO, astfel încât șansele de vânzare ale combinatului să fie maxime, cu salvarea părții viabile și păstrarea locurilor de muncă.
Combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvență din ianuarie 2013, este scos la vânzare pe bucăți, prin nouă pachete de active, procesul de selecție al investitorilor urmând a se încheia la sfârșitul acestui an.
Investitorii interesați pot depune scrisori de interes pentru oricare sau pentru toate pachetele de active până la 30 septembrie 2016.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Pentru a realiza cu succes vânzarea companiei și a maximiza veniturile a fost aleasă varianta care oferă potențialului cumpărător siguranța juridică, în conformitate cu măsurile prevăzute expres de forma actuală a planului de reorganizare și a constrângerilor suplimentare derivate din cerințele legate de reglementările în materie de ajutor de stat", precizează Ministerul Economiei, citat de News.ro.
Combinatul chimic este administrat de către consorțiul Rominsolv-BDO, în calitate de administrator judiciar, chiar dacă ministerul este acționar majoritar. Astfel, decizia și modalitățile de vânzare au loc în cadrul reorganizării judiciare, iar cei care decid sunt creditorii.
"Comisia Europeană nu a impus vânzarea pe pachete de active a societății Oltchim", menționează ministerul.
Vicepremierul Costin Borc, care este și ministru al Economiei, a apreciat, după anunțul de vânzare, că situația financiară a combinatului s-a îmbunătățit, ceea ce îi dă speranță în găsirea unui investitor "pentru un viitor sustenabil al activităților economice ale companiei", în condiții de piață.
El a punctat că menținerea activității industriale în zona Râmnicu Vâlcea și păstrarea locurilor de muncă sunt prioritare pentru autorități.
Avocatul Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari ai companiei, a declarat miercuri pentru News.ro că există deja trei investitori serioși interesați să achiziționeze cele nouă pachete de active scoase la vânzare și estimează că, până la sfârșitul anului, contractele ar putea fi parafate.
La începutul lunii aprilie a acestui an, Comisia Europeană a anunțat că a deschis o investigație aprofundată pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român și continuarea aprovizionării Oltchim de către companii de stat, în pofida deteriorării situației financiare a combinatului, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.
"Demersul Comisiei a venit în contextul în care Oltchim era în etapa premergătoare stabilirii modalităților de vânzare, cum de altfel, părțile implicate au decis la întocmirea planului de reorganizare", mai spun reprezentanții ministerului.
Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT) a realizat un profit net de 18,5 milioane lei (4,1 milioane euro) în primul semestru al acestui an și vânzări de 378,1 milioane lei (84 milioane euro), în creștere cu 4% față de aceeași perioadă a anului trecut.
La 30 iunie 2016, Oltchim SA înregistra datorii totale în valoare de 1,35 miliarde lei. Combinatul are în prezent circa 2.000 de salariați.
Oltchim este singurul producător din România de clor și polieter polioli. Societatea exportă aproximativ 70% din producție.
Compania a intrat în insolvență în ianuarie 2013, după privatizarea eșuată cu Dan Diaconescu din 2012, iar planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru cel puțin 307 milioane euro.
Statul, care deține 54,8% din acțiunile companiei, a mai încercat privatizarea Oltchim, dar fără succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu și-a exprimat interesul să preia compania.