"Lupa" FMI pe economia românească peste un deceniu, Anca Paliu, schimbă baricada și preia portofoliul Finanțelor

"Lupa" FMI pe economia românească peste un deceniu, Anca Paliu, schimbă baricada și preia portofoliul Finanțelor
scris 13 nov 2015

Timp de peste 11 ani a monitorizat îndeaproape cum implementau guvernele României acordurile cu FMI. De trei ani a fost preluată de Comisia Europeană pentru a monitoriza și analiza reformele structurale din UE. Anca Paliu a acceptat propunerea premierului desemnat Daniel Cioloș de a prelua portofoliul Finanțelor Publice.

A participat la aproape toate negocierile purtate de experții FMI cu autoritățile române pe parcursul a patru programe de asitență (acorduri stand-by cu FMI 2001 - 2003, 2004 -2006, 2009 - 2011, 2011 - 2013) și a fost responsabilă cu monitorizarea evoluțiilor cotidiene, atât ale măsurilor guvernelor care s-au perindat în această perioadă, cât și a evoluțiilor monetare, financiare și fiscale.

Urmărește-ne și pe Google News

Paliu și-a început cariera în Banca Națională a României, imediat după ce a absolvit Facultatea de Finanțe, Bănci și Contabilitate (ASE), și a activat în banca centrală până în 2011, ca economist la Direcția Operațiuni de Piață Monetară și la Direcția Reglementare și Autorizare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În această perioadă, Paliu a urmat două cursuri de economie aplicată la Joint Vienna Institute, iar în 1999 a primit o bursă de un an la Georgetown University, unde a urmat ca student invitat un curs de economie și afacerile internaționale.

După 2001, când a preluat poziția de economist la Biroul Regional al FMI pentru România și Bulgaria, Paliu a absolvit un master pe politici publice și aderarea la UE (SNSPA) cu teza ”Aderare la UEM - convergența nominală și reală”, iar în 2010 a încheiat doctoratul la ASE, cu teza "Mecanisme pentru asigurarea stabilității financiare la nivel internațional".

În cei 11 ani petrecuți la biroul FMI de la București, ea s-a implicat în majoritatea temelor de interes pentru economia românească, plecând de la reformele structurale pe piața muncii, a sistemului de pensii, privatizare și până la implementarea managementului privat în companiile încă deținute de stat.

Mai multe surse oficiale au confirmat pentru Profit.ro că Anca Paliu a acceptat propunerea lui Daniel Cioloș de a prelua portofoliul Finanțelor Publice. Ea a figurat pe o listă scurtă de propuneri, din care au mai făcut parte Cristian Popa (fost viceguvernator BNR), Ionuț Dumitru (președinte al Consiliului Fiscal) și Daniela Gheorghe (director resurse umane la Direcția Buget din CE).

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
ministerul finantelor
comisia europeana