Lira sterlină crește puternic după ce un nou sondaj cu privire la referendumul programat pe 23 iunie, când britanicii vor alege dacă rămân în Uniunea Europeană (UE), indică un avantaj solid, de 18 puncte procentuale, pentru tabăra pro-UE, informează Bloomberg.
Potrivit sondajului de opinie realizat de firma de cercetare de piață Ipsos MORI, 55% dintre participanții la sondaj doresc rămânerea Marii Britanii în UE, în timp ce 37% vor ca țara părăsească Uniunea. Sondajul a inclus peste 1.000 de persoane cu drept de vot și a fost realizat în perioada 14-16 mai. În martie, un sondaj realizat de aceeași firmă de cercetare sugera că 49% dintre britanici vor vota în favoarea rămânerii în UE, în timp ce 41% dintre respondenți au declarat că vor alege ca Marea Britanie să părăsească blocul comunitar.
Potrivit site-ului de pariuri Betfair, probabilitatea implicită ca rezultatele referndumului să fie în favoarea rămânerii în Marea Britanie a urcat 76% după sondaj, dela 73% anterior.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În jurul orei 17:30, lira sterlină era în creștere cu 1,3% față de moneda unică europeană, tarnzacționându-se la 1,2950 euro pentru o liră. Față de moneda americană, lira sterlină era în creștere cu 0,96%, la 1,46 de dolari pentru o liră. Totodată, moneda britanică a atins, după publicarea sondajului, maximul ultimelor trei săptămâni față de un coș de valute relevante urmărit de Reuters.
Lira sterlină a fost influențată și de datele privind piața muncii publicate astăzi, dar analiștii citați de Bloomberg spun că acestea nu au avut un impact pozitiv major, iar creșterea sub estimări a salariilor are chiar un impact negativ asupra monedei britanice.
Rata șomajului în Marea Britanie s-a menținut la 5,1% în primele trei luni ale anului, acesta fiind cel mai redus nivel din ultimii 10 ani. Totodată, câștigurile salariale, inclusiv bonusurile, au crescut cu 2% în perioada menționată, avansul fiind însă sub așteptările pieței,
"Nu am văzut datele ca fiind deosebit de pozitive. Nu cred că rata șomajului mai poate scădea", afirmă Stephen Gallo, analist la BMO Capital Markets.
Săptămâna trecută, Banca Angliei a avertizat asupra multiplelor riscuri care ar putea fi generate de ieșirea statului din Uniunea Europeană, inclusiv asupra unei posibile intrări în recesiune tehnică. Totodată, Fondul Monetar Internațional (FMI) a atenționat că un eventual Brexit va avea consecințe severe atât la nivel local și regional, cât și asupra economiei mondiale.