Judecătorii de la Washington care arbitrează litigiul Roșia Montană sunt plătiți cu 3.000 de dolari pe zi

Judecătorii de la Washington care arbitrează litigiul Roșia Montană sunt plătiți cu 3.000 de dolari pe zi
scris 26 dec 2016

Cei trei judecători care formează Tribunalul ce arbitrează litigiul  dintre statul român și Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, sunt plătiți cu câte 3.000 de dolari pentru fiecare zi în care se ocupă de această speță, sumă la care se adaugă diurnă, plus rambursarea diverselor cheltuieli, cum ar fi cele de transport și altele, efectuate în vederea deplasării la sediul ICSID de la Washington, potrivit documentelor Tribunalului.

"Fiecare membru al Tribunalului primește 3.000 de dolari pentru fiecare zi de întrunire sau pentru fiecare interval de 8 ore de muncă legată de procedura de arbitraj, sau pro rata, precum și diurnă și rambursarea cheltuielilor de transport și a altor cheltuieli", arată sursa citată, care precizează că judecătorii au dreptul inclusiv la rambursarea cheltuielilor efectuate în vederea participării la ședințele de audieri ale Tribunalului care sunt amânate sau anulate. 

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit reglementărilor ICSID, aceste plăți nu sunt efectuate direct de către cele două părți aflate în litigiu către judecătorii Tribunalului. Procedura oficială prevede că ICSID se consultă cu părțile și estimează cheltuielile necesare pentru funcționarea Tribunalului pe 3-6 luni înainte, iar în funcție de această estimare solicită părților să facă plăți în avans în conturile ICSID pentru acoperirea acestora. Ulterior, judecătorii își primesc de la ICSID, trimestrial, onorariile, diurnele și rambursările de cheltuieli cuvenite.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
OTP Bank cumpără divizia din Croația a Societe Generale CITEȘTE ȘI OTP Bank cumpără divizia din Croația a Societe Generale

"Prin scrisoarea din 5 iulie 2016, ICSID a solicitat ca fiecare parte (statul român și Gabriel Resources – n.r.) să plătească 200.000 de dolari pentru acoperirea cheltuielilor inițiale ale procedurii. Reclamanții și pârâta au efectuat plățile pe data de 4 august 2016. ICSID va solicita și alte plăți în avans, în funcție de necesități. Astfel de solicitări vor fi însoțite de devizuri intermediare detaliate", se mai menționează în documentele Tribunalului.

Cei trei judecători-arbitri ce formează Tribunalul care se ocupă de litigiul dintre România și Gabriel Resources sunt chinezoaica Teresa Cheng, președintele Tribunalului (numită de secretarul general al ICSID), australianul Zachary Douglas (numit de statul român) și argentinianul Horacio Grigera Naon (numit de Gabriel Resources). Inițial, acționarul majoritar al RMGC îl nominalizase ca judecător pe bulgarul Stanimir Alexandrov, însă nominalizarea a fost retrasă ulterior, întrucât acesta făcuse parte și din Tribunalul care arbitrase disputa de la ICSID în urma căreia statul român a fost obligat, în 2013, să le plătească despăgubiri de peste 80 de milioane de euro fraților Micula. În acel litigiu, bulgarul fusese numit judecător chiar de către Ioan și Viorel Micula.

România este reprezentată în acest moment în litigiul cu Gabriel Resources de la ICSID de către consorțiul format din casa elvețiană de avocatură Lalive din Geneva și firma românească Leaua și Asociații. De cealaltă parte, acționarul majoritar al RMGC se bazează pe americanii de la White&Case și pe românii de la Țuca, Zbârcea și Asociații.

Firma americană de avocatură White&Case a reprezentat Ucraina în negocierile regimului de la Kiev privind restructurarea datoriilor statului ucrainean față de creditorii privați pe bază de titluri de stat, dintre care cel mai mare era Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, cu o expunere suverană pe Ucraina de circa 7 miliarde de dolari. În anii ’90, avocații White & Case au fost consultanți pe lângă autoritățile din Rusia, Polonia și Cehia în privința programelor de privatizare în masă din aceste țări.

Elveția amendează mai multe bănci internaționale cu 99 milioane de franci pentru manipularea dobânzilor CITEȘTE ȘI Elveția amendează mai multe bănci internaționale cu 99 milioane de franci pentru manipularea dobânzilor

Potrivit rapoartelor financiare ale companiei, Gabriel Resources a cheltuit în total, în 2015 și 2016, peste 9 milioane de dolari cu arbitrajul de la ICSID în care cere despăgubiri statului român.  

Consorțiul Lalive-Leaua și Asociații a fost selectat de către Ministerul Finanțelor Publice (MFP) în toamna anului trecut, printr-o licitație în urma căreia s-a semnat un acord-cadru pe 4 ani de reprezentare în litigiile de la ICSID cu 9 consorții de firme de avocatură, în valoare de 130.000 euro plus TVA. Consorțiul Lalive-Leaua și Asociații s-a clasat pe primul loc în topul ofertelor, iar potrivit acordului-cadru, pentru fiecare litigiu de la ICSID se vor încheia acte adiționale, în funcție de acest clasament.

Cei de la Leaua și Asociații se află, de asemenea, pe podiumul unui top întocmit anul acesta de Corpul de control al primului-ministru, top care conține firmele de avocatură care au încasat cei mai mulți bani din contracte cu entități de stat în perioada 2012-2015. Leaua și Asociații se află pe locul 2 în acest clasament, cu încasări individuale de peste 13,1 milioane lei, la care s-au adăugat 1,1 milioane lei încasați în consorțiu cu elvețienii de la Lalive. Țuca, Zbârcea și Asociații, care reprezintă Gabriel Resources la Washington, s-a clasat doar pe locul 19 în acest top, cu încasări de circa 1,74 milioane lei.

Electrica și-a planificat pentru anul viitor investiții de 180-190 milioane euro în sectorul de distribuție CITEȘTE ȘI Electrica și-a planificat pentru anul viitor investiții de 180-190 milioane euro în sectorul de distribuție

Ca termen de comparație, procedura de la arbitraj de la ICSID în urma căreia statul român a fost obligat să le plătească despăgubiri de peste 80 de milioane de euro fraților Micula a durat aproape 9 ani (2005-2013), valoarea totală a cheltuielilor de judecată suportate de România în această speță fiind de 11,5 milioane euro, din care circa 1,48 milioane dolari au reprezentat plăți către ICSID pentru acoperirea onorariilor și cheltuielilor membrilor Tribunalului.

Ioan și Viorel Micula au avut cheltuieli de judecată totale de 18,4 milioane euro, din care 1,5 milioane dolari pentru judecătorii ICSID, cei doi solicitând ca acestea să fie trecute în sarcina României, cu o dobândă reprezentând ROBOR la 3 luni plus 5 puncte procentuale până la data efectuării plății.

Statul român a fost reprezentat în litigiul pierdut cu frații Micula de către avocații de la firma Freshfields Bruckhaus Deringer, care au făcut consorțiu cu casa românească de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. Partea câștigătoare a fost reprezentată de mai multe case străine de avocatură, precum și de românii de la Mușat și Asociații.

Ministerul Energiei lasă viitorului guvern decizia privind acordul cu chinezii legat de reactoarele 3-4 de la Cernavodă CITEȘTE ȘI Ministerul Energiei lasă viitorului guvern decizia privind acordul cu chinezii legat de reactoarele 3-4 de la Cernavodă

Pe 21 iulie 2015, Gabriel Resources anunța că a reclamat statul român la ICSID, acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor semnate de autoritățile de la București cu Canada și Marea Britanie. Reclamația a fost făcută după ce, în ianuarie 2015, compania a emis o notificare de litigiu președintelui, premierului și Guvernului României, invitând autoritățile române să discute găsirea unei soluții amiabile, la care nu a primit nici un răspuns.

"Prin acțiunile și inacțiunile sale, România a blocat și a împiedicat implementarea proiectului, cu încălcarea drepturilor investitorilor și fără justă compensație, privând efectiv Gabriel Resources de valoarea investițiilor sale. Tratamentul aplicat de România Gabriel Resources și investițiilor sale încalcă obligațiile prevăzute de tratatele bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor, provocând pierderi semnificative Gabriel Resources. În cererea sa de arbitraj, Gabriel Resources solicită compensarea integrală care i se cuvine potrivit prevederilor tratatelor pentru faptul că i-au fost încălcate drepturile cu privire la dezvoltarea proiectului, ca o consecință a violării de către România a acestor tratate", se arăta într-un comunicat al Gabriel Resources de la acea dată, în care se preciza că Gabriel Resources a investit în total peste 700 milioane dolari în proiectul de la Roșia Montană.

Pe 23 septembrie 2016 a avut loc prima audiere publică din cadrul procedurii de arbitraj.

Gabriel Resources deține 80,69% din acțiunile Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roșia Montană.

viewscnt
Afla mai multe despre
rosia montana
rosia montana gold corporation
rmgc
gabriel resources
proiect minier aurifer rosia montana
minerit aur cianuri
rosia montana cianuri