Președintele Klaus Iohannis a susținut, miercuri, la întâlnirea cu reprezentanți ai unor companii române și germane, că, pentru a îmbunătăți calitatea instituțională a mediului de afaceri, România trebuie să elimine practicile nedorite și inutile, prin creșterea transparenței, dar mai ales prin reducerea corupției, care este cel mai mare inamic al unei dezvoltări economice sănătoase.Șeful statului a subliniat și faptul că sistemul educațional trebuie să adaptăm la nevoile reale ale economiei.
Președintele Iohannis a susținut un discurs la întâlnirea pe care a avut-o, împreună cu președintele Germaniei, Joachim Gauck, cu reprezentanți ai unor companii române și germane, scrie News.ro.
Klaus Iohannis a precizat că România își propune un nou model de dezvoltare economică, unul axat pe inovație și competitivitate, care să performeze prin valoare adăugată ridicată și productivitate, aspecte la care Germania excelează.
Șeful statului a menționat că, în prezent, România înregistrează un tablou macroeconomic bun, cu prognoze de creștere economică pentru acest an de peste 4%, în condiții de stabilitate financiară și cu perspective foarte favorabile pentru piața de capital, atuuri care plasează România pe o poziție atractivă pentru investitori.
”Evident, intensificarea cooperării noastre economice nu se bazează doar pe cifre, pe aspecte cantitative, ci și pe preocuparea decidenților de politici publice pentru crearea unui cadru cât mai favorabil mediului de afaceri, unul în care întreprinzătorii să resimtă încredere, predictibilitate și transparență pe termen lung”, a adăugat președintele.
”Competitivitatea economică depinde de calitatea mediului de afaceri în care întreprinzătorii își desfășoară activitatea. În acest sens, trebuie să îmbunătățim calitatea instituțională a mediului de afaceri, prin eliminarea practicilor nedorite și inutile, prin creșterea transparenței, dar mai ales prin reducerea corupției, care este cel mai mare inamic al unei dezvoltări economice sănătoase”, a mai spus Klaus Iohannis.
Președintele a declarat că, în legătură cu acest ultim aspect, pașii făcuți de România în ultimii ani sunt o dovadă clară, tangibilă că dorește o economie sănătoasă, în care relația dintre stat și afaceri să fie una principială, nu clientelară, astfel încât prosperitatea să survină firesc, pe bază de merit și competiție.
”Sunt convins că prin responsabilitate, transparență și dialog deschis cu mediul de afaceri, vom putea valorifica în mod optim avantajele de care dispunem. De exemplu, calitatea forței de muncă din România reprezintă un avantaj considerabil pentru investitorii străini. Peste 25% din studenții absolvenți din România se orientează către studii tehnice, iar alți 25% către sectorul de afaceri și cel economic”, a adăugat Iohannis.
Șeful statului a salutat, în acest context, implementarea, la Brașov, prin colaborarea companiilor germane cu autoritățile române, a unui proiect pilot pentru învățământul dual.
El a menționat că, având în vedere succesul acestui proiect, Guvernul României a prezentat o propunere legislativă pentru îmbunătățirea cadrului legal aferent învățământului profesional, inclusiv prin preluarea modelului german al ”pregătirii duale”.
”Trebuie să adaptăm sistemul nostru educațional la nevoile reale ale economiei, pentru a crea puntea necesară dintre școală și piața muncii”, a subliniat președintele.
Klaus Iohannis a mai spus că recenta criză economică a lăsat semne nu tocmai ușoare pentru economia europeană, dar, în același timp, a deschis noi oportunități și noi imperative pentru reforme.
”Acestea au menirea să consolideze proiectul european, în cel mai autentic spirit al său, de liberă circulație, competitivitate, domnia legii și respect pentru valorile democratice. Din acest motiv, vreau să vă încurajez să devenim tot mai ambițioși în inițierea, dezvoltarea, dar mai ales în implementarea proiectelor noastre comune. Aveți încredere în economia românească!”, a încheiat președintele.