România nu va negocia un nou acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI), păstrând doar o relație instituțională, ca orice alt stat, a declarat șeful Cancelariei Prim-ministrului, Dragoș Tudorache, într-un interviu pentru Profit.ro.
Programul standby cu FMI, de 2 miliarde de euro, a expirat la sfârșitul lunii septembrie fără să fie încheiat cu succes, după ce mai multe misiuni de evaluare au fost amânate, din cauza neînțelegerilor dintre instituțiile internaționale și autoritățile de la București pe tema deficitului bugetar și a privatizărilor companiilor de stat din domeniul energetic.
"Poziția noastră a fost foarte clară în ceea ce privește relația cu FMI. Ne-am exprimat foarte limpede că nu intenționăm să mai negociem un nou acord. Asta nu înseamnă că nu continuăm să avem relații cu FMI, ca orice alt stat care participă în cadrul instituțional al FMI. Este o relație, pur și simplu, de la partener la partener, nu este o vizită în care să începem o negociere", a explicat pentru Profit.ro șeful Cancelariei, având în vedere că reprezentanții Fondului ar putea veni la București în primăvara acestui an.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Noul șef al misiunii FMI pentru România, Reza Baqir, s-a întâlnit, luna trecută, cu conducerea BNR și a mai multor ministere și autorități, precum și cu consilierul prezidențial pentru politici economice și sociale, Cosmin Marinescu. Presa a relatat că delegația FMI a solicitat o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis în luna martie, pentru prezentarea concluziilor misiunii de evaluare pe care o va efectua la București în acea lună.
Începând din 2009 și până în prezent, România a încheiat trei acorduri consecutive de împrumut cu Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană, care au servit ca o ancoră pentru politicile guvernamentale în domeniul bugetului, privatizării companiilor de stat și economiei.
Ultimul acord, expirat în septembrie, a fost tratat de autoritățile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri, după o înțelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 și încheiată în 2011. Programul din 2009 a avut o valoare totală de 20 de milliarde euro, din care 5 miliarde euro proveneau de la Comisia Europeană.
Acesta a fost cel de-al 10-lea încheiat de România cu Fondul Monetar Internațional din ultimii 23 de ani și al treilea acord solicitat FMI, de la declanșarea crizei economice, în 2009.
Ministrul de Finanțe al Guvernului anterior, Eugen Teodorovici, anunța, în toamna anului trecut, că România va cere oficial încheierea unui nou acord financiar cu Fondul Monetar Internațional.
"Cu siguranță că vom solicita formal, în acest an, începerea negocierilor cu FMI pentru un nou acord. Acordul cu FMI poate fi încheiat și fără participarea Comisiei Europene, acolo sunt alte tipuri de înțelegeri", spunea Teodorovici în septembrie, citat de Reuters.
Guvernul din care a făcut parte a fost însă înlocuit de Cabinetul Cioloș, după demisia prim-ministrului Victor Ponta.
Mai mult, după o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis, experții FMI au transmis un comunicat în care au arătat că programul de asistență financiară a Fondului Monetar Internațional cu România a expirat fără o evaluare finală favorabilă și că există serioase rezerve că autoritățile române îndeplinesc condițiile necesare pentru a beneficia de un nou acord, de tip Flexible Credit Line.
Șeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, a anunțat atunci că Fondul Monetar Internațional estimează un deficit bugetar de 3% din PIB în 2016 și peste acest nivel în 2017 din cauza reducerilor masive de taxe și impozite și a majorărilor salariale.