HARTĂ Berea se produce în România în 30 din 41 de județe

Economie   
HARTĂ Berea se produce în România în 30 din 41 de județe

Dacă analizăm harta României și disptribuția fabricilor pe județe, producția de bere susține economiile locale în aproape trei sferturi (75%) din țară. Berea reprezintă una dintre puținele industrii cu o amprentă cu adevărat națională, fiind produsă în 30 din 41 de județe. Producție de bere nu se face doar la București, Ploiești, Timișoara, Iași, Brașov sau Cluj-Napoca, ci se face și la Poiana Mărului, Mărginimea Sibiului sau Măneciu-Ungureni, spune Asociația Berarii României.

După trei ani de scăderi succesive, piața berii din România s-a stabilizat în 2024 la 15 miloane de hectolitri, potrivit datelor Berarii României, care reprezintă 90% din piața locală de profil. Într-un context economic în continare dificil, contribuțiile membrilor asociației la bugetul de stat au crescut cu 15% anul trecut față de 2023, totalizând 356 de milioane de euro.

Inflația din Germania a încetinit, alimentând așteptările pentru o reducere a dobânzii de referință de către BCE CITEȘTE ȘI Inflația din Germania a încetinit, alimentând așteptările pentru o reducere a dobânzii de referință de către BCE
Urmărește-ne și pe Google News

”Scăderea pieței, care a început în 2021, s-a oprit, cel puțin pentru moment. Însă 2024 a fost pentru industrie încă un an al rezilienței: piața berii a reușit să se mențină peste un prag de maximă atenție – o producție de 15 milioane de hectolitri. Este cu atât mai important pentru noi cu cât, în 2025, Berarii României marchează 20 de ani de la înființare. Cu o contribuție anuală la PIB de 3 miliarde de euro, validată de economiști cu reputație globală, sectorul berii din România, la fel ca mediul de afaceri în ansamblu, are nevoie de stabilitate, predictibilitate și un tratament echitabil. Nu doar pentru industria noastră, ci pentru ceea ce aducem economiei și comunităților, unde producția de bere și lanțul de aprovizionare al sectorului generează peste 60 de mii de locuri de muncă la nivel local”, a declarat Mihai Voicu, Președinte Berarii României și Director General Bergenbier.

Livrările de bere fără alcool ale producătorilor din România au crescut, anul trecut, cu 15% față de 2023. Acest segment a depășit astfel, pentru prima dată, o cotă de piață de 6%. În această categorie, livrările de mixuri de bere și beri cu arome au crescut cu 21% față de anul anterior. Pe tipuri de ambalaje, livrările de bere la draft au crescut cel mai mult, cu 13% față de 2023, iar PET-ul a continuat să scadă, marcând un declin de 4% față de 2023. În timp ce livrările de bere la sticlă s-au menținut constante, cele la doză au crescut și ele, cu 9% față de anul anterior.

”Dacă analizăm harta României și disptribuția fabricilor pe județe, producția de bere susține economiile locale în aproape trei sferturi (75%) din țară. Berea reprezintă una dintre puținele industrii cu o amprentă cu adevărat națională, fiind produsă în 30 din 41 de județe. Producție de bere nu se face doar la București, Ploiești, Timișoara, Iași, Brașov sau Cluj-Napoca, ci se face și la Poiana Mărului, Mărginimea Sibiului sau Măneciu-Ungureni. La 20 de ani de Berarii României putem spune că sectorul berii din România este cu adevărat unul național, nu doar la nivel de consum – 97% asigurat din producție internă –, dar și la nivel de producție”, arată Constantin Bratu, Director General Berarii României.

La finalul anului 2024, în România existau 89 de fabrici de bere și microberării, și 85 de producători de bere, cu opt mai puțin decât în anul anterior. 



Asociația spune că a făcut investitii directe de peste 2 miliarde de euro șa dus contribuții la bugetul de stat care depășesc 5 miliarde de euro în ultimele două decenii. Membrii Berarilor României generează aproape 60.000 de locuri de muncă la nivel național. 

Membrii săi actuali sunt cei mai mari producători de bere din România – URSUS BREWERIES, Bergenbier S.A., HEINEKEN România SA, UNITED ROMANIAN BREWERIES BEREPROD – și microberăriile Berăria Artizanală Sibiu, CLINICA DE BERE, Scorilo și Zăganu. Împreună, cei opt producători furnizează 90% din cantitatea de bere consumată în România. Totodată, din Asociație fac parte și reprezentanți ai producătorilor de materii prime: SOUFFLET MALT ROMANIA și  ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR DE HAMEI DIN ROMÂNIA.

viewscnt
Afla mai multe despre
bere
romania
harta