FMI va anunța săptămâna viitoare închiderea acordului cu România, întrucât expiră în data de 22 septembrie, fără a folosi sintagme precum "succes" sau "deraiere", însă va trimite o delegație tehnică în luna octombrie pentru discuții privind proiectul de buget pentru 2016.
"Practic, FMI va constata doar că acordul a expirat, fără îndeplinirea tuturor condiționalităților. Nu se vor folosi expresii ca deraiere sau succes", au declarat pentru Profit.ro surse gurvenamentale.
Pe de altă parte, sursele citate au dezvăluit că FMI va trimite pe 13 octombrie o delegație tehnică la București, ceea ce ar putea deschide calea pentru discuții privind o eventuală nouă înțelegere.
"Scopul misiunii care vine la începutul lunii viitoare este de a discuta bugetul pe 2016. Toate posibilitățile rămân deschise. Fondul pare deschis pentru propuneri a continua într-o formă de înțelegere cu România, dar va fi o problemă din partea Comisiei Europene, care nu are multe argumente pentru un nou acord", au explicat sursele amintite.
La inceputul lunii iunie, FMI a recomandat Guvernului ajustarea măsurilor de relaxare fiscală din proiectul Codului Fiscal. Reprezentantul FMI în România, Guillermo Tolosa, a declarat că deficitul bugetar pentru 2016 este unul considerabil, în urma relaxării fiscale, astfel că proiectul Codului Fiscal trebuie revizuit semnificativ.
Totodată, reprezentanții Comisiei Europene au respins pe 26 iunie noul Cod Fiscal, fără să cadă de acord cu reprezentanții Guvernului asupra modificărilor aduse.
Ulterior, președintele Klaus Iohannis a trimis legea spre reexaminare, iar Parlamentul a aprobat o nouă formă a Codului Fiscal, care presupune un cost bugetar pentru anul viitor estimat la jumătate din suma inițială.
Evaluările inițiale indicau că deficitul bugetar ar urma să crească în 2016 la peste 3%, ca rezultat al măsurilor de relaxare fiscală. După modificarea legii, nu au mai fost publicate estimări.
În urmă cu doi ani, board-ul FMI a aprobat un nou acord stand-by cu o durată de 24 de luni și cu o valoare echivalentă cu 1,75 miliarde de DST (circa 2 miliarde de euro sau 170% din cota României la Fond). Autoritățile române au informat atunci FMI că intenționează să trateze aranjamentul ca preventiv, astfel că nu intenționează să tragă fonduri. Autoritățile române au cerut, de asemenea, sprijin preventiv și de la Uniunea Europeană, de 2 miliarde de euro.
Toto atunci FMI a avizat, cu trei derogări, ultimele evaluări ale precedentului acord cu România. Acordul cu FMI și UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritățile române tot ca preventiv, fără să fie trase fonduri, după o înțelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 și încheiată în 2011. Acordul din 2009 a avut o valoare totală de 20 de milliarde euro, din care 5 miliarde euro proveneau de la Comisia Europeană.
Acordul era parafat în primăvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, și trebuia să fie finalizat în martie 2013. Board-ul FMI a aprobat în martie 2013 cererea autorităților române de extindere cu trei luni a înțelegerii, pânã la sfârștul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducă arieratele și să adopte măsuri de îmbunățire a managementului companiilor de stat.
Premierul Victor Ponta a anunțat România a rambursat în totalitate în această vară ratele către Fondul Monetar Internațional.
Cu toate acestea, așa cum prevedea și calendarul inițial, BNR mai are de făcut o plată de 116 milioane euro în 2016.
În ceea ce privește împrumutul de 5 miliarde euro către Comisia Europeană, cea mai mare parte a plăților a fost programată pentru anii 2017 - 2019, când se vor face rambursări de 3,5 miliarde euro.
În ultima săptămână, atât ministrul Finanțelor Publice, Orlando Teodorovici, cât și premierul Victor Ponta au vorbit despre intenția de a încheia o nouă înțelegere cu FMI.