Dăianu, BNR: Avem nevoie de încă un acord cu FMI. Suntem încă adolescenți

Dăianu, BNR: Avem nevoie de încă un acord cu FMI. Suntem încă adolescenți

Sursa foto: www.rfi.ro

scris 7 sep 2015

România nu a demonstrat că se poate descurca singură, iar un nou acord cu creditorii internaționali ar fi oportun, spune Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al BNR.

“În opinia mea ar fi oportun”, a spus Dăianu, întrebat dacă vede necesitatea unui nou acord cu Fondul Monetar Internațional.

Urmărește-ne și pe Google News

„Avem nevoie de o verificare a pertinenței construcțiilor noastre. Nu am devenit adulți, (...) suntem încă adolescenți”, a declarat oficialul Băncii centrale, în cadrul unui seminar pe teme economice organizat la Mamaia.

Ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, declara, săptămâna trecută, că România vrea să înceapă discuțiile cu FMI și Uniunea Europeană (UE) pentru un nou acord, pentru a se proteja de șocurile externe. Acordul ar urma să fie încheiat în 2016, iar discuțiile, pentru care Guvernul vrea sprijinul tuturor partidelor politice, ar urma să înceapă în acest an.

Actualul acord cu FMI și UE, cel de-al treilea din 2009, expiră la finele lunii septembrie și nu va fi încheiat cu succes, după ce mai multe misiuni de evaluare au fost amânate.

Potrivit lui Dăianu, criza din China ar putea avea repercusiuni și asupra economiei românești, prin canalul exporturilor. Dacă economia Chinei încetinește, atunci cea a Germaniei, cel mai mare exportator în țara asiatică, ar avea și ea de suferit, ceea ce ar atrage după sine și reducerea exporturilor României către nemți.

"În continuare, această perioadă va fi dominată de mari incertitudini. Nu ne permitem să riscăm. Pentru prima dată, e posibil ca măsuri luate de ANAF și de alte instituții care luptă pentru conformare fiscală să producă o creștere a colectării veniturilor bugetare. Nu știm, însă, cât de durabilă este. Cred că scăderea TVA la alimente, de la 24% la 9%, a avut un impact mai puternic. Nu știm însă exact cât de mare este efectul TVA redus la alimente, în contrapondere cu efectul acțiunilor ANAF, DNA, etc., asupra colectării. De aceea nu putem risca să facem oricum o schimbare de regim fiscal", a arătat oficialul BNR. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
daniel daianu
acord fmi