Costache, EY: România este în topul primelor cinci țări din Europa în ceea ce privește automatizarea proceselor

Costache, EY: România este în topul primelor cinci țări din Europa în ceea ce privește automatizarea proceselor
scris 5 oct 2016

România a depășit celelalte țări din regiune în ceea ce privește implementarea proceselor de automatizare de tip RPA (Robotics Pocess Automation), fiind în top cinci țări la nivel european, în special ca urmare a tendinței companiilor multinaționale de a miza masiv pe aceste programe, a declarat miercuri, pentru News.ro, director în cadrul firmei de audit și consultanță EY pe Europa Centrală și de Est, Aurelia Costache.

Implementarea proceselor de automatizare aduce economii și de 55% pe zona de interacțiune cu publicul (front office), dar poate duce și la concedieri sau înghețarea angajărilor în anumite departamente, a precizat expertul.

Urmărește-ne și pe Google News

În departamente precum contabilitatea și distribuția, automatizarea proceselor cu ajutorul roboților poate duce la economii de 40%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Firmele care aplică RPA, de regulă, nu fac concedieri importante, ci demarează programe de reconversie profesională și îngheață angajările pe anumite segmente. În plus, apar noi joburi, odată cu apariția dezvoltării acestui nou sector”, a spus Costache.

Temerea angajaților că vor fi concediați este, de cele mai multe ori, nejustificată, în contextul în care sunt eliminate, de regulă, muncile grele și plitisitoare, pe care oricum nu le dorește aproape nimeni, a explicat Costache.

România este unul dintre liderii europeni în acest domeniu, în contextul în care multe multinaționale au luat decizia de a implemente aceste procese.

Compania japoneză de outsourcing Pole To Win International și-a deschis sediu în București CITEȘTE ȘI Compania japoneză de outsourcing Pole To Win International și-a deschis sediu în București

În plus, unul dintre liderii pe acest segment, compania UiPath, este din România.

În Europa, Marea Britanie este cea mai avansată în zona de RPA, pentru că este cea mai veche în acest domeniu.

Colectarea și procesarea de date și munca fizică predictibilă sunt principalele activități care ar putea fi îlocuite de roboți în prezent, dar, în viitor, automatizarea se va vedea și în activități mai complexe, potrivit specialiștilor EY.

”Roboții aduc precizie, constanță și predictibilitate, iar economiile realizate de o firmă pot ajunge la 30%. În domeniul financiar-contabil, unde fluctuația de personal este mare din cauza activităților plictisitoare și a volumului mare de muncă, automatizarea proceselor va duce la creșterea retenției de personal”, a declarat miercuri unul dintre directorii EY Londra, Martin Weis, în cadrul unei conferințe.

Specialiștii EY avertizează, însă, că implementarea masivă a automatizării, în următorii cinci ani, va avea un impact major pe piața muncii, mulți angajați tineri, care primesc de obicei joburile cele mai plictisitoare și grele într-o multinațională, fiind obligați să își găsească alte locuri de muncă.

Potrivit datelor Eurostat, șomajul în rândul tinerilor este de peste 50% în Spania și Grecia, statele cele mai afectate de fenomen.

viewscnt
Afla mai multe despre
aurelia costache