Banca Centrală Europeană (BCE) a început, astăzi, să cumpere obligațiuni emise de companii, în speranța că le va încuraja astfel să împrumute și să cheltuiască, o nouă încercare a băncii de a relansa o inflație extrem de scăzută în zona euro, transmite Reuters. Primele achiziții au inclus titluri emise de Anheuser-Busch InBev, cel mai mare producător de bere la nivel mondial, Telefonica, principala companie de telecomunicații din Spania, asigurătorul italian Assicurazioni Generali, producătorul auto francez Renault și compania de utilități Engie, potrivit unor surse apropiate situației, care au dorit să rămână anonime.
Detaliile nu sunt încă publice, dar, potrivit surselor, BCE ar fi cumpărat obligațiuni Engie de circa 3 milioane de euro.
În așteptarea includerii obligațiunilor corporative în programul BCE, investitorii s-au grăbit să cumpere astfel de titluri, ceea ce a dus la creșterea prețurilor și scăderea costurilor de împrumut.
Totuși, Commerzbank și Morgan Stanley prognozează că achizițiile lunare de obligațiuni corporative ale instituției nu vor depăși 5 miliarde de euro. BCE va publica o listă cu deținerile de obligațiuni corporative pe 18 iulie și o va actualiza în fiecare zi de luni.
În martie, alături de reducerea ratei dobânzii cheie, BCE a suplimentat achizițiile lunare de active din zona euro cu 20 miliarde de euro, la 80 miliarde de euro, concomitent cu includerea obligațiunilor denominate în euro emise de companii, încadrate în categoria recomandată pentru investiții (investment grade).
Pachetul de măsuri are rolul de a stimula economiilor din zona euro și a aduce inflația pe traiectoria țintită de bancă, în condițiile în care prețurile de consum sunt afectate de ieftinirea petrolului și de încetinirea creșterii economiei mondiale.
Cu toate acestea, adăugarea de obligațiuni emise de companii în programul de achiziții de active al BCE, în valoare de 1.740 miliarde de euro, se confruntă cu obstacole semnificative. Piața pentru astfel de obligațiuni are o valoare de 500 până la 600 miliarde de euro, dar este în mare parte limitată la marile companii din Franța și Olanda. Iar aceste companii se bucură deja de un acces facil la credite, astfel că interesul lor în obținerea de finanțare ieftină ar putea fi unul limitat, arată Agerpres.
Analiștii sunt de părere că succesul acestui program va depinde de capacitatea BCE de a atrage noi debitori care să tragă în jos costul creditelor în economii precum Italia și Spania, unde costurile rămân ridicate.
CITEȘTE ȘI Doar 10% din grupurile de companii ce activează în România sunt controlate pe plan local, restul sunt multinaționale
"În acest moment, nici chiar BCE nu este sigură cât de multe obligațiuni emise de companii va putea să cumpere. De exemplu, am putea avea unele luni cu achiziții puternice de 9 până la 10 miliarde de euro și unele mai slabe, cum va fi luna august, în care achizițiile se vor situa între 1 și 2 miliarde de euro", consideră analistul Deutsche Bank, Michal Jezek.
Anterior, o serie de surse din interiorul BCE au declarat că instituția nu și-a fixat ținte pentru achizițiile de obligațiuni emise de companii și cel mai probabil va începe cu un volum mic pe care să îl crească în timp. Potrivit surselor BCE speră să cumpere în fiecare lună obligațiuni emise de companii în valoare de 5 până la 10 miliarde de euro, în speranța că astfel va reuși să stimuleze companiile să demareze noi emisiuni.