Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va duce, probabil, la încetinirea creșterii economice în prima jumătate a anului, a avertizat Banca Angliei, la două zile după ce experții Fondului Monetar Internațional (FMI) au atenționat că un eventual Brexit va avea consecințe severe, atât la nivel local și regional, cât și asupra economiei mondiale, scrie Reuters.
Un vot în favoarea părăsirii UE la referendumul din 23 iunie "ar putea avea ca rezultat extinderea perioadei de incertitudine în privința perspectivelor economiei Marii Britanii, inclusiv în ceea ce privește creșterea exporturilor, incertitudine care va duce la scăderea cererii pe termen scurt și va avea implicații semnificative asupra prețurilor și, în special, a cursului de schimb", potrivit minutei publicate de Banca Angliei după ședința de politică monetară de joi.
Banca centrală a Marii Britanii a menținut dobânda cheie la minimul record de 0,5%, nivel la care se află din martie 2009. Totodată, instituția a păstrat la 375 miliarde de lire sterline valoarea programului lunar de achiziții de active.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Reprezentanții băncii au atenționat că incertitudinea legată de rezultatul referendumului din iunie afectează deja deciziile investitorilor, care și-au amânat tranzacțiile.
"Sunt semne că incertitudinea (...) a început să afecteze mai multe sectoare de activitate, în condițiile în care mai multe decizii cu privire la cheltuielile de capital și tranzacțiile cu proprietăți comerciale au fost amânate până la aflarea rezultatului. Acest lucru ar putea duce la o încetinire a creșterii economice în prima jumătate a anului", se arată în minuta băncii centrale.
Comentariile Băncii Angliei au fost făcute la două zile după ce FMI a adăugat un eventual Brexit pe lista principalelor amenințări cu care se confruntă în acest an marile economii ale lumii, alături de încetinirea creșterii în China, volatilitatea piețelor financiare și riscuri de natură geopolitică.
"Referendumul din iunie a generat deja o stare de incertitudine printre investitori. Un eventual Brexit ar putea avea consecințe negative severe la nivel regional și global, prin prisma întreruperii relațiilor comerciale tradiționale", potrivit raportului World Economic Outlook întocmit de FMI.
Însă nu doar economia britanică ar avea de suferit în eventualitatea unui Brexit. Statele europene, în frunte cu Germania, ar trebui să acopere un gol de circa 7 miliarde de euro la bugetul UE dacă Marea Britanie decide să părăsească blocul comunitar. Totodată, un șoc al cererii de 10% în Marea Britanie, creat de o posibilă reintroducere a tarifelor de import, s-ar traduce într-o scădere cu 0,26% a economiei UE.