Piața pe care activează combinatul siderurgic din Galați este una dificilă, iar o parte din producție se duce în Turcia, însă grupul ArcelorMittal va continua să investească în modernizarea combinatului, pentru a reduce costurile și a menține competitivitatea, a declarat miercuri directorul general al diviziei europene de produse plate al ArcelorMittal, Geert van Poelvoorde, într-o conferință susținută la Paris.
Managerii grupului ArcelorMittal au vorbit despre provocările industriei siderurgice de pe piețele dezvoltate, mai ales din Europa, pe care activează și pe care producătorii se confruntă cu o concurență considerată neloială venită din China, scrie News.ro.
Importurile la prețuri mici afectează și combinatul din Galați, însă managerii grupului sunt încrezători că cel mai mare combinat sidrrurgic din România, construit în anii 1960 la inițiativa fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, se va dovedi viabil.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Pentru Galați, după cum știți, am trecut prin momente mai dificle. Contextul a fost dificil. Principala măsură a fost să refacem fluxul cald al Galațiului. Știți că acum Galațiul lucrează cu un furnal, numărul 5, în care am investit, a fost modernizat și este acum unul dintre cele mai bune din Europa. A fost doar prima etapă", a spus van Poelvoorde, în fața jurnaliștilor.
Combinatul ArcelorMittal Galați, fostul Sidex, a fost cumpărat de la stat în 2001 cu 70 milioane euro de miliardarul indian Lakshmi Mittal, care și-a asumat angajamentul de a investi 350 milioane euro.
Managerii grupului dau asigurări că investițiile în combinatul din Galați vor continua în ritm susținut.
"Acum ne îndreptăm atenția către oțelărie, recent am investit într-o macara, vor urma și alte investiții. Dar avem investiții și la laminoare. Galațiul are două familii de produse:table groase și rulouri, sau – cum spunem noi – ne sprijinim în două picioare. Am investit în laminorul de tabla groasă, avem acolo o noua mașină de planat la cald. Calitatea s-a îmbunătățit mult", a precizat van Poelvoorde.
Într-un interviu acordat în luna iunie agenției News.ro, directorul general al combinatului de la Galați, Bruno Ribo, a afirmat că grupul ArcelorMittal are în plan menținerea unui buget de investiții anual de peste 25 milioane de euro.
Totodată, compania-mamă a impus ca țintă atingerea în 2017 a punctului de break-even - nivelul la care veniturile sunt egale cu cheltuielile, iar compania nu are nici profirt, nici pierderi.
Managerii grupului subliniază, însă, contextul dificil de pe piața oțelului.
"Piața pe care joacă comabinatul de la Galați este una dificilă. O parte din producție se duce spre Turcia. Producția nu este cumpărată pe piața naturală, dar există cerere pentru ea. Pregătim deschiderea noii linii de tabla pre-vopsită, acoperită organic, care va furniza pentru piața româneasca. În următorele luni ar trebuie să se înregistreze progrese", a mai spus van Poelvoorde.
Marile companii siderurgice europene, inclusiv ArcelorMittal, au cerut impunerea unor taxe anti-dumping pentru produsele chinezești, care sunt mai ieftine deoarece statul chinez subvenționează masiv industria.
Companiile chineze sunt foarte active pe piețe cu legislații anti-dumping mai puțin restrictive, precum cea turcă, unde vinde și combinatul de la Galați, spun managerii grupului siderurgic.