Cifra de afaceri a companiilor din industrie a scăzut, în a șaptea lună a acestui an, cu 3,3% față de luna iulie 2015, cel mai mare declin din acest an, în condițiile în care industria extractivă continuă să se contracteze puternic, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS).
Scăderea afacerilor înregistrată în iulie este primul declin din ultimele șase luni, scrie News.ro.
În luna iunie, afacerile din industrie au crescut cu 3,2% față de aceeași lună din 2015, după un avans de 5,6% în mai.
Cumulat pe primele șapte luni din acest an, afacerile din industrie au crescut cu 3,1% față de aceeași perioadă din 2015.
Cea mai mare creștere a fost înregistrată, în iulie 2016 față de iulie 2015, în industria bunurilor de folosință îndelungată, în timp ce două din cinci mari sectoare au fost pe minus.
"Pe marile grupe industriale scăderi au înregistrat: industria energetică (-33,5%) și industria bunurilor intermediare (-4,5%). Creșteri s-au înregistrat în industria bunurilor de folosință îndelungată (+8,1%), industria bunurilor de capital (+1,9%) și industria bunurilor de uz curent (+0,7%)", se arată în raportul INS.
Datele INS arată că cele mai mari creșteri ale afacerilor din luna iulie s-au înregistrat, față de aceeași lună din 2015, la fabricarea altor mijloace de transport în afară de cele rutiere (+23,3%), la fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie (+20%) și la alte activități industriale (+10,9%).
În sectorul extractiv, afacerile s-au prăbușit în luna iulie cu 94,3% față de a șaptea lună din 2015 în extracția minereurilor metalifere, cu 46,6% în extracția cărbunelui și cu 47,2% în extracția petrolului și a gazelor naturale.
Comparativ cu luna iunie, afacerile din industrie au scăzut în iulie cu 4%.
În 2015, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 2,4% comparativ cu anul precedent, cel mai mare avans, de 8,8%, fiind înregistrat în industria bunurilor de capital.