Mădălin Mihailovici, până de curând director general adjunct al Apa Nova și fost șef al Administrației Naționale Apele Române, a fost numit director general al concesionarului serviciului de apă și canal din București controlat de grupul francez Veolia în locul Laviniei Săniuță, urmărită penal de DNA pentru mai multe infracțiuni în dosarul Apa Nova.
"Domnul Mădălin Mihailovici conduce în prezent societatea Apa Nova București", au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții companiei.
Mihailovici a înlocuit-o pe Săniuță și în Consiliul de Administrație al Apa Nova.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Anterior, după cum Profit.ro a scris în exclusivitate, Bruno Roche, fost director general al Apa Nova urmărit penal sub control judiciar pentru cumpărare de influență, s-a retras din CA-ul companiei.
Astfel, în prezent, CA-ul Apa Nova este format din președintele Philippe Guitard (vicepreședinte executiv pentru Europa al companiei-mamă franceze Veolia), Gyorgy Palko (director în cadrul subsidiarei Veolia din Ungaria), Mădălin Mihailovici (actual director general al Apa Nova), Nicolae Turcuman (liderul sindicatului Apa Nova), Valeria Mateescu și Valentin Rădulescu (reprezentanți ai Consiliului General al Municipiului București).
Mădălin Mihailovici figurează și el în dosarul Apa Nova al DNA, fiind interceptată o convorbire telefonică între fostul director general al companiei, Lavinia Săniuță, și Mihailovici, la acea dată director general adjunct, în care Săniuță îl chestionează pe Mihailovici în legătură cu modul în care a decurs o percheziție a procurorilor DNA desfășurată în aceeași zi la sediul Apa Nova.
Mihailovici a fost citat și ca martor în dosar de către procurori.
Mădălin Mihailovici a fost în trecut șef al Administrației Naționale Apele Române, dar și consilier ministerial în mandatul de ministru al Mediului al Sulfinei Barbu. Este profesor la Facultatea de Hidrotehnică din București. Mihailovici este specialist în evaluarea și auditul sistemelor de management al mediului și are la activ inclusiv "cursuri NATO de specializare în managementul resurselor de apă precum și în apărarea la inundații", potrivit fișei personale de pe site-ul Asociației Române de Mediu, patronatul companiilor din acest domeniu.
În 2010, presa a relatat că, cu un an înainte, firma KVB Economic SRL, printre ai cărei asociați s-ar fi numărat Mădălin Mihailovici, dar și Silvian Ionescu, șeful Gărzii de Mediu, ar fi semnat cu Apa Nova un contract în valoare de peste 40.000 de euro privind furnizarea de documentații legate de managementul riscurilor de mediu.
DNA Ploiești a pus recent sub acuzare compania Apa Nova București pentru evaziune fiscală, spălare de bani, mită, cumpărare de influență și interceptări ilegale, măsura fiind luată după ce DNA a început urmărirea penală pentru aceste infracțiuni față de mai mulți actuali sau foști directori ai companiei.
Astfel, anchetatorii au început urmărirea penală și față de fosta directoare a companiei, Lavinia Săniuță, sub acuzațiile de evaziune fiscală, spălare de bani, interceptări ilegale, cumpărare de influență și favorizarea infractorului, precum și față de directoarea adjunctă Giovana Soare, pentru complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani și cumpărare de influență.
De asemenea, a fost extinsă urmărirea penală pentru infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani pentru doi foști directori ai Apa Nova București, respectiv pentru Bruno Roche și Laurent Lalague, cercetați anterior pentru cumpărare de influență, dar și pentru fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu și omul de afaceri Ovidiu Semenescu.
Apa Nova este controlată în proporție de 73,69% de grupul francez Veolia, restul acțiunilor fiind deținute de către Municipiul București (16,31%) și Asociația Salariaților Apa Nova (10%). Contractul de concesiune a serviciului public de apă și canalizare din București a fost semnat în anul 2000 și este valabil până în 2025.
Tariful fără TVA al apei potabile în Capitală, aprobat de autorități și încasat de Apa Nova, concesionarul serviciului public de apă și canalizare din București, a fost majorat cu 125% din 2008 până în prezent.
Este perioada în care, potrivit procurorilor DNA, Vlad Moisescu, fost trezorier al PNL, și Costin Berevoianu, fost șef al Regiei de Apă-Canal a Capitalei, dar și fost consilier al primarului suspendat Sorin Oprescu, ar fi făcut trafic de influență în favoarea companiei controlate de francezii de la Veolia, obținând pentru Apa Nova, contra unor sume de bani, beneficii sub formă de majorări de tarife, încheierea unor contracte cu instituțiile publice, avize, autorizații și hotărâri de consiliu favorabile sau evitarea luării unor măsuri nefavorabile.
Astfel, între 2008 și 2015, tariful fără TVA al apei potabile în București a fost majorat de la 2,06 lei la 4,64 lei/mc.