Bodyguardul lui Pavel Durov este român. Culisele arestării fondatorului Telegram și controversele cetățeniei sale franceze

Bodyguardul lui Pavel Durov este român. Culisele arestării fondatorului Telegram și controversele cetățeniei sale franceze
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 aug 2024

Bodyguardul lui Pavel Durov este român și îl însoțea în momentul în care acesta a ajuns, sâmbătă, la Paris, dezvăluie postul francez de televiziune TF1, care prezintă culisele arestării șefului Telegram, între timp inculpat în Franța și plasat sub control judiciar pentru 12 infracțiuni. Potrivit sursei, Durov face în Franța obiectul unei proceduri separate, în curs de investigare, pentru violență împotriva copiilor săi. Plângerea a fost făcută de fosta sa parteneră, Irina Bolgar, care locuiește în Elveția și susține că are trei copii cu fondatorul Telegram.

Timp de luni de zile, anchetatorii francezi au urmărit avionul său privat. Aceștia au urmărit traseul avionului său Embraer Legacy 600 și au analizat stilul de viață, anturajul și locurile frecventate de miliardarul în vârstă de 39 de ani care a făcut avere, printre altele, prin dezvoltarea serviciului de mesagerie criptată Telegram, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Traderii de cafea se grăbesc să își livreze marfa înainte de intrarea în vigoare a directivei UE privind defrișările CITEȘTE ȘI Traderii de cafea se grăbesc să își livreze marfa înainte de intrarea în vigoare a directivei UE privind defrișările
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În martie 2024, un judecător de instrucție a emis un mandat de percheziție, iar Pavel Durov este pus pe lista persoanelor căutate (FPR).

În dimineața zilei de 24 august, s-a declanșat o alertă pe telefoanele poliției: Pavel Durov era înregistrat într-un plan de zbor de la Baku (Azerbaidjan) la Le Bourget, Paris.

Imediat a fost constituită o echipă de arestare, dar prezența miliardarului la bord trebuia încă confirmată.

În cursul după-amiezii, a venit vestea: într-adevăr, el se afla la bord.

MOMENTUL ARESTĂRII

Când a coborât din avion, nu părea nimic ieșit din comun pentru miliardar. Fără niciun polițist la vedere, Pavel Durov își strânge bagajele și se îndreaptă spre salonul VIP al aeroportului Le Bourget. Alături de el se află asistenta sa (care este foarte activă pe Instagram, postând fotografii din călătoriile sale cu Durov) și bodyguardul său român. Cei trei s-au așezat în salonul rezervat de obicei VIP-urilor pentru verificarea identității.

Au sosit primii ofițeri PAF (Poliția de Frontieră). Oficialii i-au invitat să urce la etaj. În acest moment a fost declanșată „capcana”. Polițiștii l-au informat cu privire la drepturile sale și i-au precizat că se află în prezent în custodia poliției.

„Nu-i venea să creadă”, a comentat o sursă.

ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor vrea ca Franklin Templeton să nu mai aibă dreptul de a răscumpăra acțiuni ale Fondului Proprietatea, certificate de depozit sau titluri de interes în legătură cu acțiuni ale FP CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor vrea ca Franklin Templeton să nu mai aibă dreptul de a răscumpăra acțiuni ale Fondului Proprietatea, certificate de depozit sau titluri de interes în legătură cu acțiuni ale FP

Asistenta și bodyguardul său au fost exceptați de la arestul poliției. Cu toate acestea, ei au fost interogați în mod liber în cadrul anchetei, dar nu au fost formulate acuzații împotriva lor.

AROGANT ȘI DEZINVOLT

Înainte de a petrece aproape nouăzeci de ore în incinta biroului ONAF (Biroul Național Antifraudă), Pavel Durov a cerut să fie anunțat miliardarul francez Xavier Niel, personalitate marcantă a tehnologiei franceze. Contactat de TF1, Niel nu a răspuns încă pentru a face comentarii.

Când a stat de vorbă cu anchetatorii, Pavel Durov, originar din Sankt Petersburg, a fost uneori „arogant”, alteori „dezinvolt”. În afară de limba sa maternă, rusa, și câteva cuvinte în franceză, șeful Telegram este bilingv în engleză și italiană. El a explicat că a venit în Franța „pentru a-l întâlni pe Emmanuel Macron”, o declarație pe care anturajul lui Emmanuel Macron a negat-o pentru TF1-LCI.

VIOLENT CU COPIII SĂI?

El a fost audiat în mai multe rânduri, dar numai cu privire la acuzațiile detaliate de procurorul din Paris în comunicatul său de presă.

Cu alte cuvinte, el nu a fost niciodată interogat cu privire la presupusele violențe împotriva copiilor săi. Acest caz face obiectul unei proceduri separate, în curs de investigare de către Biroul pentru minori al poliției. Fosta sa parteneră, care locuiește încă în Elveția, urmează să fie audiată, susține TF1.

Potrivit Forbes, Durov are doi copii cu fosta sa soție Daria Bondarenko: fiica Alina (născută în 2009) și fiul Mihail (născut în 2010). Durov a cunoscut-o pe Daria Bondarenko în timp ce studia la universitate. În 2021, ea locuia în Barcelona. În 2021, ediția Forbes din Rusia îi clasa pe copiii lui Durov pe locul șase în topul celor mai bogați moștenitori din Rusia.

DOCUMENT România se pregătește să doneze Ucrainei un sistem Patriot. Îl vom înlocui ″în principal cu fonduri externe nerambursabile″, dar tot vom plăti taxe de zeci de milioane de dolari CITEȘTE ȘI DOCUMENT România se pregătește să doneze Ucrainei un sistem Patriot. Îl vom înlocui ″în principal cu fonduri externe nerambursabile″, dar tot vom plăti taxe de zeci de milioane de dolari

Recent, Irina Bolgar, o rusoaică de 44 de ani stabilită în Elveția, a susținut că Pavel Durov este tatăl fiicei sale și al celor doi băieți născuți în 2013, 2016 și 2017, ea insistând că aceștia au fost „concepuți și născuți natural”. La 23 iulie 2024, Irina Bolgar  a contactat Forbes și a prezentat documente care arată că este mama a trei copii ai lui Pavel Durov, furnizând, de asemenea, o fotografie de familie cu Durov făcută în 2020.

Forbes a confirmat autenticitatea documentelor. În august 2024, Bolgar a intentat un proces împotriva lui Durov în Elveția. Ea a susținut că Durov l-a abuzat pe fiul ei cel mic de cinci ori între 2021 și 2022 și că Durov a încetat să-și mai vadă copiii în septembrie 2022. Procesul a fost intentat la câteva luni după ce Durov, potrivit lui Bolgar, a încetat să îi plătească pensia alimentară de 150.000 de euro pe lună.

Într-un interviu, Durov a susținut că este tatăl a peste 100 de copii prin donare de spermă în 12 țări începând din 2010.

CONTROVERSELE CETĂȚENIEI FRANCEZE A LUI DUROV

Arestarea lui Pavel Durov a ridicat problema cetățeniei magnatului tehnologic originar din Sankt Petersburg. Acesta a predat instanței cele patru pașapoarte ale sale: rusesc, francez, din Emiratele Arabe Unite și unul emis de insula Saint Kitts și Nevis din Caraibe.

Potrivit informațiilor TF1, dosarul său de naturalizare franceză conține numeroase ștampile roșii cu mențiunea „cerere respinsă”. Dar, deși „Pavel Durov nu îndeplinea niciunul dintre criteriile corespunzătoare unei cereri de naturalizare franceză”, a explicat o sursă, el a fost naturalizat ca cetățean francez prin decret la 23 august 2021. La data de 25 august a aceluiași an, această decizie a fost publicată în „Journal officiel”.

Pe 1 aprilie anul următor, el făcea glume pe tema cetățeniei sale franceze pe canalul său de Telegram: „Va trebui să îmi franțuzesc numele în Paul du Rove”.

În ceea ce privește procedura de care a beneficiat Pavel Durov pentru a obține cetățenia franceză, care este rareori inițiată și în general la inițiativa Quai d'Orsay (Ministerul francez de Externe), acesta din urmă s-a limitat să declare pentru TF1: „Nu comentăm cazurile individuale”.

La rândul său, Palatul Élysée, răspunzând la întrebările TF1-LCI, a declarat că „nu se fac comentarii cu privire la cazurile individuale de naturalizare”.

Economia SUA dă dovadă de rezistență, cu concedieri reduse și o creștere solidă CITEȘTE ȘI Economia SUA dă dovadă de rezistență, cu concedieri reduse și o creștere solidă

O sursă apropiată dosarului a adăugat că „aceasta este o procedură care intră în competența Ministerului Afacerilor Externe și a Ministerului de Interne, în conformitate cu dispozițiile articolului 21 - 21 din Codul civil”.

Respectivul articol prevede că cetățenia franceză poate fi acordată prin naturalizare, la propunerea ministrului afacerilor externe, oricărui străin francofon care solicită acest lucru și care contribuie, prin activitatea sa deosebită, la influența Franței și la prosperitatea relațiilor sale economice internaționale.

ANCHETA AR PUTEA DURA UN AN ȘI JUMĂTATE, TIMP ÎN CARE DUROV NU POATE PĂRĂSI FRANȚA

Pavel Durov nu mai poate părăsi Franța. El se află acum sub un control judiciar sever, care îi impune să depună o cauțiune de cinci milioane de euro și să se prezinte la secția de poliție de două ori pe săptămână.

Ancheta în privința sa abia a început, spune TF1. Provocarea pentru anchetatori va fi să stabilească infracțiunile și să dovedească modul în care Durov a participat la complicitatea la comiterea infracțiunilor. Acest lucru ar putea dura până la optsprezece luni.

În acest timp, se va aplica supravegherea sa judiciară, iar Durov va rămâne în Franța, „cu excepția cazului în care nu ne face o figură „Carlos Ghosn””, glumește o sursă TF1, referindu-se la fostul director al Renault, care a reușit să fugă din Japonia unde era investigat printr-o operațiune de ascundere și deghizare demnă de filme. „S-a mai văzut să părăsești țara fără pașapoarte și cu o valiză”, a adăugat sursa TF1.

viewscnt
Afla mai multe despre
pavel durov
telegram