Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan la City Insurance, al patrulea asigurător RCA în 2015, informație pe care Profit.ro a publicat-o în exclusivitate joi, 14 aprilie.
De asemenea, activitatea de subscriere a companiei este limitată la 75% din veniturile aferente anului 2015, cu excepția asigurărilor de garanții, unde subscrierea de noi contracte de asigurare va fi interzisă, se arată într-un comunicat al ASF remis Profit.ro.
Decizia ASF se bazează pe concluziile unei analize diagnostic de supraveghere și a unui raport de control inopinat care au scos în evidență o serie de deficiențe privind solvabilitatea și nivelul capitalului societății.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Printre cele mai importante probleme identificate în situația societății sunt gradul ridicat de subadecvare a rezervelor de daună, de 43%, și coeficientul de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurări generale, care nu respectă prevederile normelor în vigoare, minim 1.
În urma acțiunilor de control, ASF a constat întârzieri importante la plata despăgubirilor aferente daunelor Carte Verde, fiind înregistrate la Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) cereri de chemare în garanție, cu consecințe negative asupra întregii piețe de asigurări RCA din România.
De asemenea, City Insurance are o datorie semnificativă aferentă cedării în reasigurare a riscurilor incluse în clasa 10 - RCA, reprezentând aproximativ 85% din totalul datoriilor față de reasigurători.
Totodată, asigurătorul are o expunere ridicată la risc, reprezentând totalul sumelor asigurate pentru polițele în vigoare, raportat la valoarea activului net înregistrată de societate la aceeași dată, pentru asigurările de garanții (clasa 15), încheiate pe teritoriul României și în Europa.
ASF a constata și absența unei evaluări, pe o bază prudentă, a sumelor de încasat de la societăți afiliate și diverși debitori, cu valori și vechimi semnificative, fără a ține cont, de asemenea, de deprecierea creanțelor respective.
“Prin decizia ASF, activitatea de subscriere a City Insurance va fi totodată limitată la 75% din totalul sumelor de asigurare brute înregistrate în anul 2015, mai puțin clasa 15 - Asigurări de garanții, unde subscrierea de noi contracte de asigurare va fi interzisă. Polițele de asigurare deja emise rămân valabile până la data expirării”, se menționează în comunicat.
În termen de cel mult 20 de zile de la data comunicării deciziei Consiliului ASF, City Insurance are obligația să desemneze un auditor financiar, persoană juridică, pentru efectuarea unei evaluări corecte, prudente și realiste a activelor, datoriilor și capitalurilor sale proprii.
CITEȘTE ȘI Studiu: Un cutremur similar celui din martie 1977 ar provoca daune de 6,6 mld. euro. Asigurările vor acoperi doar un sfertDe asemenea, în termen de 20 zile de la data primirii deciziei, Consiliul de administrație al City Insurance are obligația să întocmească și să depună la sediul ASF un plan de redresare financiară.
“Planul va cuprinde măsurile de redresare financiară, precum și modalitățile concrete și termenele de îndeplinire a măsurilor asumate de conducerea societății în vederea asigurării fondurilor proprii eligibile care acoperă SCR (Solvency Capital Requirement) sau pentru modificarea profilului de risc, a fondurilor proprii eligibile care acoperă MCR (Minimum Capital Requirement), precum și a coeficientului de lichiditate. Termenul pentru reîncadrarea în cerințele SCR este de maximum 6 luni, în timp ce termenul pentru respectarea cerințelor MCR este de 3 luni - de la aprobarea planului de redresare”, se mai spune în comunicat.
Ca urmare a derulării în anul 2015 a exercițiului Balance Sheet Review Extended – BSRE s-a constatat faptul că, la data de 31.12.2014, City Insurance nu se încadra în cerințele minime de lichiditate, conform regimului Solvabilitate I și nu îndeplinea prevederile privind cerința de capital de solvabilitate, conform regimului de supraveghere Solvabilitate II.
Înființat în anul 1998, asigurătorul este deținut de Vivendi International SRL - 85,23%, Nicolae Mușat - 8,9%, Fortuna Coppola - 2,37%, Cristian Pascale - 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice - 1,58%.
Acțioanarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase.
La finele anului trecut, City Insurance a ocupat locul 7 după nivelul primelor subscrise, care au atins 502,1 milioane de lei. Asigurătorul avea o cotă de 7,24% din piața asigurărilor generale.
De asemenea, compania se află pe locul 4 în ierarhia asigurătorilor RCA, după Euroins, Carpatica Asig și Asirom VIG. Euroins se află în redresare financiară din octombrie 2015, iar Carpatica Asig a intrat la începutul acestui an în procedură de rezoluție, o premieră pe piața asigurărilor, după ce planul de redresare financiară, inițiat în 2014, a eșuat.
Potrivit ASF, City Insurance are o expunere ridicată și în afara României, unde primele subscrise au atins 78,56 milioane de lei, de la 33,98 milioane de lei în 2014.
Dinamica puternică a subscrierilor din ultimii ani, mai ales pe RCA, a condus la intrarea asigurătorului pe pierderi pentru prima oară în ultimii 6 ani. Astfel, City Insurance a consemnat o pierdere de 13,2 milioane de lei în 2014, de la profit de 24,1 milioane de lei în 2013.
În luna martie a acestui an, acționarii City Insurance au decis majorarea capitalului social cu 15 milioane de lei, la 108,2 milioane de lei, prin aport în numerar. Operațiunea va fi însoțită de emiterea unui număr de 15 milioane de acțiuni, care vor putea fi subscrise de acționari până la 31 iulie.