ANSVSA a aplicat amenzi de peste 2,4 milioane lei pe perioada vacanței școlare și a sezonului turistic

ANSVSA a aplicat amenzi de peste 2,4 milioane lei pe perioada vacanței școlare și a sezonului turistic
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 sep 2024

Inspectorii Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au dat amenzi de 2,4 milioane de lei în urma unor controale făcute, în timpul verii, în școli, grădinițe, creșe, tabere școlare, pensiuni, hoteluri, restaurante, cantine și la firme de catering. Astfel, s-a constatat că nu erau respectate condițiile de igienă și cele de depozitare și etichetare a produselor, iar în unele cazuri activitatea era desfășurată în spații neautorizate. Peste 700 de kilograme de produse alimentare au fost confiscate și distruse.

Potrivit ANSVSA, inspectorii sanitar-veterinari si pentru siguranța alimentelor din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene și a municipiului București au făcut, în perioada 25 iunie - 30 august, acțiuni de control pe perioada vacanței școlare și a sezonului turistic de vară, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Peste 500 de magazine care comercializează produse congelate, inclusiv înghețată, verificate de ANPC. Au fost date amenzi de peste 2,5 milioane de lei CITEȘTE ȘI FOTO Peste 500 de magazine care comercializează produse congelate, inclusiv înghețată, verificate de ANPC. Au fost date amenzi de peste 2,5 milioane de lei
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

”La baza acestor acțiuni de control, a stat principiul asigurării unui nivel înalt de protecție a sănătății consumatorilor, în contextul unei afluențe mari de turiști ce duce la o creștere a rulajului de marfă pentru unitățile din industria alimentară din zonele de agrement, tabere școlare, creșe, grădinițe, localitățile de interes turistic, în special la cele care prepară și furnizează alimente pentru persoanele aflate în aceste zone, ceea ce reprezintă un potențial risc pentru sănătatea umană”, a transmis, vineri, ANSVSA.

Astfel, au fost verificate 3.375 de unități, dintre care: 873 de școli, grădinițe și creșe, 142 de tabere școlare, 884 de pensiuni și hoteluri, 589 de restaurante, 259 de cantine și unitați tip catering, 177 de fast-fooduri, 28 de laboratore cofetărie-patiserie, 423 de unități înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor (magazine alimentare, puncte gastronomice locale, rulote mobile, pizzerii).

Pentru abaterile de la legislația sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor au fost aplicate 252 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 2.426.122 de lei.

Totodaă, au fost emise 7 ordonanțe de suspendare temporară a activității și o ordonanță de interzicere a activității. De asemenea s-a dispus măsura de reținere oficială/sechestru pe o cantitate de 717 kilograme de produse alimentare, care a fost neutralizată.

În urma controalelo, au fost constatate o serie de neconformități precum nerespectarea cerințelor generale de igienă, desfășurarea activității în spații neaprobate/neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, nerespectarea condițiilor de depozitare, încălcarea normelor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor privind demonstrarea trasabilității produselor, nerespectarea programării frecvenței de recoltare a probelor în cadrul programului de autocontrol sau lipsa programului de autocontrol, neasigurarea menținerii timp de 48 de ore a probelor alimentare în unitățile de alimentație publică, conform normelor de siguranță a alimentelor, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare (produse fără date de identificare).

viewscnt
Afla mai multe despre
amrenzi
ansvsa