Tradiționala conferință anuală F8, organizată de Facebook, a debutat în forță cu câteva lansări previzibile, dar și cu o serie de surprize. Unele plăcute, altele mai puțin.
Conferința F8 se întinde pe mai multe zile, dar ceea ce a fost important a fost deja anunțat din prima zi. Asta nu înseamnă că noutăție se termină aici. Este foarte posibil ca Facebook să fi păstrat câțiva ași și pentru zilele următoate.
Printre cele mai importante anunțuri făcute de Facebook la ediția din acest an a conferinței F8 se numără platforma Messenger pentru boți, o cameră video de Realitate Virtuală dar și alte noutăți ce vizează reațeaua socială și, în special, zonă de conținut.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Boți de chat pentru Messenger
Cel mai important anunț și, totodată, cel mai prost ținut secret, este platforma Bots on Messenger.
Boții de chat vor fi un mijloc de comunicare între utilizatori și diverse business-uri sau publisheri. Vor putea fi folosiți pentru descoperirea materialelor scrise pe anumite subiecte, pentru comanda de produse și alte mijloace care înseamnă bani pentru Facebook.
Zuckerberg este convins că utilizatorii vor putea comunica în mod natural cu boții, ca și cum ar vorbi o persoană adevărată. Un rol important în acest sens îl va juca inteligența artificială, cea care va fi ”sufletul” boților.
Surround 360
Mare surpriză a primei zile de F8 a fost Surround 360 - o cameră de realitate virtuală cu filmare panoramică ce arată ca un OZN.
Are nu mai puțin de 17 camere 3D VR de 4 MP care filmează în format 4K, 6K, 8K și, din câte spun cei de la Facebook, necesită foarte puțină post-procesare, spre deosebire de soluțiile actuale.
Este un produs highend, cu un preț pe măsură: 30.000 dolari.
Dar scopul Facebook nu este să obțină bani din vânzare ei. Va fi un produs Open Source care va servi ca inspirație pentru producătorii care vor să dezvolte produse similare.
Facebook are nevoie de cât mai mult conțin video de 360 de grade și VR. Iar concurența va fi mare, cu YouTube în mod special. Cum conținutul este puțin din cauza lipsei de camere dedicate, Facebook vrea să creeze un imbold care să dea cu adevărat startul în aria de video panoramic și VR.
”Realitate Virtuală are potențialul de a deveni cea mai socială platformă”, a spun Mark Zuckerber în prima zi de F8.
Messenger + WhatsApp = SMS X3
Ca orice conferință care se respectă, F8 a fost presărată și cu cifre interesante. Una dintre acestea ne arată că, împreună, aplicațiile Facebook Messenger și WhatsApp, ambele deținute de Facebook, trimit de trei ori mai multe mesaje decât bătrânul SMS.
Cele două aplicații ale Facebook trimit într-o zi 60 de miliarde de mesaje. Într-o zi se trimit 20 de miliarde de SMS-uri.
De la ultima conferință F8 organizată anul trecut, Facebook Messenger a câștigat 200 milioane de noi utilizatori, ajungând la 900 milioane utilizatori lunari.
Account Kit, notificări push și citate
Facebook a prezentat un nou plugin care poate ajuta dezvoltatorii să-și monetizeze aplicațiile. Se numește Account Kit și este o nouă modalitate de login. Pe lângă contul de Facebook, utilizatorii se vor putea loga în aplicații folosind numărul de telefon sau adresa de mail.
Teoretic, diversificarea mijloacelor de login ar trebui să crească rata de conversie.
Notificările push le vor permite dezvoltatorilor să creeze campanii prin care să atragă atenția utilizatorilor cu privire la conținutul nou.
În practică, pentru utilizator asta se va tranforma cel mai probabil în spam. Aplicația de Facebook va notifica utilizatorul când cu privire la activitățile altor aplicații pe care le folosește sau le-a folosit în trecut. Bineînțeles, dezvoltatorul va plăti Facebook pentru asta.
Cei de la Facebook au observat că utilizatorii se dau în vânt după citate. Așa că au lansat un nou plugin pentru dezvoltatori care le va permite utilizatorilor să posteze citate pe Facebook, cu un format special.
API pentru live video
Transmisiunile live sunt una dintre cele mai mari priorități pentru Facebook în acest moment. Așa că dezvoltatorii de conținut vor avea la dispoziție setul de librării necesare folosirii platformei Facebook Live.
Primii partenerii ai Facebook pentru zona de live video, care vor realiza transmisiuni live exclusiv pe Facebook, vor fi Livestream, Buzz Feed, Vidpresso și producătorul de drone Djl.
”Suntem la începutul erei de aur pentru live video” - Mark Zuckerberg.
Bot Engine
Facebook nu vrea să fie singurul care face boți. Are nevoie de cât mai mulți boți pentru platforma sa.
Bot Engine este framework-ul care va permite tuturor dezvoltatorilor să creeze boți pentru Facebook Messenger. Dacă va avea succesul scontat, utilizatorii vor avea la dispoziție o mulțime de boți la care să apeleze pentru tot felul de informații și servicii.
Instant Articles
Așa cum a promis în urmă cu mai puțin de o lună, când lansat plugin-ul de Wordpress pentru formatul Instant Articles, aceasta este de acum disponibil pentru toți publisherii.
Instant Articles este un format de conținut creat special pentru mobile, care încarcă foarte rapid paginile.
Cum, cel mai probabil, posturile care trimit la articole în format Instant Articles vor ranka mai bine în news feed, publisherii și bloggerii deopotrivă se vor grăbi să îmbrățișeze noul format.
Mesaje sponsorizate în Facebook Messenger
Așa cum companiile și publisherii plătesc pentru posturi sponsorizate pentru a fi văzuți pe Facebook, la fel vor plăti pentru mesaje sponsorizate care vor fi trimise direct utilizatorilor aplicației Facebook Messenger.
Facebook le promite firmelor care vor cumpăra astfel de mesaje, că acestea se vor dovedi mult mai eficiente, datorită caracterului aparent personal pe care contactarea directă pe Messenger îl presupune.
Pentru utilizator, va fi un nou tip de spam. Vei auzi notificarea și vei deschide aplicația pentru a vedea ce-ți scrie mama, doar pentru a te trezi cu o reclamă la pizza.
Video Rights Manager
Sub această denumire se ascunde o nouă facilitate pentru adminii paginilor de Facebook. Clipurile video urcate folosind acest instrument vor fi monitorizate de Facebook pentru a se evita furtul și refolosirea lor.
Facebook încearcă în acest fel să limiteze pe cât posibil conținutul video duplicat. Se pare însă că nu are nicio problemă cu clipurile furate de pe YouTube și postate pe Facebook.
Chiar dacă acestea au fost cele mai importante anunțuri din prima zi, așteptăm cu interes și alte noutăți pe parcursul conferinței.