Ungaria, aflată la președinția Consiliului UE, acuză Bruxelles-ul că este în spatele întreruperii livrărilor de petrol rusesc

Ungaria, aflată la președinția Consiliului UE, acuză Bruxelles-ul că este în spatele întreruperii livrărilor de petrol rusesc
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 aug 2024

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat sâmbătă că decizia Comisiei Europene de a nu media o dispută cu Ucraina în legătură cu blocarea livrărilor de petrol din Rusia către țara sa sugerează că Bruxelles-ul este în spatele opririi aprovizionării, relatează Reuters.

Ungaria, care deține președinția semestrială a Consiliului UE, și vecina sa Slovacia protestează de când Ucraina a pus producătorul rus de petrol Lukoil pe o listă de sancțiuni, în iunie, oprind trecerea petrolului acestei companii pe teritoriul ucrainean către rafinăriile slovace și ungare, informează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Afirmația lui Peter Szijjarto, pe care a făcut-o fără a furniza dovezi, a venit la o zi după ce Comisia Europeană a anunțat că respinge o cerere din partea Ungariei și Slovaciei ca Bruxelles-ul să medieze între ele și Ucraina în legătură cu sancțiunile impuse Lukoil.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
De la criză la excedent. Ucraina vrea să reia exporturile de energie electrică către vecini, inclusiv România, în orele de vârf de producție solară, pentru a nu-și opri fotovoltaicele CITEȘTE ȘI De la criză la excedent. Ucraina vrea să reia exporturile de energie electrică către vecini, inclusiv România, în orele de vârf de producție solară, pentru a nu-și opri fotovoltaicele

„Faptul că Comisia Europeană a declarat că nu este dispusă să ajute la asigurarea aprovizionării cu energie a Ungariei și Slovaciei sugerează că ordinul a fost trimis de la Bruxelles la Kiev pentru a genera provocări și probleme în aprovizionarea cu energie a Ungariei și Slovaciei”, a declarat Szijjarto la un eveniment politic conservator.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze remarcile lui Szijjarto.

Comisia Europeană, care a sprijinit Ucraina de la invazia rusă din 2022, a îndemnat în mod repetat țările UE să pună capăt dependenței lor de aprovizionarea cu energie de la Moscova. UE a impus sancțiuni asupra majorității importurilor de petrol rusesc.

Vineri, un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că nu există indicii că sancțiunile impuse Ucrainei au pus în pericol aprovizionarea cu energie a Europei, deoarece petrolul rusesc a continuat să curgă prin conducta separată Drujba, care leagă, de asemenea, Rusia de Slovacia și Ungaria, prin Ucraina. Ramura sudică a conductei trece prin Ucraina către Republica Cehă, Slovacia și Ungaria și a servit ca sursă principală de aprovizionare a rafinăriilor acestora timp de ani de zile.

Guvernul ucrainean nu a răspuns imediat la o solicitare de a comenta declarația de sâmbătă a ministrului Szijjarto, precizează Reuters.

Ungaria și, mai nou, Slovacia sunt singurele țări UE care s-au opus ajutorului militar acordat de aliații occidentali Ucrainei în lupta împotriva invaziei lansate de Rusia în februarie 2022. Luna trecută, Szijjarto a făcut comentarii similare acuzând Comisia Europeană de șantaj în disputa petrolieră și a spus că poate „Bruxelles-ul, nu Kievul, este cel care a inventat totul”.

Un oficial al guvernului ungar a declarat joi că firma petrolieră ungară MOL se află în stadiul final al discuțiilor pentru a stabili un sistem care să asigure fluxul de țiței din Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
petrol
ucraina