Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au anunțat că Rusia va relua, în curând, livrările de gaze naturale în Transnistria, aflată într-o gravă criză energetică. Acestea au fost întrerupte de la 1 ianuarie, după oprirea tranzitului prin Ucraina al volumelor Gazprom destinate regiunii separatiste, gigantul rus de stat producător refuzând să-și onoreze obligațiile contractuale pe ruta alternativă transbalcanică Turkstream-Turcia-Bulgaria-România-Republica Moldova.
Anunțul a fost făcut de către autointitulatul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la întoarcerea dintr-o vizită la Moscova, scrie presa de peste Prut.
Krasnoselski a spus că vizita ar fi reprezentat o inițiativă comună a Moscovei și Tiraspolului și că negocierile au fost purtate la nivelul Ministerului Energiei din Federația Rusă.
″Liderul separatiștilor a notat că gazul va fi furnizat Transnistriei sub formă de ajutor umanitar și va fi suficient pentru populație și întreprinderile din regiune, inclusiv pentru încălzire și producerea energiei electrice″, arată publicația deschide.md.
De asemenea, potrivit lui Krasnoselski, cele 12 localități aflate sub controlul autorităților constituționale de la Chișinău, dar care sunt conectate la sistemul energetic transnistrean, vor fi și ele asigurate cu gaz și electricitate după reluarea livrărilor Gazprom.
Krasnoselski a mai declarat că încă este prea devreme pentru se discuta despre ruta de livrare a gazelor rusești, precum și despre cine va plăti pentru tranzit, detaliile fiind în curs de stabilire.
CITEȘTE ȘI TikTok ar putea primi o extensie de funcționare în Statele UniteDupă cum a relatat Profit.ro, în presa ucraineană a fost promovată ideea că autoritățile de la Kiev ar trebui să decidă ca Ucraina să dea gaze naturale gratis Transnistriei și să fie compensată financiar de Uniunea Europeană pentru asta. Argumentul principal a fost că o eventuală reluare a livrărilor de către Rusia pe malul stâng al Nistrului, ce pare probabilă, ar fi o lovitură pentru Ucraina pe termen mediu, întrucât ar favoriza candidații pro-Kremlin la alegerile parlamentare din Republica Moldova din toamnă, cu riscul reatragerii Chișinăului în sfera de influență a Moscovei, ceea ce ar contraveni intereselor Ucrainei atât din punct de vedere strategic și militar, cât și politic, amenințând perspectivele de aderare la UE ale ambelor țări.
Tiraspolul a anunțat recent că sistemul energetic al regiunii separatiste din Republica Moldova a fost stabilizat, după 3 zile în care alimentarea cu curent electric a fost întreruptă ″în evantai″ timp de 8 ore pe zi în total (în 2 reprize a câte 4 ore), astfel că durata tăierilor va fi redusă la 5 ore zilnic, într-o singură repriză. Asta după pornirea centralei Tirotex-Energo, ce alimenta în principal fabrica de textile Tirotex, una dintre cele mai mari din spațiul ex-sovietic, parte a conglomeratului de firme Sheriff, principalul angajator de pe malul stâng al Nistrului, controlat de omul de afaceri local Viktor Gușan, considerat liderul informal al regiunii.