Circa 72.000 de locuințe din regiunea transnistreană au rămas fără gaz, iar 1.500 de blocuri de locuințe au rămas fără încălzire și apă caldă.
Rusia a întrerupt livrările de gaze naturale în stânga Nistrului. De asemenea, vineri, mai multe localități din Transnistria vor fi afectate de întreruperi programate de energie electrică, cauzate de consumul crescut, care depășește capacitatea de producție a sistemului energetic local. Cu toate acestea liderul regiunii proruse, care a refuzat ajutorul Chișinăului, susține că „nu există situații fără ieșire”, arată news.ro.
În ultimele două zile, la hot-line-ul înființat în contextul crizei energetice au fost primite aproximativ 2.000 de apeluri, cel mai frecvent solicitându-se informații despre lemne, a declarat liderul regiunii separatiste, Vadim Krasnoselski, într-o postare pe Telegram.
Krasnoselski a precizat că 1.500 de blocuri de locuințe nu au încălzire și apă caldă și aproape 72.000 de gospodării sunt fără gaz.
„Gazificarea aproape completă a republicii este unul dintre motivele de mândrie binemeritată. (…) Dar astăzi, îi menționăm cu recunoștință pe cei care au construit locuințe cu încălzire pe bază de sobe. În multe case private, mai ales în zonele rurale, sobele au fost păstrate, au fost redeschise și puse în funcțiune. (…) Rezervele există deocamdată. În fiecare raion au fost deschise puncte de vânzare a combustibilului solid. Pentru cetățenii care, din cauza circumstanțelor de viață, nu se pot aproviziona cu lemne, acestea sunt livrate gratuit”, a anunțat Krasnoselski, citat de NewsMaker.
După ce Gazprom a sistat livrările către Transnistria, 150 centrale termice pe gaz au fost deconectate. De asemenea, două obiective sociale mari au fost trecute pe încălzire cu ajutorul combustibilului diesel.
„Nu există situații fără ieșire. Dacă nu reușiți să faceți față singuri, cereți ajutor”, i-a îndemnat liderul pe locuitorii din regiunea prorusă.
El a mai menționat că în toate orașele și raioanele din regiunea transnistreană au fost deschise puncte de încălzire, care pot fi folosite de cetățeni.
Pe de altă parte, vineri, mai multe localități din Transnistria vor fi afectate de întreruperi programate de energie electrică cauzate de consumul crescut, care depășește capacitatea de producție a sistemului energetic local.
Inclusiv în capitala Tiraspol alimentarea cu energie va fi oprită în mai multe zone, chiar și din centrul orașului. Sistarea curentului electric se face câte o oră, succesiv, pe străzi sau cartiere în orașe, sau în mai multe sate, în raioane.
CITEȘTE ȘI FOTO România cumpără de la americani rachete Patriot cu aproape 1 miliard de dolariDecontectările încep de la ora 18:00, ultimul interval orar fiind între 21:00 și 22:00.
Autoritățile precizează că, din cauza proceselor tehnologice necesare, durata deconectărilor și reconectărilor ar putea fi extinsă cu până la 30 de minute.
De la 1 ianuarie 2025, a expirat contractului de tranzit dintre Ucraina și Gazprom, care nu a fost prelungit în contextul invaziei Federației Ruse. Transnistria era aprovizionată prin aceste gazoducte de pe teritoriul ucrainean.
CITEȘTE ȘI Biden a blocat cumpărarea US Steel de către rivalul japonezAutoritățile de la Chișinău au purtat discuții cu Gazprom să continue livrările de gaz către Republica Moldova, care erau direcționate în totalitate în regiunea transnistreană, pe ruta transbalcanică, însă compania nu a dat curs solicitării, invocând neachitarea unei pretinse datorii a Chișinăului, care nu a fost confirmată de un audit internațional. Astfel, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a întrerupt livrările pentru malul stâng al Nistrului de la 1 ianuarie.
De asemenea, autoritățile de la Chișinău au oferit Transnistriei posibilitatea de a avea acces la piața europeană de gaz, însă, potrivit POLITICO, oferta a fost refuzată.
Tiraspolul a refuzat până și ajutorul umanitar sau generatoare din partea Chișinăului, în timp ce Moscova a acuzat-o pe Maia Sandu că vrea să profite de criză pentru a prelua regiunea sub control. Rusia are încă din anii 1990 circa 1.000 de trupe în Transnistria și a amenințat că va interveni militar. Orice acțiune care le amenință securitatea cetășenilor ruși va fi considerată un atac asupra Federației Ruse în conformitate cu dreptul internațional, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.