Rusia ridică restricțiile impuse vizelor pentru georgieni

Rusia ridică restricțiile impuse vizelor pentru georgieni
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 17:51

Rusia a ridicat restricțiile impuse vizelor pentru Georgia, acordând cetățenilor acestei foste republici sovietice cu ambiții prooccidentale dreptul de a lucra în Rusia. Măsura a fost anunțată cu două săptămâni înainte de alegerile parlamentare în care guvernul de la Tbilisi, condus de un partid care are tot mai multe dezacorduri cu Occidentul, își dorește un al patrulea mandat, relatează Reuters.

Măsura anunțată de Moscova vine, de asemenea, după o declarație a ambasadorului Uniunii Europene în Georgia, făcută luna trecută, potrivit căruia blocul european va lua în considerare suspendarea regimului de liberalizare a vizelor pentru Georgia, în vigoare din 2017, dacă votul din 26 octombrie nu va fi liber și corect, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Ministrul de interne din Austria consideră că nu este încă momentul ca România și Bulgaria să intre deplin în Schengen CITEȘTE ȘI Ministrul de interne din Austria consideră că nu este încă momentul ca România și Bulgaria să intre deplin în Schengen
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Decretul publicat pe site-ul Kremlinului a eliminat o regulă care limita la 90 de zile vizitele fără viză ale georgienilor în Rusia și a eliminat restricțiile care îi împiedicau să lucreze sau să studieze în Rusia fără viză.

Anul trecut, Rusia a pus capăt unei condiții de lungă durată ca toți georgienii care doreau să viziteze Rusia să obțină viză, în ceea ce a fost văzut ca parte a unei apropieri între Moscova și Tbilisi.

Cele două țări nu au încă relații diplomatice oficiale după ce au purtat un scurt război în 2008, urmat de recunoașterea de către Rusia a două regiuni separatiste georgiene ca state independente.

Partidul de guvernământ de la Tbilisi, Visul Georgian, a adoptat o atitudine tot mai anti-occidentală înainte de alegerile din 26 octombrie, acuzând țările occidentale că încearcă să atragă Georgia într-un conflict cu Rusia.

UE a acordat Georgiei statutul de țară candidată în decembrie, dar de atunci a declarat că a înghețat procesul de aderare după ce Visul Georgian a adoptat o lege referitoare la „agenții străini” pe care criticii au considerat-o autoritară și de inspirație rusă.

Câștigul salarial mediu net a scăzut CITEȘTE ȘI Câștigul salarial mediu net a scăzut

Sondajele de opinie arată că Visul Georgian rămâne cel mai popular partid, dar a pierdut teren față de 2020, când a obținut o majoritate parlamentară strânsă.

Oficialii ruși au semnalat în mod repetat că doresc ca Visul Georgian să rămână la putere.

Serghei Narîșkin, șeful serviciului rus de informații externe, a declarat săptămâna trecută că Moscova dorește ca în Georgia să rămână la putere „forțe sănătoase, cu orientare națională” și a acuzat SUA de interferență în alegeri.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
vize