Bugetul polonez al Apărării va fi anul acesta de 3,8% din PIB, față de 4,1% cât era preconizat inițial, revizuire determinată de deficitul bugetar, a anunțat viceministrul polonez al apărării Pawel Bejda, relatează agenția EFE.
După invazia rusă asupra Ucrainei, Polonia s-a lansat într-un program costisitor de înarmare, pentru care și-a sporit bugetul Apărării la mai mult decât dublu față de ținta de 2% din PIB asumată în cadrul NATO și a încheiat numeroase contracte pentru achiziții masive de armament, în special cu SUA și Coreea de Sud, scrie G4Media.ro.
Guvernul de la Varșovia bugetase pentru anul în curs să aloce 4,1% din PIB pentru Apărare, iar alocarea promisă pentru anul viitor urca până la 4,7% din PIB. „S-a sperat inițial că cheltuielile vor depăși 4,1% din PIB, dar acest obiectiv nu va fi atins”, a spus viceministrul Pawel Bejda. Chiar și așa, a adăugat el, Polonia tot va avea cel mai mare buget al Apărării raportat la PIB în rândul țărilor NATO, inclusiv SUA.
Această reducere, a explicat același oficial, este generată de limitele bugetare impuse de Comisia pentru Apărare Națională din parlament asupra plăților anticipate către companiile furnizoare.
Din cauza deficitului bugetar, guvernul polonez a cerut Comisiei Europene să excludă cheltuielile militare din calculul acestui deficit, întrucât depășirea pragului de deficit de 3% din PIB poate conduce la deschiderea de către executivul comunitar a unei proceduri de deficit excesiv împotriva Poloniei.
În decembrie 2023, fostul guvern polonez a anunțat că miniștrii de finanțe ai statelor UE au convenit un tratament special față de cheltuielile de Apărare ale Poloniei, respectiv pentru cheltuielile de înzestrare cu armament.
Acel acord a permis Poloniei să-și crească bugetul Apărării fără a risca sancțiuni europene, dar luna trecută Comisia Europeană a confirmat că această excepție va lua sfârșit.
Deficitul bugetar al Poloniei pentru anul în curs este estimat la 5,7% din PIB, iar cel prognozat pentru anul viitor de 5,5% din PIB.