Compania de stat Ukrenergo, operatorul sistemului energetic din Ucraina, omoloaga Transelectricii din România, suspendă temporar plata ratelor datorate deținătorilor de obligațiuni în dolari ale companiei și are în plan negocierea și implementarea unui acord de restructurare a datoriei cu creditorii.
Ukrenergo a emis și vândut în 2021 obligațiuni în sumă totală de 825 milioane dolari, cu maturitate în 2028.
În anul următor, 2022, în urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, deținătorii de bonduri Ukrenergo au acceptat să ofere companiei o perioadă de grație de 2 ani în care aceasta să nu plătească nimic din datorie.
Termenul se apropie de expirare, iar pe 9 noiembrie Ukrenergo avea programată la plată o rată de circa 28 milioane dolari.
Compania a anunțat însă că nu va efectua plata și a precizat că suspendarea este în acord cu legislația datoriei publice a Ucrainei și cu deciziile Guvernului de la Kiev și ale Ministerului ucrainean al Energiei, luate în aplicarea legislației menționate.
″Legislația are ca scop asigurarea securității economice a statului, sustenabilitatea pe termen lung a datoriei publice contractate și garantate de stat și implementarea programului de cooperare cu Fondul Monetar Internațional (FMI). Potrivit legii, suspendarea termporară a plăților de rate aferente obligațiunilor va dura până la finalizarea procesului de restructurare (a datoriilor Ukrenergo – n.r.). Compania, alături de Guvernul Ucrainei, fac pașii necesari pentru a ajunge la un acord cu deținătorii de obligațiuni în viitorul apropiat. Compania intenționează să discute cu deținătorii de obligațiuni pentru ca aceștia să accepte amendamente corecte și reciproc avantajoase la clauzele obligațiunilor, cu scopul de a asigura stabilitatea financiară pe termen lung a Ukrenergo″, a transmis operatorul de transport și sistem din țara vecină.
CITEȘTE ȘI Siminel - revocat de la Libra Internet Bank și înlocuit cu un fost director în UniCredit RomâniaSuspendarea vine după ce, în august, Ucraina a ajuns la un acord de restructurare de datorii în valoare de 20 miliarde dolari cu deținătorii de titluri de stat ucrainene, trezoreria publică a Kievului primind astfel o gură de oxigen, în condițiile financiare extrem de dificile generate de război.
Obligațiunile Ukrenergo se tranzacționează în prezent la circa 2 treimi din valoarea nominală, iar cotația lor chiar a avansat ușor după știrea victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, interpretată de investitori drept un semnal că războiul s-ar putea termina mai repede decât se preconiza anterior și că atacurile Rusiei asupra sistemului energetic ucrainean operat de Ukrenergo, ce au provocat distrugeri masive acestuia, vor înceta.
CITEȘTE ȘI Cel mai mare producător de apă minerală din Ucraina vine în România să concureze Dorna și Izvorul MinunilorCel puțin unii dintre cumpărătorii de bonduri Ukrenergo au interpretat prevederile prospectului obligațiunilor companiei de stat ucrainene ca oferind termeni de restructurare mai avantajoși decât titlurile de stat ale Kievului. Pe de altă, printre argumentele suspendării de plăți s-a numărat, potrivit Bloomberg, și acela că, în cazul în care Ukrenergo ar fi achitat cuponul datorat, asta ar fi însemnat că creditorii săi ar fi beneficiat de un tratament mai favorabil decât cei ai statului ucrainean.
După cum a relatat Profit.ro, Asociația Operatorilor de Transport și Sistem de Energie Electrică din Europa Continentală (ENTSO-E) a decis recent majorarea, de la 1 decembrie 2024, a capacității cumulate de import de curent electric de la țările vecine din UE a Ucrainei și Republicii Moldova cu peste 23%, de la nivelul actual de 1.700 MW la 2.100 MW. ″Mulțumim partenerilor europeni pentru sprijinul palpabil și prompt. Mulțumim și președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru participarea sa personală la negocierile purtate la cel mai înalt nivel pentru creșterea capacității tehnice de import de energie″, a transmis atunci Ukrenergo.