Furioasă din cauza unei hotărâri a CJUE care o penalizează, Ungaria se inspiră de la republicanii lui Trump și vrea să trimită solicitanții de azil direct la Bruxelles

Furioasă din cauza unei hotărâri a CJUE care o penalizează, Ungaria se inspiră de la republicanii lui Trump și vrea să trimită solicitanții de azil direct la Bruxelles
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 aug 2024

Guvernul Ungariei se declară dispus să ofere tuturor imigranților care încearcă să intre în țară un bilet dus către Bruxelles, dacă o hotărâre a Curții de Justiție a UE (CJUE) va obliga Budapesta să adopte o politică în materie de refugiați „fără detenție”, relatează POLITICO.

„După procedura de azil, vom oferi tuturor migranților de la frontiera ungară posibilitatea de a fi transportați la Bruxelles în mod voluntar și gratuit”, a declarat joi Gergely Gulyás, șeful Cancelariei premierului Viktor Orbán. „Dacă Bruxelles-ul dorește migranți, îi poate avea”, a adăugat el. Gulyás a continuat pe același ton sarcastic spunând că solicitanții de azil „pot apoi negocia acolo cu Comisia Europeană cu privire la propria lor îngrijire”, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Conferința Profit E-commerce - Ediția a V-a: Cum îți faci strategia de pricing a produsului, Finanțările disponibile pentru adaptarea vânzărilor la mediul digital, Cum poți ieși din piața locală pentru a te impune în alte țări, CITEȘTE ȘI Conferința Profit E-commerce - Ediția a V-a: Cum îți faci strategia de pricing a produsului, Finanțările disponibile pentru adaptarea vânzărilor la mediul digital, Cum poți ieși din piața locală pentru a te impune în alte țări,
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Oficialul a expus această idee în reacție la o amendă de 200 de milioane de euro emisă împotriva Ungariei în iunie, după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că Budapesta ignoră legislația UE privind azilul, după ce mai dăduse anterior o hotărâre împotriva Budapestei.

Ungaria, condusă de ani de zile de partidul de dreapta Fidesz al lui Viktor Orbán, a adoptat mult timp o linie dură în ceea ce privește intrarea în țară a solicitanților de azil.

Curtea de la Luxemburg (CJUE) a decis în 2020 că Budapesta nu a respectat normele UE privind tratamentul migranților prin „reținerea ilegală” a solicitanților de azil și prin deportarea lor înainte ca aceștia să poată face apel împotriva respingerii cererilor lor. Curtea a ordonat Ungariei să își schimbe politicile, însă guvernul Orbán a ignorat directiva, un răspuns pe care CEJ l-a catalogat în hotărârea sa din iunie drept o „încălcare fără precedent și extrem de gravă a dreptului UE”. În plus față de amenda de 200 de milioane EUR, Ungaria trebuie să plătească încă 1 milion de euro pentru fiecare zi în care nu se conformează hotărârii Curții.

REPUBLICANII LUI TRUMP, SURSĂ DE INSPIRAȚIE

Ca urmare, Budapesta analizează în prezent dacă poate recupera o parte din aceste costuri de la Comisia Europeană prin intentarea unui proces. Guvernul ungar a solicitat ministrului justiției să analizeze „cum putem să ne exercităm drepturile prin intermediul unui proces, pentru a obține rambursarea unei părți din costurile legate de migrație” de la Comisia Europeană, a declarat, joi, Gergely Gulyás, citat de MTI.

Protecția granițelor spațiului Schengen este, de asemenea, o chestiune comună, care servește nu doar siguranței Ungariei, ci este importantă pentru întreaga Europă. În ciuda acestui fapt, Ungaria nu are acces la fondurile Uniunii Europene pe care Bruxelles-ul le pune la dispoziția altor state pentru protecția granițelor, a mai spus oficialul maghiar.

VIDEO Beyonce și-a lansat propria marcă de whiskey CITEȘTE ȘI VIDEO Beyonce și-a lansat propria marcă de whiskey

Gulyás a declarat că, în cazul în care Ungaria nu poate ajunge la un acord rezonabil cu Comisia pentru a remedia situația „inacceptabilă, intolerabilă și nedreaptă” creată de hotărârea CJUE, va lua în considerare luarea măsurii neortodoxe de a lăsa toți solicitanții de azil să intre în țară și de a le oferi un bilet dus către Bruxelles.

Această propunere este luată de la Partidul Republican din SUA, o sursă obișnuită de inspirație pentru guvernul maghiar. În 2022, guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis, a făcut o mișcare similară cu solicitanții de azil de la frontiera americană, punând aproximativ 50 de migranți într-un zbor către liberala și exclusivista insulă Martha's Vineyard din Massachusetts. DeSantis a declarat că a organizat aceste zboruri pentru a expune „ipocrizia liberală”. Alți lideri republicani, precum guvernatorul Texasului, Greg Abbott, și fostul guvernator al Arizonei, Doug Ducey, au trimis autobuze cu refugiați în orașe americane care au  votat pentru democrați.

viewscnt
Afla mai multe despre
cjue
ungaria
azil