Turcia intenționează să-și intensifice prezența energetică din Marea Neagră, producția zilnică de gaze naturale din cel mai important zăcământ offshore, Sakarya, atingând 9,5 milioane de metri cubi, iar luna viitoare va finaliza un acord de explorare în zona bulgară, relevă datele analizate de Profit.ro.
De ce este important Concurența în explorarea gazelor offshore în Bulgaria s-a întețit în ultima perioadă. Cel mai mare producător de petrol și gaze din România, OMV Petrom, a încheiat un parteneriat strategic cu NewMed Energy Balkan, subsidiară a NewMed Energy, pentru a progresa cu eforturile de explorare în perimetrul offshore Han Asparuh.
Mai este interesant Recent, gigantul petrolier Shell a semnat, prin intermediului unei filiale, un acord de explorare, în apele teritoriale ale Bulgariei după petrol și gaze într-un perimetru situat în imediata apropierea Han Asparuh, unde OMV Petrom, cel mai mare producător de hidrocarburi din România, în calitate de acționar și operator a semnat recent un acord prin care s-a angajat să cedeze către NewMed Energy din Israel o participație de 50% din drepturile aferente proiectului de explorare și ulterior exploatare a gazelor naturale.

În această săptămână, ministrul turc Energiei, Alparslan Bayraktar, a anunțat că Turcia intenționează să finalizeze luna viitoare un acord care să permită companiei energetice de stat TPAO și unui partener străin să exploreze un perimetru în sectorul bulgar al Mării Negre.
"Suntem pe cale să încheiem un acord în zona economică bulgară. Cel mai probabil luna viitoare, TPAO și o companie străină vor semna un acord pentru exploararea unui perimetru din apele bulgare", a precizat acesta.
Pe plan intern, zăcământul offfshore Sakarya a acoperit anul trecut aproximativ 6,6% din consumul de gaz al Turciei, de 53 de miliarde de metri cubi.
Turcia își asigură în continuare peste 90% din nevoile sale de energie din importuri, acesta fiind principalul motiv pentru care face eforturi pentru a-și reduce factura de import și pentru a-și spori securitatea aprovizionării prin dezvoltarea resurselor interne și extinderea parteneriatelor internaționale în explorarea petrolului și gazelor.

Turcia este interesată de două noi zăcăminte offshore în regiunea Mării Caspice, inclusiv Azerbaidjan, și de noi perimetre nordul și în sudul Irakului.
În Somalia, unde Turcia a semnat recent un acord de explorare a petrolului și gazelor, colectarea datelor seismice este de așteptat să se încheie până la sfârșitul lunii mai.
TPAO a semnat, de asemenea, acorduri cu companii pakistaneze pentru a licita în comun pentru licențe de explorare în largul Pakistanului, iar Ankara încearcă să stabilească parteneriate pentru dezvoltarea zăcămintelor de petrol și gaze din Turkmenistan, de unde a început recent să importe gaze naturale.
Potrivit prospecțiunilor 3D efectuate în 2020, cu date procesate în 2021, zăcământul Han Asparuh, operat de OMV Petrom, ar conține resurse de gaze naturale estimate în prezent între un minim de 30,9 miliarde metri cubi și un maxim de mai mult de 323 miliarde metri cubi, scenariul median de bază actual fiind de peste 118 miliarde metri cubi, cantitate mai mare decât cea preconizată a fi extrasă din perimetrul adiacent Neptun Deep din Marea Neagră românească, la care OMV Petrom este partener cu Romgaz.
În iulie 2023, fostul concesionar principal, TotalEnergies, vorbea de 221 miliarde metri cubi.