Cehia a devenit complet independentă de livrările de petrol rusesc, pentru prima dată în istorie, au anunțat oficialii guvernamentali de la Praga, după finalizarea lucrărilor de creștere a capacității oleoductului TAL care vine din Vest, transmite Reuters.
Grație lucrărilor de modernizare, oleoductul Transalpine Pipeline (TAL), care începe în Italia și se termină în Germania de unde se conectează cu conducta IKL care începe în Germania și se termină în Cehia, și-a dublat capacitățile rezervate Cehiei până la opt milioane de tone de țiței pe an, o cantitate suficientă pentru a acoperi necesarul celor două rafinării din Cehia.

Primele livrări suplimentare de petrol prin conducta TAL au ajuns la un depozit central din Cehia, a declarat joi premierul ceh Petr Fiala într-o conferință de presă transmisă de postul public de televiziune.
Guvernul ceh a luat măsuri pentru a pune capăt dependenței parțiale de conducta petrolieră Drujba, care a reprezentat principala sa magistrală de aprovizionare cu țiței timp de 60 de ani.
La finele anului trecut, compania de stat MERO, operatorul rețelei de conducte petroliere din Cehia, și compania care operează conducta Transalpine Pipeline (TAL), a finalizat lucrările de modernizare a conductei TAL. Această conductă transportă petrol provenit din tancurile petroliere care ancorează în portul italian Trieste până în Germania, unde se conectează cu conducta Ingolstadt-Kralupy-Litvinov (IKL) până în Cehia.
Compania cehă de rafinare Orlen Unipetrol și-a asigurat aproape jumătate din necesarul său de țiței din Rusia și cealaltă jumătate prin conducta TAL. Această companie a accesat petrol din rezervele statului pentru a putea continua să producă carburanți, după ce livrările de țiței prin conducta Drujba au fost oprite în luna martie, dar se pregătește să facă trecerea completă la livrările prin conducta TAL, după majorarea capacității acestei conducte.