Site-urile de turism sunt „aproape întotdeauna inaccesibile”, lăsând utilizatorii cu handicap frustrați și în imposibilitatea de a face rezervări

Turism   
Site-urile de turism sunt „aproape întotdeauna inaccesibile”, lăsând utilizatorii cu handicap frustrați și în imposibilitatea de a face rezervări

Companiile de turism pierd venituri de milioane de euro deoarece site-urile lor web sunt aproape imposibil de utilizat de către persoanele cu handicap, transmite Euronews.

Accesibilitatea în mediile online a fost evaluată de doi actori-cheie – WebAIM, o organizație nonprofit care se concentrează pe îmbunătățirea experienței web pentru utilizatorii cu handicap, și AudioEye, o companie specializată în accesibilitatea digitală.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV ULTIMA ORĂ CE a calculat - Deficitul bugetar al României pe 2024 a trecut de 9% - surse. Acesta este nivelul de la care România trebuie să coboare în acest an la 7% CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ CE a calculat - Deficitul bugetar al României pe 2024 a trecut de 9% - surse. Acesta este nivelul de la care România trebuie să coboare în acest an la 7%
Evenimente

Ambele rapoarte menționează site-urile de turism ca fiind unele dintre cele mai rele în ceea ce privește accesibilitatea, scrie G4Media.ro.

Raportul „Million” al WebAIM a evaluat accesibilitatea pe primele 1.000.000 de site-uri web și a constatat că, în general, site-urile web de turism aveau aproape 60 de erori pe pagina lor principală, o creștere de 17% față de anul trecut.

Indicele de accesibilitate digitală al AudioEye a identificat, de asemenea, probleme, cele mai frecvente erori fiind reprezentate de contrastul slab al culorilor, legăturile vagi și formularele inaccesibile.

Organizația Mondială a Sănătății afirmă că una din șase persoane din populația globului trăiește cu o anumită formă de handicap. Cel puțin 2,2 miliarde de persoane au o deficiență vizuală, iar aproape 400 de milioane se estimează că au probleme grave de vedere. Se estimează că 43 de milioane de persoane sunt înregistrate ca nevăzătoare.

„Cu aproximativ 20% din populație care are un handicap, ignorarea barierelor de accesibilitate poate avea un impact negativ asupra unei mari populații de potențiali clienți și vizitatori de site-uri”, explică pentru Euronews Travel Jared Smith, director executiv al WebAIM.

Au fost efectuate multe cercetări cu privire la valoarea serviciilor de catering pentru călătorii cu handicap. În Marea Britanie, se estimează că puterea de cumpărare a persoanelor cu dizabilități, cunoscută sub numele de „purple pound,” va depăși 50 de miliarde de lire sterline (58 de miliarde euro) în 2025.

Gigant auto chinez ia în calcul o fabrică în România CITEȘTE ȘI Gigant auto chinez ia în calcul o fabrică în România

„Accesibilitatea web nu este doar lucrul corect de făcut, ci este, de asemenea, cerută de lege”, notează Smith. „Deoarece majoritatea site-urilor de turism au bariere semnificative de accesibilitate, utilizatorii cu dizabilități își vor cheltui timpul și banii pe site-urile care au abordat problemele de accesibilitate.”

Booking.com este cel mai vizitat site de turism din lume, cu peste 500 de milioane de vizite lunare. Cu toate acestea, s-a clasat pe locul 712.074 din milioanele de site-uri evaluate, de departe cel mai slab clasat dintre toate marile companii de turism. Booking nu a răspuns la o cerere pentru un punct de vedere.

Airbnb și Trip.com s-au situat pe la jumătatea clasamentului, în timp ce Agoda s-a clasat pe locul 377.532. Companiile de turism care s-au descurcat cel mai bine au inclus Uber, clasată pe puțin peste locul 8.000, și Skyscanner, pe locul 1.113.

Pentru majoritatea erorilor detectate, cea mai frecventă problemă a fost textul cu contrast scăzut, detectat pe 79,1 % dintre paginile de pornire verificate. Lipsa „textului alternativ” pe imagini – o propoziție care să descrie ce conține imaginea – a fost o problemă pentru mai mult de jumătate dintre site-uri.

Alte probleme comune au inclus lipsa etichetelor pentru formularele de intrare, linkuri goale și butoane goale, toate acestea putând îngreuna înțelegerea conținutului de către o persoană cu deficiențe de vedere.

Cercetările AudioEye au arătat că 41% dintre site-urile de turism și ospitalitate îngreunează navigarea, găsirea de informații și efectuarea de rezervări pentru utilizatorii care folosesc doar tastatura . Raportul a constatat, de asemenea, că problemele legate de contrastul culorilor au fost cele mai ridicate în domeniul călătoriilor și al ospitalității în toate segmentele de activitate.

Legea se schimbă în ceea ce privește accesibilitatea site-urilor web

Actul european privind accesibilitatea (AEA) va intra în vigoare la 28 iunie anul acesta. Acesta stabilește standarde pentru toate statele membre ale UE, cu scopul de a elimina barierele și de a garanta că persoanele cu handicap pot participa pe deplin în societate.

Deși AEA nu se aplică doar site-urilor web, o componentă esențială este ca toate site-urile web care își desfășoară activitatea în UE să fie accesibile tuturor. Orice societate cu sediul în UE sau care desfășoară activități comerciale în UE, cu cel puțin 10 angajați și o cifră de afaceri de peste 2 milioane EUR va trebui să se conformeze.

VIDEO Profit.ro TV - Kinan Sarieddine, director general Bucharest Unirii Square, anunță ce urmează după ce a devenit primul hotel din România sub brandul Handwritten Collection: Cea mai recentă informație despre România, legată de Ceaușescu și comunism CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Kinan Sarieddine, director general Bucharest Unirii Square, anunță ce urmează după ce a devenit primul hotel din România sub brandul Handwritten Collection: Cea mai recentă informație despre România, legată de Ceaușescu și comunism

În mod specific, legea impune ca toate site-urile web să fie perceptibile, operabile și inteligibile pentru fiecare utilizator. Aceasta utilizează standardele stabilite de Orientările privind accesibilitatea conținutului web, denumite în mod obișnuit WCAG, ca o cerință minimă.

În cea mai elementară formă de punere în aplicare, WCAG necesită fonturi lizibile cu scheme de culori cu contrast ridicat, navigare clară cu linkuri descriptive, includerea de text alternativ pentru toate imaginile și subtitrările video și asigurarea faptului că toate elementele interactive sunt accesibile prin tastatură.

Companiile care nu se conformează ar putea primi amenzi și acțiuni în justiție, excluderea din activitățile de achiziții publice și publicitate negativă.

În mod clar, UE este de acord cu acest lucru și se pregătește să facă lucrurile mai incomode pentru întreprinderile nonconformiste. Cu AEA la doar câteva săptămâni distanță, este timpul ca firmele de turism să își intensifice jocul și să facă din planificarea, rezervarea și experiența călătoriilor ceva de care toată lumea se poate bucura.

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
rezervare