România a ajuns la un moment în care aduce muncitori din Indonezia să lucreze hoteluri și restaurante. Simultan, 25.000 de turiști români au fost anul trecut în vacanțe exotice chiar în Indonezia, în special în insula Bali, conform datelor Statistics Indonesia (BPS), arată Termene.ro.
Antreprenorii români din industria ospitalității sunt tot mai atrași să angajeze muncitori din Indonezia, pentru că aceștia provin dintr-un stat turistic. Arhipelagul indonezian este recunoscut pentru insulele sale frumoase, printre care și celebra insulă Bali.
Reacțiile sunt pozitive și tendința antreprenorilor este aceea de a își suplimenta efectivele inițiale.
„Vorbim despre o forță de muncă premium care vine cu un know-how net superior la capitolul serviciilor existente în prezent în industria HoReCa, de la noi din țară. Experiența țării lor în turism este net superioară multor altor teritorii, iar standardele de lucru, în consecință, sunt ridicate.
În momentul de față, România are multe de învățat de la industriile mai dezvoltate. Ceea ce ne bucură este că semnalele pe care le avem până acum sunt unele pozitive, iar antreprenorii români apreciază deja foarte mult personalul recrutat din Indonezia”, spune Yosef Gavriel Peisakh, General Manager Work from Asia.
Locurile de muncă destinate muncitorilor din Indonezia
Printre calitățile pe care le posedă muncitorii indonezieni se numără răbdarea, buna specializare și pregătire în domeniile de activitate, atitudinea mereu pozitivă, cunoștințele de limba engleză, precum și promptitudinea.
Pe lângă HoReCa, personalul din Indonezia excelează și în materie de prelucrare a lemnului, Indonezia este o țară care produce mobilier din lemn masiv de mai multe esențe pentru Asia și occident, cu o mare industrie dezvoltată în acest sens. Există astfel mulți muncitori specializați în prelucrarea manuală și industrială a mobilierului. Putem vorbi aici chiar și de mobilier de artă și piese unicat, iar cele mai răspândite meserii în acest domeniu sunt cele de tâmplar și tapițer. „, a completat Yosef Gavriel Peisakh.
Joburile cele mai solicitate din HoReCa sunt în momentul de față sunt cele de ospătar, camerista hotel, recepționer, bucătar cu specific asiatic, personal spa și terapeuți în masaj, iar salariile pentru muncitorii din Indonezia pornesc de la 600 de euro și pot ajunge până la 1.200 de euro, în cazul unui sous chef.
,,Ambasada Indoneziei este un factor important în relația cu importul și detașarea forței de muncă, iar toate procedurile trebuie să urmeze un curs anume, care implică și verificarea sau monitorizarea întregului proces de către ambasadă. Apreciez implicarea ambasadei în procesul de autorizare și monitorizare post plasare”, a concluzionat Yosef Gavriel Peisakh.
Și muncitorii din Filipine încep să fie căutați tot mai des de antreprenorii din HoReCa.
CITEȘTE ȘI FOTO Wizz Air continuă "campania educativă" în contextul întârzierilor și anulărilor. La ce să fii atent când rezervi un zbor De unde vin muncitorii străini din România
Anul trecut, MAE a procesat aproximativ 72.000 de solicitări de vize de angajare. Din acestea, 50.000 au fost eliberate, 17.000 au fost respinse, iar 5.000 au fost anulate sau retrase.
Conform reprezentanților Inspecției Muncii, majoritatea străinilor angajați cu contract de muncă în țara noastră provin din Nepal, Sri Lanka, Turcia, India, Ucraina, Republica Moldova și Bangladesh.
Indonezia, în special insula Bali, a devenit în ultimii ani cunoscută pentru vacanțele exotice pe care le fac românii în această zonă. Conform Statistics Indonesia (BPS), în 2023, peste 25.000 de turiști din România au ajuns în Indonezia.