Cristian Pandel, proprietarul celui mai mare turoperator din România, s-a întors în business după ce, cu trei ani în urmă, îl lăsase la conducerea agenției Christian Tour pe fratele său, Marius, iar el renunțase la afacerea de un milion de euro pe săptămână doar ca să aibă răgazul să caute sensul vieții. A aflat între timp că un antreprenor nu trebuie să se lase dominat și acaparat de business-ul pe care tot el l-a creat și că firma este ca o iubită căreia, pentru a nu te sufoca reciproc, e bine ca, din când în când, să-i mai spui și “nu” și să nu-ți neglijezi familia și pasiunile pentru ea.
Mulți dintre șefii marilor agenții de turism din România au răsuflat ușurați când, în urmă cu trei ani, Cristian Pandel s-a retras din business la vâsta de 39 de ani și a lăsat frâiele în mâinile fratelui său, mai mic cu zece ani. Fost ghid montan în vremea studenției, Pandel ajunsese după 18 ani să facă din Christian Tour cel mai mare turoperator din România, cu afaceri de peste un milion de euro pe săptămână, și cel mai mare organizator de zboruri charter din istoria turismului românesc.
El a povestit cu câțiva ani în urmă pentru Profit.ro că, prin 2013, s-a hotârât să facă un pas în spate în business; nu neapărat să nu mai vină deloc la muncă și să nu mai facă afaceri niciodată, ci pur și simplu să-și aloce mult mai mult timp pentru viața personală. Când a început afacerile, pe vremea studenției, a pornit, ca toată lumea, cu ideea că o să facă bani și și-a propus ca, atunci când va fi avut suficienți, să se retragă. "Ceea ce nimeni nu mai face niciodată, și nu e bine, pentru că oamenii ajung, cu timpul, tot mai înlănțuiți de afacerea lor". Atunci când a simțit că și el devine din ce în ce mai captiv, că nu se mai gândea la nimic altceva în afară de afaceri și că trăia doar pentru a veni dimineața la birou, a ajunge obosit acasă și a dormi, s-a gândit să se retragă. "Practic, pentru mine și pentru sufletul meu nu mai exista timp".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cu toate acestea, Cristian Pandel, la 42 de ani, n-a putut să stea departe de business mai mult de trei ani, dar spune că această perioadă l-a ajutat să se înțeleagă pe sine și să afle ceea ce nu reușise să găsească în precedenții 18 ani, cât fusese ocupat până peste cap cu munca: sensul vieții. Cât a stat acasă, omul de afaceri a învățat că nu e bine să neglijezi nicio latură a vieții tale și că e absurd să iei decizii radicale. "Practic, e foarte ușor să renunți, toată lumea poate să renunțe. Dacă aș fi lucrat pentru bani, era normal să renunț, pentru că puteam trăi mai mult decât decent tot restul vieții cu ce am câștigat până acum, la cât consum eu și la care sunt prioritățile mele în viață", spune el.
Cristian Pandel nu e tipul de om de afaceri care să-și cumpere apartamente prin străinătate, să schimbe mașinile în fiecare an și să-și construiască vile prin cartierele de lux. Pe el îl fac fericit lucruri mult mai puțin costisistoare, cum ar fi să călătorească, să citească, să scrie, să picteze, să petreacă timp cu familia și să se plimbe cu bicicleta. Crede despre sine că nu cheltuiește prea mult, ci "normal", ca și cum ar fi middle manager sau ca un inginer bine plătit.
Oamenii de afaceri care devin obsedați de business-ul lor ar trebui să renunțe, crede Pandel, mai ales cei care aleargă după bani și care ajung să aibă o mare problemă: niciodată nu se vor mai sătura să câștige bani și ajung ca nici măcar să nu se mai poată bucura de ei, ceea ce e foarte grav. "Nu poți să te lași dominat de o chestie pe care tu ai creat-o. Cei mai mulți oameni de afaceri ajung să fie dominați de lucrul pe care l-au creat: își neglijează familia și se neglijează și pe sine, nu se mai duc acasă și pierd serile, nopțile și weekend-urile la birou sau în întâlniri de acasă. Toată familia i se plânge: <<Nu te mai vedem deloc>>, iar el le răspunde: <<Dar nu pentru voi fac asta? Pentru cine muncesc?>> Asta e o mare minciună. Până la un anumit nivel o faci pentru familie, iar după, o faci doar pentru tine și pentru orgoliul tău", crede el.
Primul lucru pe care l-a înțeles cât a stat departe de Christian Tour a fost că într-o relație de două decenii cu o firmă, așa cum avea el, poți trăi cu impresia că altcineva este mai ok, dar nu e chiar așa și înțelegi asta în final. Trebuie să iei totul cu măsură. După ce a înțeles asta, s-a întors în business și merge la Christian Tour cu o plăcere pe care a mai avut-o doar în primii ani de antreprenoriat. "Deci ne iubim ca-n prima zi. Dar, dacă mi se pare că, uneori, Christian Tour cere prea mult de la mine, am învățat să spun nu. Înainte era ca o relație toxică, ne sufocam unul pe altul" afirmă Cristian Pandel.
Pentru cei care au creat businessuri adevărate, cum se consideră și el, începând pas cu pas și cu tot felul de temeri, după ce trec de zece ani de business, firma nu mai e doar un moft, ci o operă de artă. Antreprenorul spune că, acum, nu se duce la Christian Tour ca la un job, ci ca un pictor la atelierul său, unde permanent încearcă să creeze ceva nou.
Revenind la anii în care a stat departe de firmă, Cristian Pandel a început să picteze, mai întâi icoane, pentru că simte că are o relație aparte cu Dumnezeu, și mai apoi oameni. "Tablourile mi le-a pus soția în casa de la munte pe pereți, alături de cele ale copiilor, care s-au apucat și ei să picteze de pe la 2-3 ani", povestește omul de afaceri. În paralel, a terminat două cărți pe care nu vrea, încă, să le publice, pentru că se tot întoarce mereu să le modifice. În prima vorbește despre viața sa, iar în cealaltă a strâns o colecție de povestiri despre iubire.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Unul dintre cei mai bogați irlandezi iese de pe piața imobiliară din România, vânzând proiectul preluat în urmă cu 14 ani de la Ion ȚiriacPandel spune că acești ani au fost o perioadă de maturizare a sa, care i-au dat răgazul să se gândească pe îndelete la multe lucruri și să nu se grăbească să tragă concluzii. Poți ajunge la aceste concluzii și muncind sau trebuie să-ți permiți luxul de a sta trei ani acasă, lipsind de la serviciu? "Nu e nevoie să lipsești de la serviciu ca să înțelegi. Unii oameni sunt mai norocoși și se maturizează mai repede. Eu mă simt acum foarte liber și nu are legătură cu partea financiară, pentru că mulți or să zică <<ai ajuns să ai tot ce-ți trebuie și nu mai ai stres>>. Nu e așa, stresul există, dar fără stres te pensionezi... Acum le împac pe toate, și pictez, și scriu, și merg cu bicicleta, și călătoresc, și stau cu familia, dar mă ocup și de Christian Tour. Nu pot să fiu un tip retras care va ajunge să aibă frustrări mai târziu că n-a făcut ce trebuia. La 40 de ani vreau să fiu în mijlocul evenimentelor", povestește el.
Pe de altă parte, ce exemplu le-ar da copiilor săi dacă ar sta toată ziua acasă și s-ar plimba cu bicicleta? Copiii, crede el, ar trebui să înțeleagă că părinților le place să muncească. "Dacă n-ar fi așa și eu aș veni de la muncă amărât acasă și m-aș plânge cât urăsc serviciul, le-aș da un exemplu foarte urât. Munca este unul dintre lucurile foarte importante din viața unui om, dar cu condiția să fii într-un loc care-ți place și să faci ceea ce-ți place. Faptul că părinții lor au fost chinuiți și s-au văitat atât de mult de muncă, generația asta care vine nu prea iubește munca, pentru că ei sunt setați psihologic că a merge la muncă e un calvar. Iar noi nu mai mergem, ca pe vremea lui Ceaușescu, pe platforme industriale pentru care trebuia să te trezești la 5 dimineața într-o casă înghețată și să aștepți în zăpadă un troleu care nu mai vine. Părintele ajungea acasă scârbit, iar tu, copil, îți imaginai că munca e ceva groaznic" crede Cristian Pandel.
Tot în perioada în care n-a mai lucrat a descoperit America. La propriu. S-a îndrăgostit de la prima întâlnire de New York, de agitația și de vibrația marelui oraș, și a revenit peste Ocean doar anul trecut de nouă ori. De fapt, America a fost cea care i-a redat pofta de a se întoarce la muncă. New York-ul l-a învățat pe Pandel că poți fi fericit chiar și când ești tot timpul în alertă, activ. Așa că, la finalul anului trecut, când s-a decis să revină în firmă, a făcut-o treptat: s-a ocupat mai întâi de Memento Bus, compania de transport a grupului Christian Tour, și a pregătit investițiile din real estate, iar în paralel a deschis birourile agenției din străinătate.
CITEȘTE ȘI Omul care a renunțat la afaceri de un milion de euro pe săptămână ca să caute sensul viețiiCând s-a retras, în urmă cu trei ani, a simțit că Marius, fratele său, care lucrase cu el de la 18 ani, poate ține firma. În momentul în care Christian s-a întors în agenție, Marius a considerat normal să se dea la o parte și să se ocupe de celelalte business-uri, pentru că nu e bine să fie două moașe la un singur copil. S-ar fi călcat pe picioare și, oricât de apropiate le-ar fi viziunile, tot ar fi ieșit discuții. Dar se sfătuiesc permanent și Marius a devenit consilierul lui așa cum și el a fost consilierul fratelui său cât timp a condus agenția.
În trei ani, Marius a crescut business-ul cu 50% și a investit și în celelalte business-uri ale grupului. Christian a venit cu gândul unei repoziționări și optimizări a afacerii, cu toate că în 2017 doar Christian Tour a avut vânzări de aproape 70 de milioane de euro și tot grupul - de peste 125 de milioane. În primele șase luni din acest an, după întoarcerea lui Cristian, agenția care îi poartă numele aproape a atins afacerile pe întreg anul trecut, cu peste 62 de milioane de euro, adică de 2,5 milioane euro pe săptămână.
Christian Tour este activă și pe șapte piețe internaționale, unde și-a deschis birouri proprii: SUA, Spania, Turcia, Grecia, Polonia, Serbia, Moldova. Are și o divizie de tehnologie, care dezvoltă aplicații în zona de travel și transporturi, a deschis Memento Station, pe care Pandel o consideră cea mai modernă autogară din țară și a inaugurat noi rute pentru Memento Bus, compania sa de transport. Pandel a refăcut toate programele, a dezvoltat circuite exotice și urmează să lanseze și oferte de city break și a dezvoltat divizia online. Deja peste 60% din rezervările agenției sunt încheiate online. Cu toate că a crescut bugetul de salarii cu 10%, antreprenorul spune că a redus cheltuielile cu 20% doar din optimizări, iar profitabilitatea probabil că a dublat- o. Christian Tour are 47 de zboruri charter pe săptămână către diverse destinații din străinătate, cele mai multe din istoria sa și, probabil, din istoria oricărei agenții de turism din România.
Pandel afirmă că 2018 e un an foarte bun, pentru că turismul intern a explodat datorită tichetelor de vacanță, ceea ce la Christian Tour a dus la o creștere a acestui produs cu 300%. Grupul pe care îl deține a intrat puternic și pe turismul intern, după ce a lansat portalul HelloRomania.eu, care își propune să concureze cu marile platforme din afară. "Nu e ciudat ca românii să cumpere cazare în România printr-un site înregistrat în Olanda sau în Marea Britanie? Noi, ca cel mai mare jucător din turism, suntem obligați să intrăm în zona asta, pentru că e o chestie de prestigiu" spune omul de afaceri.
CITEȘTE ȘI FOTO Coca-Cola renunță la o tradiție de 125 de ani și intră pe piața băuturilor alcooliceEl crede că, chiar dacă n-au intrat încă marile firme de turism în România, în următorii ani vor vrea să o facă. Cei mai mari jucători de pe piața agențiilor de turism au rămas în continuare românii, spre deosebire de multe alte segmente din economie, unde firmele autohtone au pierdut supremația. "La noi pe piață nu există încă gigantul TUI, ci doar o franciză a acestuia, nu există Thomas Cook/Neckermann, iar Dertour joacă doar ca distribuitor. Noi, înainte să fim cuceriți, avem obligația ca măcar să luptăm. În general, când intră pe o piață marile firme de turism o fac printr- o firmă locală care are, deja, niște rezultate. Între noi și următorul jucător sunt diferențe foarte mari și, probabil, la un moment dat, noi vom fi o opțiune de investiție pentru cineva" susține el.
Deși nu și-a propus să-și vândă business-ul, Pandel n-ar zice niciodată “nu” unei eventuale oferte, dar depinde în ce moment ar veni și ce divizie din grup și-ar dori eventualul cumpărător.
Revenind la piața de turism în 2018, Pandel arată că pachetele din Turcia sunt foarte căutate, dar și cele din Grecia și din Egipt, iar în ceea ce privește circuitele în Europa, vânzările agenției s-au dublat. Din păcate, crede omul de afaceri, deși milioane de români își fac vacanțele fără probleme prin agențiile de turism, imaginea acestora suferă pe nedrept atunci când un jucător modest dă faliment și câteva sute de oameni își pierd banii plătiți în avans pe sejur. "A dat faliment o agenție înființată în urmă cu doi ani, cu două telefoane, patru angajați și trei calculatoare, și e mare poveste pe piață. Dar când dau falimente firme din alte domenii și rămân mii de oameni neplătiți și cu salariile neluate de multe luni, nu mai zice nimeni nimic", crede el.
Piața se schimbă, susține omul de afaceri, iar turiștii se vor îndrepta să cumpere către agenții care au brand și infrastructură. "Noi, de exemplu, avem 60 de autocare proprii, avem autogară, birouri de 2.000 de metri pătrați, hoteluri, investiții imobiliare. Nu poți să închizi totul într-o zi", mai spune el.
Nu doar agenția Christian Tour, ci multe din firmele din grup au început să aibă rezultate. Puțini știu că Charter Broker, una dintre cele mai profitabile agenții de turism din România, alături de Christian Tour și alte câteva firme din domeniu, este deținută de Cristian Pandel. Așa cum nu prea se știe nici că agenția Christian Tour are o dată la zece zile două chartere din Serbia, care zboară către Creta și Rhodos, și unul săptămânal din Polonia spre Corfu.
După cei trei ani sabatici, Pandel nu mai vrea să renunțe vreodată la muncă. Peste 10-20 de ani se vede tot alături de soția și copiii săi și cu un business care s-a dezvoltat de la un an la altul. Poate n-o să mai facă tot același gen de afaceri, dar nu se imaginează la pensie: "Poate o să-mi fac o seră, o să plantez copaci, o să pictez... Fiecare zi e un nou început. În fiecare dimineață te trezești și descoperi totul de la zero".